Magistrica arhitekture Sumeja Zukić za „Azru“: IN su neutralne boje i minimalizam

Piše: Lejla Halimić

Sumeja Zukić rođena je 1994. godine i živi u Visokom, a magistrirala je arhitekturu na Internacionalnom Burch univerzitetu. Mlada i talentirana Visočanka bavi se uređenjem interijera, a trenutno je zaposlena u arhitektonskom birou u Sarajevu. Samo za „Azru“ otkrila je kada se prvi put susrela  s procesom rada, odakle želja i ljubav za uređenjima, te podijelila s nama savjete kako samostalno urediti dom.

Kada ste se počeli baviti uređenjem interijera?

– S uređenjem interijera susrela sam se na trećoj godini studija i već tada me je privukla želja da se više fokusiram na tu oblast arhitekture. Dok sam još studirala, prvi projekt mi je bio uređenje stana sestri, kada sam vodila cijeli proces (naravno u dogovoru sa sestrom i zetom), crtala idejna rješenja, tražila majstore, dogovarala poslove. Uporedo sam pokrenula Instagram stranicu: interior_designyourstory (S design), gdje sam objavljivala svoje fakultetske radove i ne sluteći da će se moj način rada tako brzo dopasti ljudima. Nakon magistriranja počinjem raditi u arhitektonskom birou s fokusom na izradi 3D vizualizacije interijera, gdje sam usavršila znanje. Uporedo počinjem da radim interijere klijentima u Visokom. Nakon pozitivnih iskustava, počele su preporuke i ostalima. Posljednju godinu, usljed pandemije Corona virusa, fokusirala sam se na Instagram stranicu, putem koje sam dobijala sve više klijenata, a do sada nisam imala nikakvih primjedbi, jer radim na obostrano zadovoljstvo.

Odakle crpite inspiraciju?

– Sam prostor automatski mi da neku ideju, u glavi posložim kako urediti interijer, gdje šta pozicionirati. Naravno, inspiraciju pretežno nalazim putem interneta (razne arhitektonske stranice, magazini, pinterest, behance, također i na TV-u ima mnogo emisija o uređenje interijera), usklađujući školska „pravila“ dizajna i današnje trendove.

Koji stil uređenja preferirate?

– Nastojim da maksimalno ispoštujem želje i zahtjeve klijenata. Ali, ako bih morala reći šta meni „leži“, to je moderni stil, neutralne boje (siva, krem) s određenim detaljima akcentiranih boja (zelena, plava, žuta…), ravne linije, minimalizam, te upotreba drvenog dekora u interijerima.

Šta prvo savjetujete one koji žele samostalno urediti dom?

– Koliko god je bitan vizuelni dojam prostora, bitna je i funkcionalnost, pa im uvijek kažem da to dvoje treba podjednako uskladiti, jer današnja gradnja stanova zahtijeva maksimalnu iskorištenost prostora. Ukoliko sami požele da osmisle interijer, predlažem da prvo krenu od masivnijih stvari (kuhinja, sofa, fotelje), to postave kao bazu i onda lagano idu u detaljisanje (jastuci, tepih, zavjese, slike, dekoracije). Također, savjetujem da, ukoliko se odluče na drvo, boju/vrstu drveta prate kroz dizajn, npr., noge stolica, stola, komode.

Na koji način sačuvati prirodno svjetlo u domu?

– Uvođenjem svijetlih neutralnih, pastelnih boja, dodavanjem refleksnih stvari, naprimjer, ogledala koja ujedno i povećavaju prostor, također i bojenjem zidova.

Kako se poigrati s bojama, a da ne odemo u kič?

– Boje nam prvo „zapadnu“ za oči pri ulasku u neki prostor. Na ovo pitanje bih odgovorila pravilom 60%-30%-10%, a to znači: 60% cjelokupne boje u prostoru (zidovi, glomazniji namještaj), 30% sekundarne boje, koja će pratiti glavnu boju, ali će imati neki kontrast (zavjese, manji komadi namještaja) i 10% akcent boje (jastuci, slike, dekoracije). Poigrati se može na više načina, prateći pravila kruga boja, ali i nijansiranjem određene boje.

Koje su prednosti, a koje mane modernog stila?

– Moderan stil odiše minimalizmom, skladnošću, ravnim linijama. Forma prati funkciju. Kao manu ne bih ništa navodila, jer je sve do ukusa, možda je jedina mana materijalizacija. Pretežno se koriste iveral i medijapan, dok su kod, naprimjer, retro stila masivniji komadi namještaja uglavnom rađeni od punog drveta.

Možemo li retro stil kombinirati s modernim dizajnom i na koji način?

– Naravno, primijetila sam da danas mnogo klijenata to i želi. Ipak, treba se voditi zlatnim pravilom „Less is more/Manje je više“ i ne napraviti pometnju pretjerivanjem, da ne opteretimo prostor. Ako se već odlučimo da baza bude moderan stil, onda predlažem da se neka određena stvar pojavi u retro stilu, poput stolice/fotelje, komode, lampi, kako bismo postigli poseban ugođaj i podigli prostor. Stari namještaj je poseban, masivniji je, bogato izrađen i samim tim je dominantan u interijeru. Kombiniranjem određenih boja, materijala i namještaja postići ćemo sklad.

Koji su ljetni trendovi ove sezone?

– To su neutralne boje, minimalizam u dizajnu, naglašavanje određene boje detaljima, dodavanjem zelenila, postavljanjem zelenog (vrt) zida, drvo s izraženim godovima, prugice, prirodne teksture, kuhinje u boji.

Šta najčešće zahtijevaju Vaši klijenti?

– Prilikom dogovaranja posla od klijenta tražim da mi iznese svoje zahtjeve, ideje, želje. Najčešće pošalju slike koje su ih inspirisale. U većini slučajeva se najviše fokusiraju na kuhinju, pa na osnovu toga dizajniram i ostali prostor, ukoliko je riječ o Open spaceu. Također, ono što mi naglase jeste da žele da im mjesto boravka odiše toplinom i da imaju što više mjesta za odlaganje. A ukoliko prostor omogućava, kuhinja s otokom je must have.

Kako uspostaviti balans topline doma i praktičnosti korištenja?

– Dodavanjem drvenih tekstura u interijer, naprimjer, drvenih dijelova u kuhinje ili zidnih panela od drveta, kao i dekorativnih letvica na zid. Također, dodavanjem zelenila/biljki.

Postoji li neki univerzalni savjet koji možete dati našim čitateljima?

– Savjetujem im da se okušaju u dizajnu, možda pronađu neki svoj skriveni talent, te da se ne plaše kombinirati boje koje do sada nisu. Ukoliko budu imali nedoumice, neka se obrate stručnjacima koji će ih posavjetovati. A, osim vizuelnog dojma, stručne osobe će im prostor učiniti funkcionalnijim i prijatnijim.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti