Prirodnim putem do savršeno gustih obrva

Piše: Redakcija

Godinama unazad su u trendu deblje, odnosno guste obrve koje služe da mnogo efikasnije istaknu oči pa samim tim i bilo koju vrstu šminke. Dame koje je “majka priroda” obdarila prirodno gustim obrvama nemaju baš puno razloga za brigu i stres, dovoljno je samo da se s vremena na vrijeme pozabave detaljnijim (čitajte: preciznijim) čupkanjem, odnosno oblikovanjem.

No, nažalost, nisu svi te sreće. Neke žene imaju izuzetno rijetke obrve i iako ne postoji magični serum koji će učiniti da vaše obrve preko noći postanu guste, uz primjenu par savjeta one mogu dobiti na volumenu.

Ricinusovo ulje

Jedan od najstarijih i najefikasnijih lijekova za sve one koji muku muče sa rijetkim i nedefinisanim obrvama. Ovo ne treba da čudi ukoliko se prisjetimo činjenice da je ricinusovo ulje obogaćeno proteinima, masnim kiselinama, antioksidansima i brojnim vitaminima, što je idealno za obnavljanje folikula dlake. Postupak za njegovo nanošenje je krajnje jednostavan – svakodnevno nanošenje ulja na korijen obrva pospiješit će rast dlačica, dovoljno ga je držati pola sata.

Kokosovo ulje

Slično kao i sa ricinusovim, masne kiseline koje se nalaze u kokosovom ulju idealne su za spriječavanje lomljenja dlake, pa zato i ne čudi što je upravo ono bitan saveznik u borbi za očuvanje zdravlja kose. Pa samim tim i svih dlačica čiji rast želimo da ubrzamo. Dodatno, laurinska kiselina koja je jedan od glavnih sastojaka kokosovog ulja ima antimikrobno svojstvo što dalje spriječava infekciju folikula dlake. Ostali sastojci poput raznih proteina i vitamina E dovoljan su razlog da već ove noći na svoje obrve umasirate malo ovog ulja i ostavite sve do jutra.

Limun

Limun je bogat vitaminom C, B i folnom kiselinom, a svi ovi sastojci će učiniti da i vaše obrve postanu bogatije i bujnije. Dovoljno je samo jednom dnevno utrljati parče limuna na obrve i ostaviti da stoji 20 minuta, a zatim isprati mlakom vodom. Također, dobra kombinacija može biti i miks limuna i kokosovog ulja, s tim da se preporučuje da smjesa odstoji petnaestak dana, te da se nanese u vidu nioćne maske kada su obrve u pitanju.

Žumance

Dlaka na obrvama se sastoji od keratinskog proteina, a znate i sami da su upravo jaja najbolji i najveći izbor proteina. Ne čudi što je upravo keratin glavni sastojak skoro svih preparata za rast kose, pa samim tim možete u svako doba računati na njegovu pomoć i kada je održavanje obrva u pitanju. Bitno je samo odvojiti žumance od bjelanceta i umutiti ga sve dok ne dobije glatku teksturu, a zatim ga nekom četkicom ili tuferom nanijeti na obrve i pustiti da odradi svoje nekih pola sata, te isprati toplom vodom.

Izvor: Ženski Magazin

(A. K.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti