Toše Proeski napustio nas je prije 14 godina: Ovo su njegove najljepše pjesme

Piše: Z.T.

 

Prije tačno 14 godina, 16. oktobra 2007. godine, oko 6 sati i 20 minuta ujutro, u automobilskoj nesreći na autocesti u blizini Nove Gradiške smrtno je stradao Toše Proeski u dobi od samo 26 godina.

Iako je prošlo toliko vremena, makedonski slavuj, kako su mu tepali, i danas živi u srcima porodice, kolega i vjernih fanova koji mu i dalje svake godine odaju počast.

Todor Toše Proeski rođen je 25. januara 1981.  godine u Kruševu, u Makedoniji, diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Skopju kao jedan od najboljih studenata svoje generacije, a bio je jedan od prvih muzičara koji je ujedinio prostor bivše Jugoslavije.

Njegovi nastupi punili su dvorane bez obzira na to u kojoj su se državi održavali, publiku je osvajao glasom, stasom i karakterom, a poznat je bio i po svojoj skromnosti.

Toše, poznatiji još i kao makedonski Pavarotti i Makedonac anđeoskog glasa, je za vrijeme svoje karijere snimio deset albuma, a njegove pjesme su bile popularne širom regije među svim generacijama.

Posljednji album na kojem radio bio je “Igra bez granica”, a poslije njegove smrti objavljena su još tri albuma s njegovim pjesmama: “The Hardest Thing”, “So ljubav ot Toše” na engleskom jeziku te “Još uvijek sanjam da smo zajedno”.

Toše je bio velika zvijezda, a fanovi su uvijek u glas sa njim pjevali njegove hitove. Među najslušanijim pjesmama Tošeta Proeskog bile su: “Bože brani je od zla”, “Čija si”, “Ledena”, “Volim osmijeh tvoj”, “Soba za tugu”, “Lagala nas mala” i mnoštvo drugih.

Danas se Toše pamti kao jedan od najboljih pjevača ikad.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti