Imunolog Jasenko Karamehić: Šta bi trebalo izbjegavati prije i nakon vakcine protiv Covida-19

Piše: Emina Dzafic

Pošast koja je promijenila svijet, Covid-19, već godinu je najaktuelnija tema u svijetu. Mnogo toga se još ne zna, brojni detalji su ostali nejasni, a virus uzima sve više života. Ojačavati imunitet, izbjegavati socijalne kontakte, voditi ličnu higijenu, savjetovali su stručnjaci koji su upozoravali na opasnost od zaraze.  Broj umrlih u svijetu, prema istraživanjima Američkog univerziteta „Johns Hopkins“, prešao je dva miliona, dok je broj zaraženih više od 93 miliona. I dok vladaju strah i panika, doktori sve glasnije govore – spas je u masovnoj imunizaciji.

 GORUĆA PITANJA

Iako se vakcinacija protiv Covida-19 u svijetu provodi već nekoliko mjeseci, u BiH tek počinje. Vakcina je glavni alat kojim se pokušava suzbiti širenje pandemije, te bi nakon vakcinacije trebalo da izbjegavamo određene navike. Također, na mnoga pitanja izostali su odgovori, a građane interesira – kako pripremiti tijelo za vakcinaciju, kako tijelo reagira, šta konzumirati prije vakcine i šta nikako ne koristiti. Za magazin “Azra” na ta pitanja odgovorio je  jedan od najeminentnijih imunologa i predsjednik Udruženja imunologa BiH prof. dr. Jasenko Karamehić.

– Najvažnije je da se alkohol ne konzumira prije vakcinacije, najmanje sedam do deset dana. Isto pravilo važi nakon vakcine, a razlog je što on umanjuje djelotvornost imunizacije – upozorava bh. stručnjak Karamehić.

Od nevidljivog neprijatelja, smatra on, moguće se spasiti kolektivnom imunizacijom stanovništa, a reagirati se mora što prije. Život nakon vakcine svi mogu normalno voditi, bez ikakvih promjena.

– Osim što sam naveo alkohol kao jedino što se treba izbjegavati nekoliko dana, svi mogu voditi normalan život kakav su vodili i prije. Brinuti o zdravlju, kretati se, imati uravnotežen san. Nastaviti samo s normalnim dnevnim aktivnostima. I naravno, voditi računa o zdravlju – ističe on.

 NE KUPUJTE VAKCINE NA CRNOM TRŽIŠTU

Ni dok se čeka revakcinacija, nikakve promjene se ne moraju praviti. Svi lijekovi se mogu koristiti, osim što bi se građani s autoimunim oboljenjima i koji koriste imunosupresiju, trebali češće kontrolirati.

– Jedino oni koji su pod imunosupresivnom terapijom bi trebali pripaziti, stanovništvo s autoimunim oboljenjima, također, oprez kod transplantacije organa. To su svi oni koji koriste imunosupresiju. Vakcinacija da, ali samo češće kontrole. Ostali lijekovi se mogu normalno konzumirati, naravno, kao i do sada, uz konsultaciju s ljekarom – dodaje on.

Mada građani na sve moguće načine pokušavaju pronaći način kako brže doći do vakcina, savjet našeg stručnjaka je da nikako ne kupuju vakcine na crnom tržištu.

– Iako je potreba za vakcinacijom enormna, savjetujem građanima da nikako ne kupuju vakcine na crnom tržištu. Ja ne bih to nikome preporučio. Prvo, jer niko ne može garantirati za te vakcine, a drugo, što je država obavezna omogućiti imunizaciju, to su etične stvari o kojima treba da brinu državnici. Lijekove uopće ne treba kupovati bez savjeta ljekara, a pogotovo vakcine, jer mogu se izazvati ogormne negativne posljedice po građane, a onda im teško možemo pomoći – zaključuje na kraju prof. dr. Jasenko Karamehić.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti