Tajna uspješnog braka: Tehnika rješavanja problema koju koriste sretni parovi

Piše: Redakcija

Uspješan brak ponekad uključuje pregovore koji također moraju biti uspješni. Pregovori su jedan od važnijih apsekata uspješnog funkcioniranja modernih odnosa.

Svake sedmice pa i svaki dan sa sobom nose pregršt stvari o kojima moramo raspravljati i razmatrati ih. Poznavanje i razumijevanje pravilnog pregovaranja parovima može itekako olakšati život.

Proces nije jednostavan. Pregovori su uvijekškakljivi i zahtijevaju određeni napor, a često ne uspijevaju jer postaju stvar kapitulacije nasuprot suradnje. Često rasprava traje dok jedna strana jednostavno ne popusti, a to nije nužno korisno za odnos. Bolja opcija zato su kolaborativni pregovori.

Mišljenje je stručnjaka da su suradnja i pregovori puno bolja opcija od klasičnog kompromisa.

A što je kolaborativno pregovaranje?

Radi se o vrsti rješavanja problema gdje se pojedinačne želje, htijenja i položaji postavljaju tako da dvoje ljudi koji pregovaraju mogu sagledati stvari objektivno. Bit je da se postigne pošteni sporazum umjesto da jedna strana popusti drugoj radi spašavanja odnosa.

Umjesto suprotstavljanja partnera, individualne želje kombiniraju se u jedan problem koji zatim obje strane rješavaju.

Naravno da se pregovori u braku razlikuju od pregovora kada primjerice želimo kupiti polovni automobil, ali kolaborativni pregovori omogućuju parovima da učinkovito pregovaraju o svemu – od odgoja djece do slobodnog vremena i to kao pojedinci koji imaju svoje želje i stavove.

Svoje želje svaka strana predstavlja i jasno artikulira, vodi se razgovor, a onda se donose odluke.

To izgleda kao da obje strane na virtualni stolstavile svoje želje, razlike i neslaganja. Na taj način, razlike i neslaganja stoje između partnera, a ne isključivo unutar njih.

Kolaboracija, odnosno suradnja ne znači kapitulaciju. U vezi se može javiti strah od prepuštanja kontrole i odustajanja od anatomije, no kolaborativni pregovori znače da oba partnera zadržavaju svoju neovisnost. Jednostavno rade zajedno kako bi postigli dogovor koji uzima u obzir sve faktore.

Prava, iskrena suradnja štiti autonomiju pojedinca. Nema predaje, samo pregovaranja. Par zajedno radi na zajedničkom cilju.

Kako bi par uspješno pregovarao, bitno je da prvo shvati razliku između neslaganja i ulaska u konflikt.

Kod neslaganja se vode razgovori, a kod sukoba se obično događa međusobno prozivanje.

Kako biste uspješno pregovarali u braku bitno je i da:

– razumijete da je vaš bračni drug vrijedna osoba
– da razumijete vlastite želje vezane za određenu situaciju
– da ste spremni pregovarati o tim željama
– da razumijete kako vaše želje nisu privilegirane na temelju primjerice spola ili neke uloge koju obavljate.

Na ovaj način, razumijevanjem navedenih načela, imat ćete brak u kojem će se želje obje strane čuti i u kojem će se o tim željama i potrebama kvalitetno raspravljati.

Bitan je zajednički rad i pronalaženje najboljih rješenja za svaku situaciju.

Proces uspješnog pregovaranja uključuje četiri koraka:

Pronađite način kako predstaviti problem na najbolji mogući način. Nemojte samo baciti listu vaših želja nego napravite uvod i obavijestite partnera o čemu želite raspraviti kako bi imao dovoljno vremena za procesuiranje i pripremu.

Jasno izrazite svoje želje. Jednostavnost je ključna. Ne pristupajte pregovorima s nekom starom prtljagom i zamjerkama. Budite jasni oko onoga što vas muči.

Pažljivo slušajte i cijenite ono što vam partner govori. Bitno je da poštujete jedno drugo i obavezu koju imate.

Napravite plan djelovanja oko kojeg ćete se oboje složiti. Ovakav dogovor omogućit će vam da postojite kao pojedinci, ali i kao par.

Izvor:zadovoljna.hr

(Dž.S.)

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti