Položaj bora otkriva kakvog ste zdravstvenog stanja

Piše: Redakcija

Bore su nešto što svi dobijamo prije ili kasnije. I bez obzira da li se borimo protiv njih i koliko ih imamo, one su, između ostalog, i pokazatelj našeg zdravlja.

Prema tome gdje su se pojavile prve bore možete otkriti kakve sve zdravstvene probleme možete očekivati ili ih već imate.

Otkrivamo koje bore na licu mogu biti znak određenih tjelesnih tegoba.

Bore na čelu

Potpuno je jasno da se ove bore pojavljuju prije svega zbog mrštenja. Možda ste pomislili da imaju veze sa stresom ili emocijama. Međutim, prema Emi Hobson iz “International Dermal Institute”, trebalo bi obratiti pažnju na fine bore u području gornjeg dijela čela. Budući da je to povezano s mokraćnom bešikom i želucem, bore na čelu mogu ukazivati na probleme na tim područjima. Bore u donjem dijelu čela također mogu biti znak alergije na hranu – često su zajedno sa aknama i osipom.

Bore oko očiju

Ove bore povezujemo sa smijehom. I lako ih je prepoznati: ako postanu dublje kad se oči smeju, sve je u redu. Međutim, oči su također usko povezane s jetrom. Naime, bore koje nisu nastale od smijeha i trajni podočnjaci ispod očiju ukazuju na to da je jetra preopterećena. Na primjer, nezdrava ishrana ili previše alkohola mogu biti odgovorni za to stanje. Podbule oči također su mogući signal nedostatka omega 3 masnih kiselina, problema s bubrezima ili visokog krvnog pritiska, piše miss 7.24.sata.hr.

Bore oko usta ili na bradi

Područje oko usta također je povezano s našim probavnim traktom. Duboke bore između nosa i brade mogu predstavljati probavne smetnje. Male bore koje okružuju usne često su znak početka menopauze. Području usta potrebna je posebno pažljiva njega lica.

Naravno, ne mora svaka bora na licu značiti nešto loše – one su dio prirodnog starenja. Međutim, trebali bismo obratiti pažnju ako se u mladosti pojave mnoge duboke bore i/ili pojave druge tegobe. Tada bi svakako dobro došla posjeta svom ljekaru.

(A. K.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti