Muški klimaks počinje prije 40. godine

Piše: Redakcija

Kako prihvatiti činjenicu da su najljepše godine nepovratno prohujale? Ili je možda još bolnije saznanje da ih nisu proživjeli onako kako su željeli.

– Kriza srednjih godina je svijest o tome da nismo živjeli život kakav smo željeli, već kako smo morali ili kako su nam drugi nametnuli – kaže psihoterapeut i pisac Marko Braković.

A, porodična sreća?
Kada je riječ o porodičnom životu, više od 40 % nije zadovoljno, a nešto iznad 50 % nije ostvarilo željeni uspjeh na poslovnom planu. Muškarci koji su u partnerskim odnosima ili imaju djecu bili su zadovoljniji, ali ne mnogo.

Istraživanje o krizi srednjih godina

Srednje godine se najčešće definišu kao razdoblje života između 45 i 60 godina, kada čovjek više nije mlad, ali ni star. Ovom temom se bavio i magazin koji je sproveo anketu sa ciljem da se otkrije sa kojim se strepnjama i strahovima suočavaju muškarci u srednjem životnom dobu.

Svi su dobro, ali niko se ne osjeća sjajno

Većina je priznala da se osjeća prilično dobro, ali je vrlo malo onih koji su rekli da su sjajno. Muškarci koji zarađuju 100.000 dolara godišnje ili više naveli su da su zadovoljniji, dok je svaki četvrti naginjao ka krizi srednjih godina.

Upitani da prokomentarišu da li su bolji dani pred njima, iza njih ili upravo proživljavaju najljepši period, više od polovine ispitanika izrazilo je optimizam u pogledu onoga šta će biti sutra, dok je gotovo svaki četvrti imao osjećaj da je već dostigao vrhunac u životu.

Čega se muškarac plaši?

– Potrebno vam je malo odmora da biste bili sretniji i ispunjeniji – kaže psihoterapeutkinja Tanial Brown.

– Nemojte da zaboravite da isplanirate godišnji odmor. Posvetite se onome što ste oduvijek željeli da radite vikendom. Većina nas samo prati poslovne planove, pronađite malo vremena i za svoje prioritete.

Smrt ih ne plaši, ali bolest je panika!

U srednjim godinama ljudi više posvećuju pažnju zdravlju, a anketa je pokazala i da muškarci najviše strahuju od infarkta, potom od raka, demencije i dijabetesa. Ukoliko izuzmemo zdravstveni aspekt, najviše se plaše iznenadne katastrofe ili tragedije, ali i eventualnog prekida emotivne veze, dok je najmanji broj onih koji se boje starosti.

Šta žele muškarci u srednjim godinama?

– Što se tiče brige o zdravlju ona ne mora, mada može biti prisutna, u zavisnosti od godina i ukupnog zdravstvenog stanja – naglašava Braković.

– Kriza se ne mora javiti u kasnijim godinama, može i u ranim tridesetim. Bolje materijalno stanje može pomoći da se ona lakše prevaziđe, ali novac nije garancija za sreću i ispunjenost. Osobe u ovoj fazi života čeznu za osjećajem zaljubljenosti, putovanjima, novim kolima, kupovinom motora ili imaju potrebu da opsesivno vježbaju.

Izvor: novosti.rs

(L.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti