Iftari drugih zemalja na vašem stolu: Gurmanski meni iz Saudijske Arabije

Piše: I.J.

Muslimani širom svijeta dočekali su ramazan, mjesec posta i blagostanja, a posebnu čar predstavlja pripremanje iftara i sehura za ukućane. U pripremanje ovih obroka ulaže se mnogo ljubavi i pažnje, naročito u pripremi iftara. Nakon dugog posta postače iznenadite nečim novim i ukusnim. Ovog puta vam donosimo nekoliko ideja za jela koja zauzimaju mjesta na iftarskim soframa širom svijeta

 

Pileći kabsa

Sastojci:

3 kašike ulja

150 g luka

800–1000 g piletine

200 g paradajza

200 ml passate

4 čehna bijelog luka

120 g mrkve

1 narandža

4 sjemenke zelenog kardamoma

1-2 štapića cimeta u kori

sol

biber

350 g riže

Za posluživanje:

30 g grožđica

2 kašike badema u listićima

 

Priprema:

Na zagrijanom ulju propirjajte nasjeckani luk do zlatne boje. Dodajte piletinu narezanu na veće komade, kratko popecite pa dodajte oguljen i nasjeckan paradajz, passatu, protisnuti bijeli luk i pirjajte na laganoj vatri otprilike pet minuta. Zalijte s oko 800 ml tople vode, dodajte naribanu mrkvu, koricu narandže, kardamom, cimet, sol i biber. Na laganoj vatri pokriveno pirjajte 25 minuta. Pileće meso izvadite i stavite na toplo. Opranu i ocijeđenu rižu umiješajte u umak od piletine, promiješajte i kuhajte na laganoj vatri 30-ak minuta, dok riža ne upije svu tekućinu i bude kuhana. Na tacnu za posluživanje u sredinu stavite rižu, oko nje posložite piletinu i sve pospite grožđicama i bademima.

 

Mutabbaq

Sastojci:

Tijesto:

1 šoljica brašna

1 kašičica soli

1 kašika ulja

Fil od mesa:

2 jaja

200 g mljevenog mesa

1 paradajz narezan na kockice

1 kašičica soli

1 kašičica praha od kima

5 komada mladog luka

 

Priprema:

Zamijesite tijesto, koje ne smije biti niti tvrdo niti mekano niti ljepljivo. Kad je tijesto spremno, premažite ga uljem i pustite da odstoji 30 minuta. Pripremite fil tako što ćete prvo umutiti jaja, a potom dodati meso, nasjeckane paradajz i mladi luk, te začine i sve dobro izmiješati. Rasporedite malo ulja na prostirku, otkinite komad tijesta i napravite kuglicu/jufkicu koju ćete prvo razvaljati rukama, a zatim natanko razviti valjkom. Na razvijenu jufku stavite nadjev i preklopite u kvadrat. Tavu namažite s malo ulja i pažljivo stavite mutabbaq na tavu s preklopljene strane. Napravite malu rupu u sredini pomoću čačkalice, kako bi izašla para, da bi se moglo ravnomjerno peći s obje strane. Okrećite dok s obje strane ne dobiju zlatnosmeđu boju. Nakon što je mutabbaq spreman i fil se unutra dobro ispeče, narežite na komade i poslužite sa zelenim čilijem i limunom.

 

Maamoul

Sastojci:

350 g griza

40 g brašna

90 g šećera

180 g  putera

3 kašike vode cvijeta naranče

2 kašike ružine vode

200 g pistacija

45 g datula

1 kašičica mljevenog cimeta

 

Priprema:

U veliku posudu stavite griz, brašno, 40 g šećera i promiješajte. Izrežite puter na kockice i dodajte ga smjesi brašna, radite prstima dok tekstura ne bude poput mrvica. Dodajte dvije kašike vode cvijeta narandže, jednu kašiku ružine vode i jednu kašiku vode i rukama sjedinite smjesu u kuglu. Izvadite na čistu površinu i lagano mijesite tijesto dok ne postane glatko, približno pet minuta. Prekrijte tijesto vlažnom krpom i ostavite da odmara 30 minuta. Dok tijesto odstoji, napravite nadjev. U blender stavite pistacije, datule, 50 g šećera, cimet, jednu kašiku vode cvijeta naranče i jednu kašiku ružine vode. Blendajte dok ne dobijete grubu pastu. Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Podijelite tijesto na približno 30 komada jednake veličine. Uzmite komad tijesta i smotajte ga u kuglu. Poravnajte ga, a zatim podignite rubove, kako biste oblikovali mali “lonac”. Stranice trebaju biti visoke otprilike 2,5 centimetra i debele tri milimetra. Napunite ih filom. Pričvrstite tijesto preko nadjeva tako da lonac bude zatvoren, a zatim ga ponovno lagano razvaljajte u kuglu. Stavite na lim obložen papirom za pečenje, Ponavljajte dok ne potrošite sve tijesto/nadjev. Pecite 12-14 minuta, ali pazite da kolačići ne poprime bilo kakvu boju. Izvadite iz pećnice i prebacite na rešetku da se ohlade prije obilnog polivanja šećerom i posluživanja.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti