Antialergeni materijali za svaki odjevni komad

Piše: Z.T.

Prirodni materijali su najzdraviji za našu kožu. Osjetljiva koža u većini slučajeva ne reagira na vrstu materijala, već na hemijske dodatke. Alergijska reakcija se najčešće javlja u obliku dermatitisa. Na koži se mogu pojaviti upale poput malih gnojnih izbočina, crvenila, oteklina te svrbeža. Ove posljedice nošenja određene vrste odjeće, zapravo su reakcija na brojne supstance kojima su tretirani materijali. Kada govorimo o zdravom oblačenju, uvijek se preporučuju modne kombinacije koje su satkane od prirodnih biljnih vlakana poput pamuka, konoplje, svile i lana (manje često se tu mogu naći juta i kašmir), umjetno napravljenih materijala od celuloznih vlakana, drva ili bambusa. Prirodni materijali imaju svoje prednosti i mane, ali u poređenju s ostalim materijalima, njihova najveća prednost je što omogućuju koži da diše, bolje apsorbiraju vlagu, reguliraju toplotu i imaju antibakterijska svojstva.

PAMUK

Pamuk je jedno od najčešćih i najstarijih prirodnih vlakana, a, prema mnogim svojstvima, najvažnije vlakno za proizvodnju materijala. Prije svega, pamuk je jeftin, savitljiv i lako se može upresti u konac. Ne zahtijeva posebnu njegu, dobro se pere i dugo traje. Glavna svojstva pamuka su njegova visoka higroskopnost (sposobnost upijanja vlage i znoja), ne iritira kožu i ne izaziva alergije. Lako se pere i održava. Organski pamuk se na tržištu pojavio nedavno. Ima svojstva kao pamuk, ali se proizvodi uz minimalno korištenje hemikalija.

LAN

Lan je prirodno vlakno koje se dobija iz biljke lan. Ovo vlakno pruža osjećaj “hlađenja”, što ga čini pogodnim za izradu ljetne odjeće. Materijal je ugodan na koži i ne izaziva alergije. Lan teže prima boju nego pamuk, pa se zbog toga najčešće ostavlja u prirodnoj ili u svijetlim bojama.

SVILA

Svila je fino tekstilno vlakno koje se dobija od kukuljice dudovog svilca ili, kako se ponekad naziva, svilene bube. Svila je prirodni antialergen s najmanjim potencijalom za izazivanje alergijskih reakcija od svih materijala. Otporna je na grinje, vlagu i plijesan. Svila djeluje na osjetljivu kožu na dva načina. Prirodna je i sadrži brojne aminokiseline koje su u skladu s ljudskim tijelom, a uz to je i vrlo lagana i prozračna. Hipoalergena svojstva svile mogu okončati alergijske reakcije i iritacije kože, pozitivno djelujući na ekceme, osjetljivu, suhu i alergijama sklonu kožu, kao i na kožu osjetljivu zbog hemoterapije, opekotina i Parkinsonove bolesti.

 BAMBUS

Bambus nakon prerade daje lagano pletivo koje je najbolje koristiti kao mješavinu pamuka i bambusa. Takav bambus materijal je prirodan i antibakterijski ugodan je za nošenje i okolišu vrlo prijatan. Materijal od bambusa se najčešće koristi za sportsku i ljetnu odjeću, majice i tunike te donje rublje. Bambus materijal je elastičan, mekan i ugodan na dodir. Ljeti hladi, a zimi grije.

JUTA

Uvijek poznata i korištena u azijskim zemljama, juta je u Evropu stigla tek u devetnaestom stoljeću, dakle, relativno nedavno u usporedbi s drugim prirodnim materijalima. Ovo prirodno vlakno ima boju koja može varirati od bijele, žućkaste i smeđe, a hrapavo je na dodir. Kvalitet određuju sjaj i finoća. Što je nit finija i sjajnija, to je većeg kvaliteta. Jutu najčešće karakteriziraju visoka higroskopnost, odnosno izvrsna sposobnost upijanja vode, dobra prozračnost i svestranost, jer se može koristiti za izradu vrećica i ambalaže, ali i dodataka i odjeće, te zajedno s drugim materijalima poput pamuka ili vune. Juta je potpuno biorazgradiva i moguće ju je reciklirati.

KAŠMIR

Kašmir vuna je vrlo poseban i neobičan materijal. Najvjerovatnije je to najdragocjeniji prirodni tekstil u svijetu. Imenom „kašmir“ obično se naziva odjeća koja se proizvodi od kašmira. Najpopularniji su džemperi i pašmine (šalovi), ali proizvode se od njega i marame, rukavice, ogrtači i kape. Vlakna kašmira su nježna i laka. Pogodna su za kožu svih životnih dobi, jer ne izazivaju alergijske reakcije i iritaciju.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti