Zapalite vatru među čaršafima

Piše: Redakcija

Zdravstvena aplikacija Lifesum prikupila je podatke korisnika iz Švedske, Njemačke, Francuske, Italije, SAD i Velike Britanije o tome koja hrana se najčešće konzumira prije i poslije seksualnih odnosa i od 2.563 namirnice pokazalo se da je najpopularnija — čokolada, dok za njom slijede paradajz, hljeb, jabuke, krompir, kafa, banane, vino, sir i jagode. Interesantno, pokazalo se da je da je ista ova hrana popularna i poslije seksa, ali se umjesto vina na spisku našla voda.

Poznato je da hrana značajno utiče na reakcije našeg tijela i oslobođanje različith hormona, nivo energije i sl, pa ne čudi što je i naučno dokazano da će određene namirnice poboljšati uživanje u krevetu ili ga potpuno uništiti. To se, naravno, ne odnosi samo na ono što jedemo neposretno prije odnosa, već na sveukupan način ishrane.

 

Šta jesti za bolji seksualni život?

Dok se o afrodizijacima i dalje polemiše u naučnoj javnosti, za određene namirnice je poznato da smanjuju rizik za nastanak erektilne disfunkcije i ženske seksualne disfunkcije i da mogu da utiču i na kvalitet seksualnog života. U pitanju su:

 

Laneno sjeme

Ova superhrana bogata je antioksidansima i poboljšava cirkulaciju i dovod krvi u spolne organe, a uz to pružaju energiju. Pored toga što imaju antibakterijsko, antiviralno dejstvo i deluju protiv nastanka ćelija raka, sjeme lana je bogato omega-3 aminokiselinama, koje poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje, i L-argininom, koji ubrzava cirkulaciju i pozitivno utiče na kvalitet spermatozoida.

Imajte na umu da se sjeme lana jede mljeveno kako bi se iskoristili hranljivi sastojci, koji u suprotnom ne mogu da prođu kroz opnu.

 

Ostrige

Ključni mineral za seksualno sazrijevanje je cink, kojeg ima dosta u ostrigama, a on pomaže i proizvodnju testosterona, povećava libido, pomaže u sinteti hormona tiroidne žlijezde, neophodnih za energiju…

 

Sjemenke bundeve

I ova namirnica bogata je cinkom, kao i magnezijumom i brojnim hranljivim materijama koje čuvaju srce i krvne puteve, snižavaju pritisak i imaju antioksidacijsko dejstvo. Tu su i omega-3 masne kiseline, kao i gvožđe, koje će pružiti snagu za dug odnos.

 

Zrna nara

Prepun polifenola, nar smanjuje rizik za nastanak šloga, snižava pritisak i poboljšava zdravlje srce, povećava dotok mozga u mozak i srce, a uz to opušta krvne sudove.

Pored toga, poboljšaće raspoloženje, pun je mikronutrijenata koji su baza za stvaranje polnih hormona, tu je i vitamin C, koji smanjuje stres i daje snagu i izdržljivost, ali i flavon, veoma važan za erektilno zdravlje.

 

Avokado

Jeste li znali da je avokado dobio ime po astečkoj reči koja znači — “testis”? Slučajno ili ne, ova namirnica je korisna za zdravlje ovog organa, odnosno za spermatozoide jer je prepuna vitamina E i kalijuma, kao i vitamina B6, koji pozitivno utiče na nervni sistem, i mononezasićene oleinske kiseline, koja poboljšava cirkulaciju.

Izvor: Glossy.rs

(I.J.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti