Šta je micro-concealing i zašto biste ga trebali isprobati

Piše: Redakcija

Ako ste opsjednuti savršenom kožom koja izgleda kao da nije našminkana, onda ste u vječnoj potrazi za boljim i nevidljivijim što proizvodima što tehnikama. Koža kojoj se vidi tekstura ali joj se ne vide nesavršenosti. Prirodno (ili ne, whatever gets you going) rumenilo i sjajilo su već naredni korak.

Šta je tačno micro-concealing

Ime samo govori: radi se o tehnici kojom se precizno pokrivaju samo flekice, bubuljice i druge sitne nesavršenosti na koži dok ostatak tena ostaje nepokriven proizvodima za toniranje. Ovo se ne može izvesti samo prstima ili standardnim aplikatorima, potrebna vam je tanka četkica koja je dovoljno precizna da korektor nanese samo i isključivo tamo gdje je potreban. Dakle, kad ga nanesete, onda ga polako blendajte s okolnom kožom i tek na kraju nježno utapkajte prstom.

Koja vrsta korektora se koristi

Pošto je poanta ne odvlačiti pažnju od prirodne ljepote kože, teksture i formulacije korektora trebaju sadržavati i sastojke koji njeguju kožu, zatim bi se trebale moći lijepo nanijeti u više slojeva (ako za to ima potrebe) i ne bi smjele biti potpuno mat.

Kako odabrati nijansu

Ključno je pronaći boju koja potpuno odgovara tonu kože, a to se vrlo često najbolje postiže miješanjem nijansi. Najbolje je da pri odabiru budete na prirodnom svjetlu, čak i ako to znači da iz parfemerije izađete s ogledalcem, pošto umjetnom svjetlu nije za vjerovati u ovim situacijama (kao ni pri biranju bilo kojeg proizvoda za toniranje, ako ćemo iskreno).

Kako postići što prirodniji efekt

Zvuči kao kliše ali njega kože zaista je osnova svega. Ako je vaša koža sretna i šminka će na njoj dobro izgledati. Zatim, važno je početi s najmanjom količinom proizvoda, blendati pa dodati ako je potrebno. Nemojte “krečiti” lice, čak ni na malim površinama. Ne zaboravite da se pokrivene flekice i bubuljice trebaju stopiti s ostatkom tena koji je bez šminke. Za micro-concealing je od presudne važnosti koristiti proizvode koji se mogu nanijeti u više slojeva po potrebi, a da ne izgledaju teško.


Posebno vodite računa o sljedećim stvarima:

Nijansi – ako savršeno ne odgovara vašoj koži, neće uspjeti – i zato miješajte više nijansi ako treba, to je ionako tajna profesionalaca.

Pronađite nivo pokrivenosti koji vama odgovara.

Produžite trajanje korektora tako što ćete ga fiksirati – puderom za fiksiranje u prahu ili posebnim sprejem, ovisi o vama.

Počnite polako i ne pretjerujte s količinom korektora, manje je bolje.

Ne utrljavajte korektor u kožu. Nikada. Umjesto toga, utapkajte ga vlažnom spužvicom, četkicom ili čak i prstom.

Izvor:buro247.hr

(Dž.S.)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti