Najbolje kombinacije za bebe: Obucite svoje mališane u skladu s vremenom

Piše: Z.T.

Mnogi roditelji se brinu kako osigurati da njihovoj bebi bude ugodno, udobno i toplo. No, hladno vrijeme ne bi vas trebalo spriječiti da s djetetom barem jednom dnevno izađete na svjež zrak. Isto kao i za toplog vremena, za djetetovo oblačenje smjernica vam može biti vlastiti osjećaj ugode. Malu djecu ne treba natrpavati teškom odjećom, već radije nekoliko laganih i udobnih slojeva, koji će odraditi svoj posao bolje nego dva debela odjevna komada.

Udobnost

Bebe imaju osjetljivu kožu, tako da njihova odjeća mora biti od mekanog, prozračnog materijala. Osim toga, mora se povesti računa i o otvorima za ruke, noge i vrat, da ne bi došlo do iritacije i crvenila na tim dijelovima tijela. Provjerite da li je guma na tim mjestima dovoljno elastična. Svakako je bolje da budu i rukavi i nogavice malo širi i elastičniji, nego da stišću vašu bebu. Također, dobro provjerite da li su dugmad dobro pričvršćena i da se beba na njih neće ogrebati. Iako vam je možda želja da svoju bebu obučete u nešto fensi i zabavno, morate imati na umu da takvi odjevni komadi nisu praktični, a nekad su i u potpunosti neupotrebljivi.

Odabir veličine

Mnogi roditelji pokušavaju da kupe bebi odjeću u nešto većim veličinama, u nadi da će njihova beba moći duže da nosi tu odjeću. Taj princip može odlično funkcionirati ukoliko je beba malo starija, ali kada je riječ o novorođenčadi, nastaje problem i u izgledu i u funkcionalnosti te odjeće. Kupovina većeg broja će, vjerovatno, učiniti da vaše novorođenče izgleda kao da pliva u toj odjeći. Dobro provjerite šta odgovara vašoj bebi, izmjerite i napišite, pa tokom kupovine posvetite pažnju veličini koju birate.

Detalji koji mogu popraviti cjelokupan outfit

Ukoliko želite da sredite svoju bebu i da svi budu jednostavno očarani s njom, a nemate neke posebne odjeće koja bi mogla doprinijeti tom izgledu, uvijek postoje sitni detalji koji mogu popraviti cjelokupni dojam. Trake za glavu, šalovi i pape su samo neki od komada koji mogu u potpunosti da promijene izgled običnog bodyja i trenerke koju ste obukli svom djetetu.

Trake za glavu obično se stavljaju djevojčicama. Možete ih pronaći u raznim bojama i veličinama, kao i dezenima, a sve to zavisi od vaših želja i ukusa. Trakice mogu biti od različitih materijala, ali najbolje su pamučne. Pamučni materijal je mekan, prozračan i lagan, tako da na bebinom licu neće izazivati nikakve iritacije i osipe. Trake za glavu su također odlične i za zaštitu od zime, naročito kada je vani hladno, tako da bebi neće biti hladno po ušima.

Šalovi za bebe su najčešće vrlo maleni i izgledaju kao maramica koja se nosi u sakou. Kao i traka, šalovi se mogu naći u različitim bojama i dezenima, a nekada su odlična zamjena i za siperak. Pa stoga, ako idete negdje u goste ili pak vama neko dolazi, svoju bebu možete spremiti nabrzinu, da izgleda fensi i da umjesto siperka ima fensi šal oko vrata.

Kada je riječ o papama, svi se uvijek topimo od slatkoće. Pape su uvijek malene i mekane. Mogu se pronaći u raznim bojama, veličinama i oblicima, a upotpunjuju izgled. Pape za bebe mogu biti pletene, ali i od drugih materijala. Najvažnije je da budu tople i mekane, tako da bebi nikada ne bude hladno ili neudobno. Naročito ako je beba tek prohodala, da se ne bi desilo da padne i da se ozlijedi.

Jakne i kabanice

Nekad nema ništa slađe od jaknice koje mame obuku svojim voljenim bebama. Jaknice za bebe mogu biti raznih dezena, najčešće s dezenima i likovima iz crtanih filmova, životinja, biljaka, sunca, zvijezda i slično. Za djevojčice postoje i jakne sa šljokicama, koje se mogu obući i za neke posebne prilike, a za dječake jakne klasničnog kroja s različitim dezenima superheroja.

Kabanice za naše najmlađe su odlične kada vani padaju velike kiše i često se uparuju s gumenim čizmama. Isto kao i jakne, kabanice mogu doći u različitim bojama i dezenima. U novije vrijeme, osim klasičnog kroja kabanice, pojavile su se i kabanice koje su na leđima duže, a naprijed kraće.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti