Filmski klasici koje gledamo svake godine

Piše: A.K.

Kišni jesenji dani, uz neizostavnu toplu dekicu i kokice, idealni su za opuštanje uz filmske klasike. Neki od najboljih filmova svih vremena obuhvatili su osjećaje koji nas preplave kada drveće počinje gubiti lišće i kada počinju neka nova razdoblja u našim životima.

Kad je Harry sreo Sally

Riječ je o jednom od najboljih filmova svih vremena, s nezamjenjivom Meg Ryan u glavnoj ulozi, koji nas, istina, vodi kroz različita godišnja doba. Ipak, posebno mjesto pripada jeseni, koja je posebno vezana uz scenu u kojoj Harry i Sally hodaju njujorškim Central Parkom očaravajućih jesenjiih paleta boja, poigravajući se lišćem.

Legende o jeseni

Film prati život porodice Ludlow od početka 20. stoljeća sve do 60-ih godina. Pukovniku Williamu Ludlowu se ne sviđa način na koji vlada tretira Indijance i seli se sa svoja tri sina što dalje od američke vojske. Sinovi Akfred, Samuel i Tristan nerazdvojni su tokom djetinjstva i prijavljuju se zajedno, protiv očeve volje, za učešće u Prvom svjetskom ratu. Kada Samuel predstavi svoju buduću suprugu, Susannu, braća postaju suparnici. Ovaj emotivni film godinama gledamo zbog priče o ljubavi, porodici, strasti, izdaji i nadi u kojem glume Anthony Hopkins, Brad Pitt, Aidan Quinn i Julia Ormond.

To je velika tikva, Charlie Brown

Ima li boljeg animiranog filma od Charliea Browna, i to u jesenjem izdanju, za sve one u njeguju dijete u sebi? Ovaj klasik iz 1966. godine je pun pogodak, a oduševit će i najmlađe članove porodice.

Tikve i valjanje po nepreglednim hrpama lišća ponovno će probuditi u vama uzbuđenje za onom zabavnom stranom jeseni.

Noć vještica


Ovaj horor može biti odlična uvertira u Noć vještica. Za razliku od Charliea Browna, ovdje nema slatkoće, no zato će u njemu uživati istinski ljubitelji horora. Klasik iz 1978. prati Michaela Myersa, koji je na samu Noć vještica, tačno 15 godina nakon što je ubio svoju sestru, pobjegao iz psihijatrijske ustanove i vraća se u mali američki grad, kako bi ponovno počinio ubistvo.

Jesen u New Yorku


Kao što govori i sam naziv, ovaj nas film vodi u jedan od najuzbudljivijih gradova svijeta u njegovu jesenjem ruhu. Richard Gere i Winona Ryder dovoljan su razlog za gledanje ove ljubavne priče. Scene snimljene u Central Parku daju poseban pečat cijelom filmu.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti