Snickers čokoladice omiljena su poslastica slatkoljupcima širom svijeta. No, ako ste ljubitelj fitnessa koji im ne može odoljeti, a bojite se da bi mogle narušiti vaše rezultate u treningu, pronašli smo idealno rješenje za vas.
U nastavku smo pripremili recept za Snickers čokoladice koje ne sadrže konzervanse i rafinirane šećere, već prirodne i zdrave namirnice bogate vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima.
SASTOJCI:
- 1 šoljica datulja s uklonjenim košpicama
- ½ šoljice kikirikija
- 1 šoljice zobenih pahuljica
- 1 ½ šoljica tamne čokolade
- Prstohvat soli
PRIPREMA:
- Namočite 1 šoljicu datulja u toploj vodi 10 minuta, odstranite košpice i ocijedite ih. U međuvremenu ispecite kikiriki, uklonite kožicu i ostavite sa strane.
- Izblendajte zobene pahuljice u zobeno brašno. Prebacite ga u posudu i ostavite sa strane.
- Izblendajte datulje, so i 2 kašike kikirikija dok se sastojci ne sjedine.
- Dodajte 3-4 kašike te smjese u zobeno brašno i izmiješajte dok se sastojci ne sjedine. Trebali biste dobiti blago ljepljivo tijesto.
- Na lim stavite papir za pečenje, rasporedite tijesto do krajeva lima te ga blago pritisnite. Dodajte ostatak mješavine s datuljama i rasporedite ga po cijelom tijestu, a nakon toga isto učinite s ostatkom kikirikija.
- Stavite u frižider na 1-2 sata da se tijesto stvrdne. Zatim ga narežite na manje komadiće, odnosno na veličinu prosječne Snickers čokoladice.
- Otopite tamnu čokoladu i umočite narezane komade tijesta u njoj. Stavite čokoladice u frižidr na 5-10 minuta da se čokolada stvrdne.
(S.P.)