Osam načina kako spriječiti pojavu bora tokom spavanja

Piše: Redakcija

Obavezno prije spavanja operite cijelo lice jer spavanje sa šminkom može nanijeti štetu vašoj koži, što dovodi do akni, alergija i infekcija. Spavanje sa strane ili na licu, osim pojave bora može dovesti do gubitka volumena.

Kako brinemo ujutro tako je bitno voditi brigu o njoj i prije spavanja.

– Noć je najbolje vrijeme za odmor i saniranje oštećenja koja nastaju na koži tokom dana kao posljedica ekoloških i drugih stresora – kaže dr. Joshua Zeichner, dermatolog iz New Yorka.

Šta sve treba napraviti kako bi vam se koža oporavljala dok spavate?

Obavite pravilno čišćenje

Obavezno operite cijelo lice jer spavanje sa šminkom može nanijeti štetu vašoj koži, što dovodi do akni, alergija, infekcija i slično.

– Morate biti sigurni da vam je lice očišćeno od šminke, ulja, zagađenja i nečistoća – kaže dermatologica Wendy E. Roberts.

Trik je u korištenju nježnog, ali hidratantnog sredstva za čišćenje koji će osigurati pravilno čišćenje.

Ne zaboravite hidratizirati

Prema riječima stručnjaka, razina hidratacije kože opada u večernjim satima, što je optimalno vrijeme za nakupljanje vlage.

– To je osobito istinito ako imate suhu kožu. Odlučite se za bogatu hidratantnu kremu prepunu lipida i ceramida jer će se oni jako upiti u čistu i osjetljivu kožu – kaže dr. Roberts.

 Dodatna hidratacija

Za dodatnu hidrataciju i učinak protiv starenja u vašu rutinu uvedite serum s retinolom kojeg ćete koristiti tri do četiri puta tjedno.

Osim seruma, ne zaboravite na piling kojeg morate raditi i korištenje hidratantnih maski. Uvijek birajte sastojke koje vaša koža voli i koji potiču mladost.

Pazite i na kosu

Kao što morate ići spavati s čistom kožom tako stručnjaci savjetuju da ne idete u krevet s previše masnom i prljavom kosom. Ako se dogodi da s takvom kosom i odete spavati oni preporučuju da je držite podalje od lica.

– Ako ste skloni aknama, morat ćete posebno obratiti pažnju na ulja za kosu i proizvode koje koristite kako ne biste ostavljali viška proizvoda na svom jastuku. To ne mora značiti da ne možete spavati s maskom za kosu ili regeneratorom za kosu. Ali idealno bi bilo da spavate s ručnikom ili kapom za tuširanje – savjetuje Roberts.

Promijenite svoj položaj

Određene pozicije mogu ubrzati starenje i uzrokovati pojavu bora.

– S obzirom na starenje kože, najbolji način za spavanje je na leđima. Tako vam se neće koža lici presavijati – kaže Roberts.

Spavanje sa strane ili na licu osim pojave bora može dovesti do gubitka volumena kože.

Promijenite posteljinu

Kao najbolja posteljina smatra se satenska, svilena posteljina, osobito za one s osjetljivom kožom ili kožom sklonom ekcemu. Osim toga, vrlo je bitno što češće mijenjati posteljinu zbog bakterija i nečistoća.

Svježi zrak

Što se tiče vaše kože, neka vaša soba i temperatura u sobi bude hladnija.

– Ne samo da vam može pomoći da bolje spavate, već i vrućina može dovesti do svrbeža, znoja i nečistoća. Ovlaživač zraka također može biti od pomoći za suhu kožu i kožu sklonu ekcemima – govori Roberts.

San

Za kraj, ali svakako ne najmanje važno, pobrinite se da spavate dovoljno. Naš se metabolizam usporava dok spavamo, dopuštajući tijelu da usmjeri svu svoju energiju na ozdravljenje.

Izvor:24.sata.hr

(Dž.S.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti