Vitamini iz boce – direktno jačanje imuniteta i podizanja opće zdravstvene slike

Piše: Z.T.

Posljednih mjeseci sve je veća potraga za suplementima koji jačaju imunitet i opće zdravstveno stanje. Najpoznatiji način jačanja imuniteta je upravo pomoću vitamina i minerala, koji se najčešće primjenjuju oralno u obliku tableta. Upotreba ovih suplemenata je svima dobro poznata, a količina vitamina koji se dnevno unose varira od potrebe organizma. Vitamini i minerali koji se konzumiraju u obliku tableta, oralnim putem, svoju apsorpciju vrše kroz probavni trakt, što sprječava suplement da se u potpunosti integrira i aspsorbira kroz cijeli organizam. Moderna medicina usavršila je primjenu suplemenata na način da se direktno unose u krvotok, što obezbjeđuje savršenu upotrebu suplemenata, a riječ je o vitaminskim infuzijama.

Iako su mišljenja za ovu metodu primjene suplemenata podijeljena, naučna istraživanja otkrivaju da su vitaminske infuzije zaista efikasne u slučajevima gdje su potrebne velike doze vitamina i minerala. Vitaminske infuzije imaju svoje prednosti, a način primjene vitaminskih bombi je vrlo jednostavan.

 Način primjene

Vitaminske infuzije primaju se intravenozno, odnosno infuzija se polako unosi u krvotok, kap po kap, pomoću plastičnog katetera umetnutog u venu. Tretman traje od 30 do 45 minuta i ponavlja se jednom do tri puta sedmično u periodu od 12 sedmica, a za održavanje konačnog rezultata ojačanog imuniteta ponavlja se jednom do dva puta mjesečno. Jačanje imuniteta intravenoznim putem posebno je djelotvorno kada se suplementske terapije primaju redovno. Terapija ne može naškoditi organizmu, ali je vrlo važno pratiti lično zdravstveno stanje, da ne bi došlo do predoziranja suplementima. Nakon uspješno odrađenih intravenoznih terapija stvara se efekt ojačanog imuniteta, koji je individualan, a ovisi o problematici organizma i nivou deficita vitamina. Efekt je primjetan već nekoliko dana nakon primanja infuzije.

Sastojci infuzija i njihova efikasnost
VITAMIN C

Vitamin C djeluje kao antioksidans, ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta, a cijeli niz potencijalnih pozitivnih učinaka tog vitamina još se istražuje. Prema novim saznanjima, vitaminu C prevenira i cerebrovaskularne bolesti. Naime, nedavno su američki naučnici proveli istraživanje kojim su nastojali povezati nivoe vitamina C u krvi s učestalošću moždanog udara.

VITAMIN B1

Ili tiamin, prvi je otkriveni vitamin B skupine zbog čega i nosi taj naziv. Vitamin B1 esencijalni je nutrijent potreban većini organa za pravilnu funkciju. Prvenstveno sudjeluje u metabolizmu energije, te u koordinaciji nervne i mišićne funkcije, a potpomaže i pravilnom radu srca.

VITAMIN B2

Učestvuje u razgradnji aminokiselina i masti, aktivira vitamin B6 i folnu kiselinu, te pomaže u pretvaranju ugljikohidrata u ATP energiju koju tijelo koristi. U određenim okolnostima može djelovati kao antioksidans.

VITAMIN B3

Tijelo koristi vitamin B3 u procesu dobijanja energije iz ugljikohidrata. Potreban je za konverziju ugljikohidrata u masti i razgradnju alkohola. Vitamin B3 u obliku niacina regulira nivo holesterola.

VITAMIN B5

Pantotenska kiselina, poznata i kao vitamin B5, uključena je u Krebsov ciklus u procesu dobijanja energije te je sastavni dio neurotransmitera – acetilkolina. Važnu ulogu ima i u stvaranju, transportu i otpuštanju energije iz masti.

VITAMIN B6

Ovaj vitamin ima značajnu ulogu u metabolizmu aminokiselina, stvaranju proteina, hemijskih neurotransmitera nervnog sistema, crvenih krvnih zrnaca i prostaglanida. Neophodan je za razmnožavanje ćelija zbog čega je veoma važan u trudnoći i pravilnoj funkciji imunog sistema, mukozne membrane, kože, crvenih krvnih zrnaca i radu mozga.

VITAMIN B12

Paradoks u vezi s vitaminom B12 je da bakterije probavnog trakta proizvode više ovog vitamina nego što nam treba, međutim, nije nam dostupan jer ga ne možemo apsorbirati iz debelog crijeva. Mnogo vitamina B12 može se naći u fekalijama, često se i zagađenost pojedinih jezera, rijeka, mora mjeri provjeravanjem količine vitamina B12. Biljojedi, poput štakora, gvinejske svinje, zečeva, često jedu svoje fekalije, najvjerovatnije da bi zadovoljili potrebu za ovim vitaminom.

KALCIJ

Daje čvrstinu kostima i zubima, učestvuje u međućelijskom prenosu signala u mišićima i nervima, bitan je u procesu zgrušavanje krvi i radu srca.

KALIJ

Neophodan je u regulaciji acidobazne ravnoteže, elektrofiziologiji nerava i mišića, ćelijskom transportu. Deficit kalija dovodi do izražene mišićne slabosti, aritmije, ali i srčanog zastoja.

GLUTATION

Bitan je dio procesa jačanja imunološkog sistema, jer otpušta slobodne radikale koji se stvaraju dok se tijelo pokušava boriti protiv bolesti. Glutation ujedno podržava vaš imunološki sistem kako bi smanjio trajanje bolesti. Snažni je antioksidans koji igra ulogu u mnogim različitim sistemima u vašem tijelu, od imunološke podrške do starenja. Budući da glutation nije dobro apsorbiran od vašeg tijela, infuzija je idealan način uključivanja ovog svestranog antioksidansa.

CINK

Esencijalni mineral koji je prisutan u svim organima i tkivima, kao i tjelesnim tekućinama.  Ljudsko tijelo sadrži 2-3 grama cinka, najviše u skeletnim mišićima i kostima, a u manjoj mjeri i u bubrezima, jetri, mrežnjači oka, koži, prostati.

LIZIN

Ne spominje se tako često kao ostali vitamini ili minerali, što ne znači da je njegova uloga manje bitna. Lizin učestvuje u brojnim procesima u organizmu, a najznačajnija mu je uloga u sprječavaju virusa herpesa, zacjeljivanju tkiva i prevenciji osteoporoze.

Djelovanje suplemenata i najčešće greške

Za svaki vitamin postoje određene i dokazane dnevne potrebe u odgovarajućim mjernim jedinicama po danu, definirane za zdravu osobu koja ne koristi bilo kakvu hroničnu terapiju, nije pušač, niti konzument alkoholnih pića, umjereno je fizički i umno aktivna. Intravenozna upotreba ovih suplemenata je izuzetno efikasna samo kada se koriste na pravi način, u pravoj dozi, pravilnim izborom rastvarača i suplemenata. Suplementi na ovaj način mogu drastično ubrzati oporavak nakon bolesti ili terapijskih procedura, pomoći kod povećanih potreba ili dehidracije, te dati povoljne efekte veoma brzo, ali isključivo uz prethodni pregled i procjenu ljekara. Vitaminske infuzije imaju veliki dijapazon djelovanja kod virusnih i bakterijskih infekcija, kao suportivna terapija kod onkoloških bolesnika, kod hroničnog umora, stresa, bavljenja sportom ili spremanja ispita. Pacijenti često misle da je infuzija zamjena za hranu, ali to je najčešća zabluda i najveća greška koja se može desiti kada je riječ o upotrebi intravenoznih suplemenata.

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti