Sjajni deserti s omiljenim smokvama

Piše: I.J.

Sočne smokve idealan su dodatak i slanim i i slatkim ljetnim jelima, a vole se s različitim sirevima, kremama, ali i čokoladom. Napravite slatke zalogaje i još malo uživajte u čarima ljeta

 

Torta koja grli nepce u svim sezonama

Sastojci:

Za biskvit:

1 jaje

60 g šećera

1 vanilijin šećer

1 vanilija bourbon

100 g smokava

60 g putera

40 g glatkog brašna

40 g oštrog brašna

0,50 g praška za pecivo

 

Za kremu:

6 žumanaca

120 g šećera

1 vanilijin šećer

3 dl mlijeka

5 listova želatina

300 g sirnog namaza

3 dl vrhnja za šlag

400 g smokava (zrelih)

 

Priprema:

Jaje, šećer, vanilijin šećer i burbon vaniliju pjenasto izmiksati. Zatim dodati sjeckane smokve, puter, oba brašna i prašak za pecivo. Sve lagano pomiješati i staviti u kalup od 28 cm namašćen puterom i posuti prezlom. Peći na 180 Celzijevih stepeni, 15 minuta.

Želatin namočiti u hladnoj vodi. Žumance, šećer, vanilin šećer i mlijeko pjenasto mutiti na pari do 75 Celzijevih stepeni. Dodati prethodno namočen želatin i mutiti na pari još minutu.

Toplu kremu polako umiješati u prethodno razrađen sir, miješati dok ne dobijemo glatku smjesu. Na kraju dodati tučeni šlag i sve skupa povezati. Izliti u kalup preko biskvita i ostaviti da se ohladi i stegne preko noći.

Svježu smokvu izrezati na kriške i položiti na tortu prije samog posluživanja.

 

Slatki hljeb sa smokvama, bademima i medom

Sastojci:

175 g putera

175 g šećera

200 g brašna

3 velikih jaja

1 limun

50 g sjeckanih badema

1/4 kašičice praška za pecivo

2 kašike mlijeka

4 velike svježe smokve

100 g suhih smokava

200 g grčkog jogurta

2 kašike meda

prstohvat soli

 

Priprema:

Rernu zagrijte na 170 Celzijevih stepeni, a kalup za hljeb premažite s malo ulja i obložite papirom za pečenje. Puter i šećer izradite mikserom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajite jedno po jedno jaje i mutite ih mikserom. U smjesu dodajte koricu jednog limuna i kašiku limunovog soka. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, so i prašak za pecivo. Smjesu suhih sastojaka pomiješajte s jajima i puterom te dodajte mlijeko. U gotovu smjesu umiješajte suhe smokve nasjeckane na četvrtine te nasjeckane bademe. Smjesu prelijte u kalup i pecite otprilike jedan sat, dok se hljeb ne digne i poprimi zlatno-smeđu boju. Ostavite ga da se potpuno ohladi. Kada je hladan, prenesite ga na podlogu na kojoj ćete ga servirati, a s gornje strane premažite grčkim jogurtom. Svježe smokve narežite na četvrtine te ih položite preko jogurta, a za kraj smokve i kolač prelijte medom. Kolač je najukusniji kada se jede svjež, no u frižideru može stajati i do tri dana.

Nesvakidašnja čoko-voćna rapsodija

 

Sastojci:

smokve

60 g svježeg ili mascarpone sira

150 g tamne čokolade

45 g sjeckanih badema, lješnjaka ili oraha

 

Priprema:

Operite smokve pa ih dobro osušite. Nožem napravite malu rupu gotovo pri dnu svake smokve. Napunite s malo svježeg sira, otprilike pola kašičice i zagladite tako da smokva i dalje zadrži svoj oblik. Kada ste napunili sve smokve, stavite ih u frižider na 30 minuta. Otopite čokoladu na pari, a bademe, lješnjake ili orahe usitnite. Umočite punjene smokve u čokoladu, a zatim u orašaste plodove. Stavite na papir za pečenje i ostavite u frižideru kako bi se čokolada stisla. Poslužite hladno.

 

Palačinke za ljubitelje voćnih delicija

Sastojci:

2 šoljice brašna

1 prašak za pecivo

3 kašike šećera

50 g putera

1 šoljica mlijeka

1 limun

2 jaja

4 kašike ricotte

1 narandža

4 kašike džema od smokava

4 kašike nasjeckanih suhih smokava

 

Priprema:

Najprije pomiješajte suhe sastojke pa polako umiješajte otopljeni puter. Dodajte mlijeko i sok pola limuna, a zatim i jaja. Dobro promiješajte pa ubacite ricottu, koricu jedne narandže, džem i suhe smokve. U vrući kalup za pečenje koji ste premazali puterom postavite okrugle oblike za izradu kolača ili ih izradite od folije i napunite smjesom za palačinke. Pecite dok ne dobiju boju.

Pročitajte još