Saznajte glavnog krivca za policistične jajnike

Piše: A.K.

Sindrom policističnih jajnika raznolik je, a izraženost njegovih obilježja može biti različit. Simptomi se pojavljuju postepeno, pa se klinička slika može razlikovati u pojedinim životnim razdobljima.

Ovaj termin u praksu je uveden 30-ih godina prošlog stoljeća, a temeljio se na morfološkim karakteristikama jajnika, odnosno njihovom izgledu. Tako se i danas dijagnoza PCOS (PoliCystic Ovarial Syndrome), između ostalog, postavlja na osnovu ulutrazvučnog izgleda jajnika.

Međutim, iako je izgled jajnika u prvom planu, policistično promijenjeni jajnici utvrđeni ultrazvukom nisu neophodni za postavljanje dijagnoze. Sam izgled jajnika bez viška androgena i poremećene ovulacije ne upućuje izričito na dijagnozu sindroma policističnih jajnika. Takav izgled jajnika se javlja kod gotovo 25 posto žena, posebno mlađih, a s godinama se može povući i ne mora biti povezan s hormonskom neravnotežom.

Tačan uzrok nastanka PCOS-a nije u potpunosti poznat, a dijagnoza se postavlja na osnovu sljedećih parametara:

– najčešće počinje u pubertetu,

– poremećaji menstrualnog ciklusa,

– pojačana dlakavost, akne i opadanje kose,

– bezbolne menstruacije,

– neplodnost,

– policistični jajnici na UZV pregledu,

– inzulinska rezistencija,

– prekomjerna tjelesna težina.

Najčešći simptomi koji se javljaju nastaju zbog neravnoteže hormona i povišenih vrijednosti muških spolnih hormona. Kod bolesnica je jedan od osnovnih metaboličkih poremećaja abnormalnost u djelovanju inzulina, zbog čega se javlja hiperinzulinemija. Do ovog poremećaja dolazi kod 80 posto gojaznih žena, a rjeđe se pojavljuje kod žena normalne tjelesne težine koje boluju od PCOS-a. Povišen nivo inzulina izaziva povišen nivo muških spolnih hormona.

Šta znači nizak glikemijski indeks?

Ovaj termin se koristi za opisivanje utjecaja neke namirnice na nivo šećera u krvi. Što je glikemijski indeks neke namirnice veći, to ona više povećava nivo šećera u krvi. Namirnice s visokim udjelom vlakana imaju niži glikemijski indeks od rafiniranih ugljikohidrata. Kombiniranje ugljikohidrata s vlaknima može smanjiti glikemijski indeks ugljikohidrata, jer će ih tijelo sporije apsorbirati.

Stres

Policistični jajnici se opisuju kao tiha bolest jer simptome vrlo često pripisujemo stresu. Zbog toga mnoge žene i ne znaju da imaju policistične jajnike, jer, naprimjer, izostanak menstruacije pripisuju stresu. Poremećaji menstrualnog ciklusa jedan su od glavnih pokazatelja policističnih jajnika. Može se dogoditi da žena nema uredan ciklus, da menstruacija traje predugo ili da postoji stanje amenoreje, odnosno potpunog izostanka menstruacije.

Liječenje

Redovno vježbanje, zdrava prehrana i kontrola težine ključni su tretmani za PCOS. Mogu se koristiti i lijekovi za uravnoteživanje hormona. Tretman može smanjiti neželjene simptome i spriječiti dugoročne zdravstvene probleme. Tjelovježbom se može utjecati na smanjivanje krvnog pritiska i holesterola, što smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.

Ljekar može pripisati lijekove poput kontracepcijskih pilula, koje će pomoći u smanjivanju simptoma kao što su višak dlaka na licu i akne. Ukoliko žena pokušava da zatrudni, ljekar će, vjerovatno, propisati lijekove za plodnost, a lijek za dijabetes može pomoći u vraćanju redovnih menstrualnih ciklusa i plodnosti.

Poželjno se često konsultirati s ljekarom, kako biste bili sigurni da je tretman koji koristite dobar i odgovarajući. Osim toga, često radite testove, kako biste provjerili dijabetes, krvni pritisak i druge moguće probleme.

Zahvaljujući napretku medicine, liječenje se danas potpuno prilagođava individualnim potrebama pacijentica, iako u većini slučajeva oralni kontraceptivi ostaju prva linija liječenja hiperandrogenih simptoma i menstruacijske disfunkcije.

 Mitovi

PCOS uzrokuje velike, ponavljajuće i bolne ciste na jajnicima

Ciste povezane sa PCOS-om nisu velike, već su manje i brojnije, najčešće na periferiji jajnika. Osobe s PCOS-om neće nužno doživjeti ponavljajuće i velike ciste koje su bolne.

Utječe samo na jajnike i menstruaciju

Osim jajnika i menstruacije, PCOS može utjecati i na ostatak tijela i zbog toga što se sve odvija u našim hormonima, poremećaj tih hormona može dovesti do razvoja šećerne bolesti.

Nemoguće zatrudnjeti

Odnos neplodnosti i PCOS-a je uglavnom temeljen na izostanku ovulacije. Trudnoća kod žena s ovim sindromom nije nemoguća misija. Preporučljivo se posavjetovati s ginekologom, jer kvalitetan plan za začeće može drastično unaprijediti zdravlje i kvalitet života. Dakle, trudnoća je moguća kod mnogih sa sindromom policističnih jajnika, ali je kod nekih izazov s neplodnosti kompliciraniji i značajno otežava šanse za trudnoću.

Rizici PCOS-a

Spontani pobačaji su dva-tri puta češći, bolesti srca i krvnih sudova su sedam puta češće, rizik od obolijevanja od šećerne bolesti je 16 posto veći, povišen krvni pritisak se javlja kod 40 posto pacijentkinja, veći je rizik za dobijanje tumora jajnika, kasnija menopauza, različita krvarenja iz materice, poremećaj nivoa masnoće u krvi, anemija.

Pročitajte još