Modni trend koji je zaludio mnoge je opasan po zdravlje

Piše: Redakcija

Prstenje na nožnim prstima je ponovo u trendu, svi ga rado nose, a ne znaju da ovaj detalj može biti opasan po zdravlje. Opsežna studija o tome kako nošenje prstenja na nožnim prstima može da utiče na zdravlje ljudi, sprovedena u centru za akupunkturu i orijentalnu medicinu “Gathering Valley” u Ilinoisu, otkriva zašto je ovaj trend opasan.

Otkriveno je da veoma usko prstenje negativno utiče na rad hipofize i funkcionisanje mozga uopšte. Bez obzira na kojem prstu stopala se nosi, ovaj aksesoar utiče na stanje frontalnih sinusa, ako se nosi na drugom prstu – na reproduktivnu funkciju, na četvrtom –  na rad optičkog nerva, dok je mali prst direktno povezan sa slušnim kanalom. Nošenje bilo kog prstena na bilo kojem prstu dugo (od dana do dve sedmice) neizbežno utiče na nervne završetke.

Modni trend koji je prihvaćen svuda u svijetu, u Indiji ima posebno značenje. Odmah nakon vjenčanja muž stavlja ženi prsten na drugi nožni prst kako bi joj “stimulisao” reproduktivne organe. Međutim, “gnječenje”  nervnih završetaka na ovom prstu može nanijeti nepopravljivu štetu ženi koja tek planira da postane majka. Osim toga, ukoliko su previše uski ili nepravilnog oblika (koji anatomski ne odgovara prstu), mogu da izazovu i bolne menstruacije, neredovan ciklus, pa i pobačaj.

Izvor: Srbijadanas.com

(A. K.)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti