Rok trajanja losiona: Čuvajte ih na hladnom i dobro ih zatvorite

Piše: Redakcija

 

Kozmetika ne traje vječno, a losioni i kreme za tijelo nisu iznimka. Većina pakiranja ima naznačen rok nakon otvaranja, a napisan je brojem pored kojeg se nalazi slovo M koje označava mjesece. Primjerice ako piše 12M, znači da je proizvod potrebno potrošiti unutar 12 mjeseci nakon otvaranja. Losioni na bazi ulja traju nešto duže od onih na bazi vode.

Losioni za tijelo iz kućne radinosti ipak traju kraće budući da takvi proizvodi ne sadrže konzervanse. Oni na bazi vode, sa sastojcima poput aloa vere, ružine vodice i slično potrošite u roku od mjesec dana. One bez tekućih sastojaka, gdje je baza shea maslac ili slično, mogu opstati do godinu dana.

Znakovi da losion više nije dobar za upotrebu

Miris: Ako primijetite drugačiji miris, možda je vrijeme da se pozdravite s proizvodom.

Tekstura: Losion kojem je istekao rok trajanja može izgledati kao da se odvojio, posebice ako je onaj na bazi vode. Kad se ti emulgatori s vremenom razgrade, može ostati vodenasta formula koja se skuplja prema dnu.

Boja: Kada su proizvodi za njegu kože izloženi zraku i svjetlosti, mogu oksidirati i postati žuti, narančasti ili smeđi. Ako primijetite novu nijansu svog losiona koju prije niste vidjeli, to je možda znak da je vrijeme za ulaganje u novi proizvod.

Iako bi se rok od otvaranja kozmetike trebao poštovati, važno je i dobro postupati s proizvodom kako se ne bi pokvario prije vremena.

Čuvati na hladnom i suhom mjestu 

Losion je bolje ne držati u kupaonici jer toplina i vlaga mogu uzrokovati bržu razgradnju sastojaka. Zato je kozmetičke preparate bolje držati na suhom i hladnom mjestu poput spavaće sobe.

Pažljivo vadite proizvod iz ambalaže

Ako se losion nalazi u kutijici, prvo se pobrinite da su vam ruke čiste i suhe. Najbolje je koristiti žlicu.

Birajte pumpice 

Pumpice su općenito bolja opcija od staklenki ili pakiranja koja se moraju otvarati. Na taj način zrak i voda neće lako dospjeti u proizvod.

Čvrsto zatvorite poklopac

Ako ipak imate pakiranje koje zahtjeva otvaranje, budite sigurni svaki put da dobro zatvorite poklopac.

Izvor:24.sata.

(Dž.S.)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti