Ako vam se jede nešto slatko, a ne da vam se provesti mnogo vremena u kuhinji, ovaj je desert odlično rješenje.
Sastojci za kolač:
½ litre mlijeka
1 instant vrećica pudinga od vanilije
3 kašike šećera
keksi s punjenjem od želea i preljevom od čokolade (npr. Jaffa)
petit keks
Sastojci za glazuru:
100 grama čokolade
50 grama putera
3 kašike vode
3 kašike šećera
Priprema:
1. U plitku posudu posložite petit keks tako da prekrijete dno.
2. Preko keksa prelijte vrući puding od vanilije koji ste skuhali pomoću instant-praha, mlijeka i šećera.
Važno je da puding bude vruć kako bi omekšao podlogu. Ako želite da kolač bude kremastiji, udvostručite količinu mlijeka, šećera i instant-pudinga u prahu.
3. Preko pudinga stavite kekse Jaffa okrenute s čokoladnim dijelom prema dolje tako da prekrijete cijelu površinu pudinga od vanilije.
4. Na pari rastopite čokoladu, šećer i vodu da dobijete gustu smjesu. Maknite s vatre, umiješajte maslac i toplo prelijte preko cijelog kolača.
5. Poslužite kolač dobro ohlađen uz omiljeni napitak.
Savjet plus:
Tvrde kekse možete rasporediti i u kalup za torte te ponoviti isti postupak kako biste goste iznenadili ukusnom tortom.
Izvor: Zadovoljna.hr
(Z. T.)