Shakira: Zahvalna fudbalu za ljubav života

Piše: Lejla Bejdic

Ljubavna priča Shakire i fudbalera Gerarda Piquea (34) počela je jednim od njenih muzičkih spotova. Nakon što se Pique pojavio u spotu za njenu pjesmu “Waka Waka (Ovaj put za Afriku)”, par se povezao. Rođeni su na isti dan, drugog februara, ali s razlikom od 10 godina. Pique joj je tada obećao kako će doći do finala Svjetskog prvenstva, jer će ona pjevati na utakmici. Tako se i dogodilo

 

Naslovnicu julskog meksičkog izdanja magazina „Vogue“ krasi latinoamerička diva Shakira (44), koja se u javnosti nije pojavljivala od prošlogodišnjeg nastupa na Super Bowlu, kada je zajedno s Jennifer Lopez zapalila scenu. Njihov nastup je bio do tada neviđen, te se i danas priča o njemu. U novom intervjuu Shakira je podijelila neke uzbudljive vijesti o svojim planovima. Kazala je da se posljednih mjeseci ne smiruje i da radi punom parom, te da će u skorije vrijeme izdati nekoliko novih singlova. Puni album očekuje se početkom 2022. godine.

Iako su nekada njene pjesme obilovale političkim sadržajima, kazala je da ovog puta odustala od tog pravca, svjesna svoje popularnosti i utjecaja na ljude, posebno na mlade, pa se sada trudi ostati suzdržana.

Trbušni ples i gluma u sapunicama

Ova kolumbijska muzičarka postigla je uspjeh na tržištima španskog i engleskog govornog područja, a početkom 2000-ih bila je jedna od najuspješnijih latinoameričkih umjetnica.

Kćerka Libanonca i Kolumbijke trbušnim plesom počela se baviti u ranoj mladosti, a do 10. godine počela je pisati i pjesme te učestvovati u takmičenjima za talente. Lokalni pozorišni producent pomogao joj je da održi audiciju s rukovoditeljem „Sony Corp.“, 1990. godine. Shakira je nakon toga potpisala i ugovor o ploči. Dva njena prva albuma, „Magia“ (1991.) i „Peligro“ (1993.), bila su tek umjereno uspješna. Nakon pauze od snimanja glumila je u latino sapunici „El oasis“, poslije čega se njen album iz 1995. godine izdvojio iz mase i pozicionirao visoko na zvjezdanom nebu.

Osvojila je nagradu Latin Grammy za najbolju žensku pop vokalnu izvedbu (“Ojos asi”) i za najbolju rock vokalnu izvedbu (“Octavo dia”). Zatim je svoje napore fokusirala na afirmaciju na američkom tržištu. Album „MTV Unplugged“ iz 2000. godine osvojio je nagradu Grammy za najbolji latino pop album, a iste je godine objavila svoj prvi album na engleskom jeziku „Laundry Service“. Iako su njene vještine pisanja pjesama na engleskom neki doveli u pitanje (Shakira je napisala sve svoje tekstove), „Laundry Service“ prodat je u više od 13 miliona primjeraka širom svijeta. Od tog trenutka karijera joj je postala viralna i za njeno ime su znali gotovo svi. Godine 2009., za svoj album na engleskom „She Wolf“ promijenila je pravac i ubacila elektro-pop zvuk. Naredne je godine postigla još jedan međunarodni hit s “Waka Waka (This Time for Africa)”, saradnjom s južnoafričkim bendom, nakon što je izabrana za službenu himnu Svjetskog prvenstva 2010. godine. Potom su se nizali dueti sa svjetski poznatim imenima, Rihhanom, El Dorado i mnogim drugima.

Shakira je posvetila znatno vrijeme i energiju društvenim ciljevima. UNICEF-ov veleposlanik dobre volje postala je 2003., putujući u inozemstvo radi podizanja svijesti o borbi za dječija prava u manje razvijenim zemljama. Također je osnovala Fondaciju „Pies Descalzos“, koja se fokusirala na pomoć djeci raseljenoj zbog nasilja u Kolumbiji.

S roditeljima

Ljubav s Piqueom

Ljubavna priča Shakire i fudbalera Gerarda Piquea (34) počela je jednim od njenih muzičkih spotova. Nakon što se Pique pojavio u spotu za njenu pjesmu “Waka Waka (Ovaj put za Afriku)”, par se povezao. Rođeni su na isti dan, drugog februara, ali s razlikom od 10 godina.

Pique joj je tada obećao kako će doći do finala Svjetskog prvenstva, jer će ona pjevati na utakmici. Tako se i dogodilo. „Barcelona“ je osvojila naslov, a Shakira i Pique počeli su vezu u tajnosti i potvrdili je tek godinu kasnije, kada je Shakira objavila zajedničku fotografiju s romantičnom porukom: “Predstavljam vam svoje sunce.”

Malo je reći da su njihovi fanovi bili oduševljeni, ali ipak su bili skeptični zbog velike razlike u godinama, međutim, par je i danas zajedno, već 11 godina.

Svoju vezu nikada nisu ozakonili, a više puta je govoreno o tome kako im je ljubav u krizi zbog njegove navodne ovisnosti o kockanju. Tokom godina pojavile su se i optužbe o prevarama, s obje strane.

No, u jesen 2012. Shakira je objavila u medijima da očekuje Piqueovo dijete. Sina Milana rodila je 22. januara 2013. godine, a 29. januara 2015. u Barceloni, par je dobio i drugog sina, Sashu. Tokom razdoblja dviju trudnoća, pjevačica nije odustala od svoje karijere i čak je održala nekoliko velikih koncerata. Zajedno odgajaju svoje sinove, pohađaju sekularne večeri i ceremonije kao par, i ne libe se pokazati svoju ljubav cijelom svijetu.

Provode mnogo vremena zajedno i prkose zlim jezicima, a čine se i kao jedan od najstabilnijih parova u celebrity svijetu.

Uostalom, oboje su više puta istaknuli kako su pronašli svoju srodnu dušu, a Shakira je jednom izjavila:

– Uvijek ću biti zahvalna fudbalu što mi je dao ljubav za cijeli život.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti