Kolači s orašastim plodovima uvijek podsjećaju na djetinjstvo i miris bakinih kolača, a u kombinaciji s jabukom, medom i čokoladom čine neodoljivu jesenju čaroliju okusa i mirisa. Ovi recepti spadaju u provjerene klasike, koji uvijek oduševljavaju svojim okusom i teksturom. Mekani i sočni, idealni su za uživanje u toplini doma uz šoljicu kafe ili čaja
Savjet + : Očišćene orahe najbolje je čuvati u papirnoj ili platnenoj vrećici i odložiti na suho mjesto.
KOCKE ZA LJUBITELJE ORAHA I ČOKOLADE
Sastojci:
Biskvit:
4 bjelanca
150 g margarina
150 g šećera
150 g mljevenih oraha
70 g glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
Glazura:
4 žumanca
150 g šećera u prahu
20 g vanilijinog šećera
Krema:
100 ml mlijeka
100 g mljevenih oraha
100 g čokolade za kuhanje
100 g šećera
100 g margarina
mljeveni orasi za posipanje
Priprema:
Umutite čvrsti snijeg od bjelanaca u jednoj posudi. U drugoj pjenasto umutite margarin sa šećerom. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo. Zatim u posudu s margarinom dodajte mljevene orahe, smjesu brašna i praška za pecivo te snijeg od bjelanaca. Zadnju količinu bjelanaca u smjesu za biskvit umiješajte mutilicom. Potom, lim veličine 33×19 centimetara namastite i pobrašnite.
Dodajte smjesu za biskvit u lim i poravnajte. Biskvit se peče u zagrijanoj rerni na 160 Celzijevih stepeni otprilike 25 minuta. Pred kraj pečenja napravite glazuru. U posudu za miksanje stavite žumance, šećer u prahu i vanilijin šećer, te mutite smjesu dok ne postane svijetla i gusta. Kad je biskvit pečen, izvadite ga iz rerne, te po cijelom kolaču kašikom rasporedite glazuru pa sve opet vratite u ugašenu vruću rernu da se suši i ohladi na sobnu temperaturu, otprilike 40 minuta.
Za kremu u posudu na šporetu sipajte mlijeko, ubacite šećer te natrganu čokoladu. Sve zagrijavajte uz miješanje, da se brže otopi. Kad zakipi, maknite s vatre, te unutra narežite margarin i miješajte dok se ne otopi. Na kraju dodajte i mljevene orahe. Sve dobro izmiješajte i ostavite da se prohladi. Prohlađenu smjesu kašikom ravnomjerno nanesite preko cijelog kolača. Nakon 10-15 minuta sve obilato pospite mljevenim orasima, a prije rezanja kolač ohladite.
SOČNA TORTA
Sastojci:
Za tijesto:
3, 5 ml jabukovog vina (cidera)
300 g brašna
2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica miješanih začina u prahu (cimet, muškatni oraščić, klinčić, đumbir u prahu)
1 kašičica cimeta
4 jabuke, oguljene, uklonjene jezgre i naribane
150 g smeđeg šećera
150 g rastopljenog putera
2 jaja
200 g grožđica
100 g oraha, sjeckanih
Za mascarpone kremu:
250 g mascarponea
malo tučenog vrhnja
1 kašičica mljevenog cimeta
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni te stavite cider u lonac na jaku vatru. Prokuhajte i kuhajte dok se ne reducira za dvije trećine. U posudu stavite brašno, sodu bikarbonu, pomiješane začine u prahu, cimet i muškatni oraščić. U posebnoj posudi pomiješajte jabuke sa šećerom i puterom. Smjesi od jabuka dodajte jaja i reducirani cider i dobro promiješajte, a potom smjesu sa začinjenim brašnom dodajte smjesi s jabukama. Dodajte grožđice i orahe i promiješajte dok se ne sjedine. Ulijte smjesu u kalup za torte promjera 20 centimetara i pecite u rerni 45-60 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista kad je stavite u sredinu kolača. Pustite tortu da se ohladi.
Za mascarpone kremu: umutite mascarpone, vrhnje i cimet u zdjeli. Kad poslužujete, na krišku torte stavite kašiku kreme od mascarponea.
PEČENE JABUKE U MEDENOM UMAKU
Sastojci:
6 jabuka srednje veličine
1 kašika putera
1 kašika šećera kokosovog cvijeta ili meda
1 kašika cimeta
120 g mljevenih oraha
sok od jednog limuna
Za medeni umak od putera:
2 kašičice putera
3 kašike meda
3 kašičice putera od badema
cimet
tostirani lješnjaci
Priprema:
Rernu zagrijte na 200 Celzijevih stepeni. Operite i izdubite jabuke kašičicom, nemojte ići skroz do kraja, jer one moraju ostati čitave tokom pečenja. Isjeckajte meso jabuka koje ste izdubili. U maloj posudi na laganoj vatri zagrijte kašiku putera, pa dodajte sjeckane jabuke, cimet i šećer. Kuhajte dok jabuke ne omekšaju, dodajte potom limunov sok i mljevene orahe, promiješajte i pustite na vatri još malo, tek toliko da se okusi spoje. Tostirajte lješnjake na tavi ili u rerni, pecite ih na 180 Celzijevih stepeni 15-ak minuta, ogulite ih i nasjeckajte. Pripremite medeni umak, tako što ćete na laganoj vatri zagrijati puter, pustite ga da provrije, pa mu dodajte med, miješajte minutu, dvije, pa maknite s vatre, a potom možete puniti jabuke. Svaku jabuku iznutra posipajte s cimetom, na dno stavite pola kašičice putera od badema ako želite, pa punite nadjevom od oraha do vrha i posipajte lješnjacima. Jabuke pecite otprilike 35 minuta na temperaturi 180-200 Celzijevih stepeni. Dok su još vruće, prelijte ih umakom od vrućeg meda. Naravno da uvijek možete na vrh dodati i kuglu sladoleda od vanilije.
VANILICE
Sastojci:
350 g brašna
250 g putera
100 g oraha
80 g šećera
1 bjelance
1 prašak za pecivo
šećer u prahu
Priprema:
Puter sobne temperature pomiješajte s umućenim bjelancem. Dodajte prašak za pecivo, mljevene orahe i šećer pa umijesite tijesto. Rukama oblikujte kiflice i pecite u rerni zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni 15 minuta. Uvaljajte u šećer u prahu i uživajte.
OMILJENE KOLAČE MOŽETE NAPRAVITI SA…
ORASIMA
Kolači u kombinaciji s orasima i omiljenim voćem su prava poslastica za nadolazeće hladne dane.
LJEŠNJACIMA
Specifičan jesenji štih vašim desertima dat će i lješnjaci.
BADEMIMA
Ovi neodoljivi saveznici slastica su odličan spoj za rapsodiju okusa.
KIKIRIKI
Idealan je za slana, ali i slatka jela. Uz to je vrlo zdrav.
PISTACIJE
Pistacije možete dodati u supe, mesne čorbice, povrtne priloge, a posebno lijepo se slažu sa slasticama.
BRAZILSKI ORAŠČIĆI
Ovi egzotični plodovi će biti odličan dodatak vašim kolačima ukoliko želite probati nove okuse.