Ove stvari nikad ne biste trebali prati u mašini za veš

Piše: Redakcija

 

Neke stvari su očite, i nešto za što već u startu znamo da bi bilo bolje oprati na ruke ili odnijeti na hemijsko čišćenje mi ubacimo u veš vašinu. Najčešći primjeri su osjetljivi odjevni predmeti poput donjeg rublja od čipke, svile, grudnjaci, vunene veste…

Kupaći kostimi

Kupaći kostimi stvoreni su da budu u vodi, ali ne i u perilici jer se tako mogu oštetiti naramenice i unutrašnja struktura gornjeg dijela ženskog kupaćeg kostimima. Osim toga danas mnogo kostima ima razne ukrase, zakovice, metalno prstenje i slično, pa pranjem u perilici puno su veće šanse da se dogodi oštećenje i nastanu rupice. Ako želite da vaš kupaći potraje, perite ga na ruke.

Odijela

Čak i ako je odijelo od pamuka, poliestera ili nekog drugog materijala koji se inače bez problema pere u perilici rublja, sakoi, hlače i suknje od odijela definitivno se nikad ne bi trebali naći u perilici. To je najbrži način da navedeni komadi nepovratno izgube oblik i unište. Za te odjevne komade predviđeno je hemijsko čišćenje.

Kožne tenisice i odjevni predmeti od kože

Tenisice od tkanine najbolje se će oprati u perilici rublja, i to pri nižoj temperatura, od maksimalno 30 stupnjeva, a dobro ih je prethodno, pogotovo ako su bijele, tretirati sredstvom za čišćenje mrlja. No s kožnim tenisicama je druga priča, a voda i vrućina vrlo lako ih mogu uništiti. Slično je i s odjevnim komadima od kože. Površinu kožnih predmeta nakon što se smoče na kiši možemo tretirati i ‘vratiti u život’, no ako takve predmete operemo u mašini i natopimo vodom i deteržentom površinski sloj će se zgužvati i oštetiti. Stoga, ne perite ih već nosite na kemijsko čišćenje. Da, to košta, ali na koncu ćete proći jeftinije…

Vuna, kašmir, baršun i odjeća s ukrasima

Uvijek pročitajte etiketu za njegu na odjeći od vune, kašmira, baršuna i ukrašenih komada. Neki odjevni predmeti izrađeni su od stopostotne merino vune koja se može prati u perilici, a to će svakako biti istaknuto na etiketi. No većina komada od vune i kašmira treba se parti nježno, na ruke. Predmeti ukrašeni šljokicama, metalnim zakovicama i sličnim ukrasima također su predelikatni za agresivno pranje u perilici, s njima treba nježno postupati, prati ih na ruke ili odnijeti na kemijsko čišćenje.

Kravate

Kravate su najčešće izrađene od svile, a pranjem u perilici može se uništiti njihova unutarnja struktura. Pranje na ruku ili kemijsko čišćenje, kad su kravate u pitanju uvijek su sigurna opcija.

Predmeti prepuni dlaka ljubimaca

Deke, krevete i odjeću za kućne ljubimce treba redovito čistiti, no ipak ih ne biste trebali bacati u perilicu rublja ako su prekriveni mačjom ili psećom dlakom. Zašto? Baš kao što vaša kosa može začepiti odvod tuša, tako i dlaka kućnih ljubimaca začepljuje filtere i odvode perilice. Prije nego što stavite u perilicu predmete jako prekrivene dlakama kućnih ljubimaca, dobro iščetkajte.

Izvor:tportal

(Dž.S.)

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti