Zvijezde koje ne gasnu: Ove ljepotice pamtimo zauvijek

Piše: Mirela Kukan

 Svake godine u svijetu se održava više različitih izbora za najljepšu ženu. Međutim, postoje žene čiju ljepotu ne možemo cijeniti samo jednu ili tek nekoliko godina, već zauvijek. Svaka od žena s naše liste izgradila je reputaciju zahvaljujući poslu u filmskoj industriji, ali ono što ih izdvaja od većine današnjih glumačkih ljepotica jeste njihova pretežno prirodna ljepota. U njihovo doba nije bilo današnje ekspanzije estetskih operacija, iako historija kaže da su, zahvaljujući novim tehnologijama, rekonstrukcije lica počele već nakon Prvog svjetskog rata. Tada su operacije bile najpotrebnije ranjenim vojnicima, da bi se kasnije počele primjenjivati i u svrhu uljepšavanja. Bogate dame išle su na abraziju lica fenolom, čime su se u ratu tretirale opekotine od baruta. Jedna od prvih glumica koje su se podvrgle estetskom zahvatu je Fanny Brice, koja je korigirala nos još 1923. Da li su se ljepotice na koje podsjećamo u ovom tekstu u svoje vrijeme podvrgavale operacijama nosa, ušiju ili nekim drugim zahvatima na licu, nije poznato, ali definitivno je da u to vrijeme nije bilo filera, botoksa, liposukcija, blefaroplastika…

 

 Natalie Wood: Tragičan kraj u 43.

Natalie Wood stekla je slavu u ranoj dobi zahvaljujući ulozi Susan Walker u hit filmu “Čudo u 34. ulici”. Glumila je i u drugim popularnim filmovima kao što su “Buntovnik bez razloga”, “Priča sa zapadne strane” “Sjaj u travi” i “Tragači”. Wood je bila udata za Roberta Wagnera, a tragično je okončala život u 43. godini. Utopila se nakon što je pala s jahte svog supruga. Iako je istraga policije iz Los Angelesa utvrdila da je riječ o nesretnom slučaju te da je Wood te noći popila previše alkohola, spekulacije nikada nisu prestale. Autopsija je otkrila da je njeno tijelo imalo masnice. Da stvar bude još čudnija, ona je oduvijek imala fobiju od duboke vode.

 Ava Gardner: Sve, samo ne anđeo

Jedna od najvećih glumica zlatnog doba Hollywooda i najljepših žena svih vremena u privatnom životu je bila sve, samo ne anđeo. Njena magična privlačnost dolazi do izražaja u filmu „Bosonoga kontesa”, koji su mnogi doživjeli kao njen autobiografski film. U sudbini skromne djevojke sa sela koja postaje međunarodna zvijezda odražavala se i njena životna priča. Maestralne uloge ostvarila je u filmovima „Snjegovi Kilimandžara” i „Sunce se ponovo rađa”, snimljenima prema romanima Ernesta Hemingwaya. Sve su joj intimne veze bile burne i temperamentne, punila je novinske članke raznim ispadima i skandalima. Frank Sinatra, ljubav njenog života, bio je njen treći, ujedno i posljednji suprug. I ova je veza, poput svih ostalih, bila burna i dramatična, prepuna ljubomornih ispada, opijanja i svađa. Nakon razvoda, Ava je postala alkoholičarka. Hranila se kokicama i čokoladom, ali njena ljepota i slava nisu gasnule. Posljednju veću filmsku ulogu odigrala je 1982. godine. Narušeno zdravlje pogoršalo se kada je doživjela dva moždana udara te nakon toga ostala djelomično paralizirana. Na kraju je umrla od upale pluća u svom domu u Londonu 1990., u svojoj 68. godini.

 Audrey Hepburn: Glumica, humanitarka, ljubavnica, supruga…

Slatkica velikih, izražajnih očiju, tamne kose i tanane figure ušla je u historiju američke kinematografije kao oličenje elegancije i velika glumica beskrajnog šarma. Bila je i humanitarka, ljubavnica, supruga, a život joj je bio ispresijecan raznim nedaćama i turbulencijama. Proslavila se filmovima “Doručak kod Tiffanyja” i “Praznik u Rimu”, romantičnim komedijima s mnogo šarma, a iza maske uglađene holivudske zvijezde sve vrijeme se krila žena neobičnog talenta i životne priče. Dobitnica je Zlatnog globusa, Oscara i BAFTA-e. Nažalost, poput mnogih ranih glumica, Hepburn su koštale loše životne navike. Godine pušenja i žestokog pića sustigle su je, dobila je rak želuca. Operirana je, no kako je odbila primiti kemoterapiju, preminula je 20. januara  1993. godine u svom rodnom gradu, švicarskom Tolochenazu.

Marilyn Monroe: Platinasta plavuša ne prestaje fascinirati javnost

Holivudska diva koja ne prestaje fascinirati javnost ni decenijama nakon smrti Marilyn Monroe još ima ogroman utjecaj na pop kulturu. Jedna je od najpoznatijih glumica svih vremena. Bila je najveća zvijezda 50-ih i 60-ih godina, a mnogi su njen život smatrali bajkom. Ipak, sve se promijenilo kada su šok i nevjerica zavladali Hollywoodom, koji je 1962. godine izgubio veliku divu. Istina o tragičnoj sudbini lijepe Marilyn izašla je na vidjelo nakon što je pronađena mrtva u svom domu kada je imala samo 36 godina. Objavljeno je kako je uzrok smrti bilo predoziranje tabletama za spavanje. Ostala su neriješena pitanja o okolnostima i o tome koliko je vremena prošlo kad ju je spremačica našla pa su se odmah počele plesti teorije zavjere. Ona najslavnija glasi da su je likvidirali John i Robert Kennedy, koji su joj bili ljubavnici. Sudbina platinaste plavuše ostaje jedna od najzanimljivijih u historiji filma.

 

Hedy Lamarr: Naučnica koja je nadahnula lik Snjeguljice

Ambiciozna glumica iz Austrije, koja je pobjegla od supruga, nacističkog trgovca oružjem, i stigla do slave i bogatstva u Hollywoodu. Udavala se pet puta, a u slobodno vrijeme bila je samouka naučnica i pionirka na polju bežične komunikacije čiji su izumi utjecali na razvoj GPS-a, WiFi-a i Bluetootha… Bila je inovatorica i izumiteljica, a izum po kome je postala poznata bio je sistem za zaštitu komunikacije (kodiranje poruka) mijenjanjem frekvencija. Ubrzo nakon što je stigla u Hollywood proglašena je najljepšom ženom na svijetu. Njene su crte bile toliko upečatljive da je, navodno, nadahnula lik Snjeguljice Walta Disneya stvoren te godine. Hedy Lamarr umrla je 2000. godine, u dobi od 86 godina.

 Grace Kelly: Princeza prisiljena da se odrekne glumačke karijere

Grace Kelly ima priču koja je zaista jedinstvena. Bila je u Hollywoodu glumica samo pet godina, ali je za to vrijeme stekla reputaciju jedne od najvećih tog doba. Kasnije se udala za princa Raniera III od Monaka. Budući da je bila princeza, bila je prisiljena odreći se glumačke karijere, ali je zato imala više vremena i sredstava za bavljenje svojom istinskom strašću, filantropijom i umjetnošću. Kada je imala 53 godine, 1982., vraćajući se u Monako iz ladanja u Roc Agelu u kojem je boravila, u vožnji je pretrpjela moždani udar, izgubila kontrolu nad vozilom i sletjela s ceste. U bolnicu je primljena u kritičnom stanju, a zbog preteških ozljeda, idućeg je dana skinuta s aparata. Tada je u automobilu bila i njena kćerka, koja je, srećom, preživjela nesreću.

Claudia Cardinale: Borba za prava žena i homoseksualaca

Italijansko-tunizijska glumica proslavila se ulogama u legendarnim filmovima “Osam i pol” i “Bilo jednom na Divljem zapadu”. Godine 1957., Italijanska ambasada dodijelila joj je titulu najljepše žene italijanskog porijekla, što joj je donijelo mogućnost da se u domovini okuša kao glumica. Udala se za producenta Franca Cristaldija 1966., ali se razvela devet godina kasnije. Njen dugogodišnji partner je Pasquale Squitieri, s kojim ima i dijete. Cardinale danas ima 82 godine i veliki je borac za prava žena i homoseksualaca, a od marta 2000. godine UNESCO-ova je ambasadorica dobre volje.

 Brigitte Bardot: U širokom krugu zaobilazi plastične hirurge

Brigitte Bardot počela je karijeru u ranoj mladosti kao plesačica prije nego što je prešla u filmsku industriju. Glumica je postala pedesetih godina prošloga stoljeća. U ranoj se mladosti ponašala jako liberalno, da bi po stare dane postala konzervativka. U dvadesetima i tridesetima nije se libila pokazati golo tijelo, a mnoge je muškarce ostavljala bez daha. Nekima od njih je pošlo za rukom i da postanu njeni muževi – zaljubljivala se, raskidala, udavala i razvodila, ne mareći za glasine. Iako danas ima 86 godina, ostala je dosljedna sebi i u širokom krugu zaobilazi plastične hirurge i tretmane botoksom.

 Elizabeth Taylor: Žena s ljubičastim očima i s više od 100 operacija

Elizabeth Taylor (1932-2011.), žena sa “ljubičastim” očima, jedna je od najvećih filmskih diva svih vremena. Iako je njen život bio pun uspona i padova, bez ikakve dileme se može reći da je živjela punim plućima. Imala je osam brakova, prva je glumica ikada koja je zaradila milionski honorar, posjedovala je jednu od najgrandioznijih kolekcija dragog kamenja, čiji je najsjajniji eksponat bio biser kraljice Mary Tudor, engleske vladarke iz 16. stoljeća. Karijera joj je trajala šest decenija, glumila je u više od 60 filmskih ostvarenja i dva puta je nagrađena Oscarom. Važila je za glumicu s najljepšim tijelom, a zbog načina na koji je živjela proglašena je seks simbolom svoga doba. Našla se na hirurškom stolu više od 100 puta i pobijedila mnoge opasne bolesti. Ostat će upamćena i po humanitarnom radu.

Sophia Loren: Odbila ulogu Alexis Carrington

Legendarna italijanska glumica Sophia Loren i danas, kada ima 86 godina, jedinstvena je po tome da je jedna od rijetkih poznatih žena koje nikada nisu imale plastičnu operaciju. “Izgled sam naslijedila od majke, koju sam smatrala najljepšom ženom na svijetu, a koja je izgledala poput Grete Garbo”, izjavila je jedne prilike. Glumačku karijeru je počela sa samo 14 godina. Zanimljivo je da je legendarna uloga Alexis Carrington iz hit-serije “Dinastija” inicijalno bila ponuđena upravo ovoj italijanskoj divi, no ona je odbila tu čast zbog toga što je željela biti više posvećena odgoju svojih sinova. Glamurozna diva cijelog je života fascinirala javnost i svoje obožavatelje, a i najoštriji kritičari priznaju da njen izgled nema mane.

Greta Garbo: Kompleks siromaštva proganjao ju je cijelog života

Iako se povukla s filmskog platna u četvrtoj deceniji, na vrhuncu slave, legendarna glumica Greta Garbo odbijala je do kraja života intervjue i slikanja, a time što se nije pojavljivala u javnosti doprinijela je stvaranju svojevrsnog mita o sebi. Ipak, nisu ostali nepoznati detalji iz misterioznog života švedske sfinge, koja je prezirala glamur. Filmska diva odrastala je u velikoj nemaštini s roditeljima i braćom, a kompleks siromaštva proganjao ju je cijelog života. Radeći u ranoj mladosti u jednoj robnoj kući, primijećena je njena ljepota i vrlo brzo je postala model za šešire. Gretino lice uskoro je osvanulo na stranicama prodajnih kataloga, a nakon toga i u reklamama, što ju je odvelo i ka glumačkim vodama u kojima je briljirala. Filmovi “Ana Karenjina” i “Mata Hari” osigurali su joj kultni status. Nikada se nije udavala, niti je imala djecu i često je nagađano kakve su bile njene seksualne sklonosti. Veći dio života pratile su je glasine da podjednako voli muškarce i žene, čak možda žene i više. Jedna od najbolje čuvanih tajni jeste ona o ljubavnoj vezi između dvije velike filmske dive Marlene Dietrich i Grete Garbo. I pored niza veza, nikada se nije udavala niti imala djecu, u 36. godini otišla je u penziju, a u svojim pismima žalila se na depresiju. Greti je 1984. ustanovljen rak dojke pa je morala na operaciju. Nakon blagog srčanog udara završila je u bolnici, a zbog prestanka rada bubrega preminula je 1990. u 84. godini u New Yorku. Sahranjena je u rodnoj Švedskoj.

Ingrid Bergman: Od siročeta do preljubnice

Životna priča proslavljene švedske glumice Ingrid Bergman, rođene prije 106 godina, bila bi savršen predložak za film – od djevojčice koja je rano ostala bez roditelja napornim radom postala je predmet obožavanja miliona, a potom i osude puritanaca kad je zbog ljubavi prema Robertu Rosselliniju napustila prvog supruga. Iako ju je tada javnost razapinjala kao bludnicu, ona je osude podnosila stoički, uvijek ostajući čvrsta i dosljedna sebi. I pohvale je primala mirno. Glumila je na pet jezika, dobila tri Oscara, dva Emmyja, četiri Zlatna globusa. Američki filmski institut proglasio ju je četvrtom najboljom glumicom u historiji kinematografije. Nažalost, 1973. je u dojci napipala kvržicu, ali se u početku nije na to obazirala i odgađala je posjetu ljekaru. To se poslije godinu pokazalo velikom greškom: bolest se razbuktala i morala je na operaciju. Doktori su joj 1975. odstranili obje dojke. Neposredno poslije intimne proslave svog 67. rođendana, 1982., u krugu najbližih prijatelja u londonskom stanu, u kojem je nakon razvoda od trećeg supruga živjela sama, Ingrid Bergman je otišla na počinak i tiho preminula u snu.

 Loretta Young: Nakon 60 godina shvatila da ju je možda silovao Clark Gable

Jedna od najljepših glumica Zlatnog doba Hollywooda nije bila sigurna šta se, zapravo, dogodilo jedne noći u njenom kupeu u vlaku u kojem ju je posjetio Clark Gable. Znala je samo da se osjećala posramljeno i da je devet mjeseci kasnije rodila djevojčicu, koju je morala skrivati. Tek kad je, kao 85-godišnjakinja, gledajući „Larry King Live“ čula za pojam “silovanje na spoju” rekla je – pa to se dogodilo između mene i Clarka. Young se na ekranu prvi put pojavila davne 1917., kad je imala samo tri godine. Do svoje 40. već je glumila u nekoliko stotina filmova. Krila je trudnoću i rođenje djeteta te je naposljetku inscenirala usvajanje, kako bi vlastitu kćer vratila kući – bez da iko zna da je ona njena biološka majka. Ova priča bila je uspješno skrivana od javnosti sve do 2000. godine, kad je, nakon Lorettine smrti, posthumno objavljena njena knjiga memoara. Njihova kćer nije znala pravu istinu o svom porijeklu sve do vremena svog vjenčanja, a Gable je nikada nije priznao kao svoju. Loretta je imala tri braka, troje djece, a preminula je 2000. godine. Samo godinu ranije, kada joj je bilo 86, fotografirali su je za “Vanity Fair” magazin, i dalje prekrasnu, a ispod fotografije je pisalo: “Odlučila je ne pričati o tome je li njena kćer zaista dijete Clarka Gablea, s kojim je 1935. snimila film ‘The Call of the Wild’. I za to, svaka joj čast.” Tajna biološka kćerka Lorette Young i Clarka Gablea, Judy, preminula je 2011. u 78. godini od limfoma.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti