Recept za domaću Begovu čorbu

Piše: Redakcija

 

Ukoliko želite spremiti svoju domaću Begovu čorbu, donosimo vam orginalni recept, koji ćete, ukoliko ga jednom probate, ubrzo zamijeniti s onim iz kesice. Begova čorba spada u jače čorbe od kokošijeg ili pilećeg mesa s dodatkom bamije. S obzirom da je rijetka, a smatra se i afrodizijakom, cijena joj je vrlo visoka. Čorba je zaista prava poslastica.

Sastojci:

pile

200 gr mrkve

200 gr bamije

200 gr peršun

legir masa

Priprema:

Noć prije kuhanja Begove čorbe potrebno je bamiju pokiseliti.

Kokošije ili pileće meso operite, stavite u lonac, nalijte vode, posolite i kuhajte s očišćenom mrkvom i peršunom. Kada je meso kuhano, procijedite supu, odvojite meso od kostiju i izrežite ga na kockice. Tako izrežite i kuhanu mrkvu i peršun.

U posudu stavite maslac, zagrijte ga, dodajte brašno, popržite, zalijte supom od kokošijeg mesa i kuhajte oko 15 minuta. Dodajte meso i povrće izrezano na kockice pa zajedno prokuhajte.

Bamiju koju ste prethodnu noć pokiselili dodati pred kraj kuhanja u supu i dotjerati ukus.

Prilikom serviranja legirati i posuti sitno sjeckanim peršunom. Pojedine čorbe se obogaćuju legir smjesom.

Smjesu napraviti od žumanceta i pavlake koju lagano izmješate i dodate u već pripremljenu čorbu.

Ukoliko želite možete dodati nekoliko zrna obarenog graška.

(E.Dž.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti