Pet stvari koje se vašem tijelu mogu dogoditi nakon seksualnog odnosa

Piše: Redakcija

Tokom, ali i nakon prvih trenutaka odnosa, vjerovatno ćete se osjećati veoma lijepo. Sa toliko toga što se dešava tokom tog perioda, teško ćete se fokusirati na ono što se dešava u vašem tijelu. Međutim, pošto seksualni čin uključuje čitavo telo, velika je vjerovatnoća da ćete doživjeti neke reakcije koje vam se mogu činiti čudnim, a zapravo su potpuno normalne.

Nema razloga za stres. U nastavku pročitajte spisak najčešćih reakcija ljudskog tijela, tokom i poslije seksualnog odnosa, o kojima ne treba da brinete.

Imate vaginalne gasove

To se često dešava kod većine žena. Tokom penetracije, zajedno sa spolovilom, vazduh i tečnosti (osim onih koje proizvodi sama žena) ulaze u vaginu i izazivaju gasove i čudne zvukove. To je nešto potpuno drugačije od oslobađanja gasa iz anusa, jer vaginalni gas nije posljedica gastrointestinalnih bakterija, već je rezultat zarobljenog vazduha unutar vagine.

Imate bolove

Prema britanskom istraživanju, žene mogu doživeti bol nakon orgazma čak i ako nisu osjetile bol tokom odnosa. Studija iz 2009. godine prijavila je tri slučaja žena koje su doživjele ovo stanje, ali bez fizičkog razloga za bol. Seksualna aktivnost oslobađa oksitocin u tijelu i to izaziva kontrakcije u materici. Ako se ovi grčevi povremeno jave, nema razloga za zabrinutost. Ako su vrlo intenzivni i česti, onda je neophodna posjeta ginekologu.

Primećujete mrlje od krvi

Najverovatnije i najjednostavnije objašnjenje mrlja od krvi nakon seksa je mala povreda zidova vagine. Na primer, ako je odnos bio intenzivan ili je vagina suha, možda ćete videti malo krvi na donjem vešu nakon seksa. Međutim, prema ginekolozima, ako je krvarenje intenzivno i praćeno bolom, to može biti znak endometrioze ili nekog drugog ozbiljnog problema.

Pospani ste

Ako želite da se odmorite odmah nakon seksa, niste jedini. Postoji mnogo razloga zašto se ljudi osećaju umorno, ali šanse su da biste mogli biti samo fizički iscrpljeni. Takođe je moguće da tijelo reaguje na promjenu hemikalija koje se oslobađaju tokom i poslije orgazma.

Osećate svrab

Ako osjetite neku vrstu kožne reakcije sa spoljšne strane vagine ili blizu bedara ili trbuha, to može biti zbog lubrikanta koji koristite, kondoma, trenja ili čak seksualne igračke, posebno ako isprobavate novi proizvod. Ako niste koristili nove proizvode ili se ništa od navedenog ne dogodi, moguće je da ste razvili alergiju, koja se može pojaviti u bilo kom trenutku sa novim ili trenutnim partnerom. Međutim, ako su simptomi trenutni i ne ponavljaju se, nema razloga za zabrinutost. U suprotnom, ako primjetite crvenilo, intenzivan i dugotrajan svrab ili otok, potrebno je da posjetite ljekara.

Izvor: Zenskimagazin.rs

(Z. T.)

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti