Odlični savjeti kako se brzo riješiti podočnjaka i vrećica ispod očiju

Piše: Redakcija

Radi se o osam preparata koji će vam pomoći ukloniti tamne kolutove i otekline ispod očiju. Većinu sastojaka vjerovatno već imate doma, a ako ih i nemate, lako ih je nabaviti.

Ružina vodica

Ružina voda vlaži i njeguje kožu lica, oslobađa od oteklina, crvenila i svrbeži. Ima učinak izbjeljivanja i pomlađivanja. Možete je jednostavno kupiti ili napraviti sami kod kuće:

Sastojci:

svježe latice od jedne ruže

čaša tople vode

Priprema: Isperite latice ruže i staviti ih u malu posudu. Ulijte čašu tople vode i pustiti da se sve ohladi. Zatim ocijedite u dezinficiranu posudicu, i to je to. Ružinu  vodicu držite u hladnjaku, ali ne duže od sedmicu dana.

Koristite tako da otopinom navlažite dvije blazinice, stavite ih na podočnjake i držite 15-ak minuta. Ponavljajte to svako jutro i svaku večer.

Bademovo ulje

Bademovo ulje oslobodit će vas oteklina ispod očiju kao i tamnih kolutova. Prije spavanja nanesite 2 do 3 kapi i lagano umasirajte ispod očiju. Rezultati će se vidjeti već za sedam dana.

Sok od krompira

Krumpir je odličan izvor vitamina C i određenog sastojka koji izbjeljuje kožu.

Priprema: Naribajte sirov krumpir i iscijediti sok iz njega. Potom navlažite tom tekućinom blazinice, stavite ih na oči i držite deset minuta. Isperite lice pa umasirajte pod oči malo maslinovog ulja. Tretman traje dvije sedmice i radi se svaki dan.

Oblog od krastavca

Krastavac sadrži veliku količinu antioksidansa i ima učinak izbjeljivanja.

Priprema: Nekoliko debljih kriški krastavca stavite u hladnjak na pola sata, a potom ih stavite na oči i oko njih pa držite 10 do 15 minuta. Na kraju lice isperite hladom vodom. Postupak ponavljajte svaki dan, i tako sedam dana.

Oblog od čaja

Čaj je bogat kofeinom, taninom, i antioksidansima – što je odlično za uklanjanje tamnih kolutova ispod očiju i oteklina.

Priprema: Napravite šalicu zelenog ili crnog čaja, čekajte da se ohladi, a zatim u čaj potopite blazinice. Ocijedite ih malo i stavite na oči. Na isti način možete koristiti i vrećice čaja (nakon što napravite čaj). Oblog držite 10 do 15 minuta, i tako svaki dan. Nakon sedam dana vidjet ćete poboljšanje.

Maska od mlijeka i hljeba

Mlijeko vlaži i izbjeljuje kožu, a hljeb sadrži kvasac koji je bogat vitaminom B – on smiruje kožu i neutralizira osip.

Priprema: Napravite smjesu od bijelog kruha i mlijeka, ne previše gustu. Stavite masku na kritična područja i držite 10 do 15 minuta. Budete li to radili redovito, podočnjaci će brzo nestati.

Biljne kockice leda

Led ima dobar učinak na kožu – čini je elastičnom, izglađuje bore i smanjuje otekline. A, ako u njega stavite određeno ljekovito bilje, učinak je još bolji.

Sastojci:

listovi kadulje

različak

kamilica

peršun

Priprema: Uzmite čajnu žličicu svake biljke i stavite u 200 ml kipuće vode pa ostavite dva sata. Tekućinu sipajte u kalup za led i stavite u duboko zamrzavanje. Svako jutro trljajte područje oko očiju kockicom leda oko 30 sekundi (svako oko) i tako dvije sedmice.

Sok od paradajza

Pardajz sadrži likopen, antioksidans koji jača stijenke kapilara.

Kako ga koristiti: Nanesite sok od rajčice na problematična područja i ostavite 10 minuta. Operite lice hladnom vodom. Ponavljajte to svaki dan, dvije sedmice.

Izvor:24.sata

(Dž.S.)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti