Najtužniji rođendan: Kraljica Elizabeta napunila 95 godina

Piše: Redakcija

Najdugovječnija britanska kraljica, Elizabeta II. rođena je 21. aprila 1926. godine, te je danas napunila  95 godina. No, za razliku od dosadašnjih, ova će biti zasigurno najtužnija kraljicina  proslava rođendana. Samo desetak dana nakon što joj je preminuo voljeni suprug, princ Philip, dolazi njen rođendan pa s mnogi tako s pravom pitaju kako će uopće izgledati svečana proslava u periodu žalovanja za vojvodom od Edinburgha koji je preminuo u 99. godini.

Kraljica ove godine neće slaviti rođendan, barem ne na onaj uobičajeni način. Ovaj dan će se obilježiti samo uz najuži krug porodice koji bi tokom dana u razmacima trebao obići kraljicu, a obožavatelji ove godine neće dobiti ni tradicionalni kraljicin portret koji se svake godine objavi na služenim profilima Buckinghamske palače. Također, glasnogovornik iz palače potvrdio je kako ove godine povodom kraljicinog rođendana neće biti ni uobičajenog pozdrava oružjem koji se do sada održavao u Hyde parku.

Ovo je za nju najtužniji rođendan, jer nakon 73 godine braka, dočekala ga je bez voljenog supruga.

Njegova smrt je duboko povrijedila kraljicu. Naime, njeno Veličanstvo mnogo žaluje za suprugom, a snimljena je na sahrani kako  unutar kapelice sama sjedi, bez ikoga u blizini i u crnini oplakuje svog voljenog princa. Brisala je suze i s poštovanjem sagnula glavu u kapeli sv. Jurja dok se posljednji put oprostila od Philipa, s kojim je bila u braku 73 godine. Spomenuta je fotografija brzo obišla svijet. Kraljica je inače dirnula i gestom, kojom je odala počast suprugu. Uz lijes je ostavila rukom pisanu poruku svome suprugu.

Zbog mjera koje su na snazi zbog pandemije Corona virusa, sahrani su prisustvovali samo najuži članovi porodice, a došao je i princ Harry, bez svoje supruge Meghan Markle, koja zbog trudnoće nije mogla putovati van Sjedinjenih Američkih Država.

Nagađa se kako će princ Harry ostati u Velikoj Britaniji i za vrijeme kraljicinog rođendana, kao i nekoliko dana nakon toga, pokušavajući izgladiti odnose s porodicom nakon intervjua decenije.

(E.Dž.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti