Mirjana Kika Milošević svojim talentom stvara nevjerovatne iluzije na ljudskom tijelu

Piše: Zerina Tihic

Mirjana Kika Milošević (39) poznata je make-up i body artistica s adresom u Smederevu, Srbiji. Pažnju javnosti počela je privlačiti kada se intenzivno počela baviti body artom i body iluzijama. Danas je na društvenim mrežama prepoznata od gotovo 300.000 fanova, koji je bodre i podržavaju širom svijeta. Mirjana Kika svojim talentom stvara nevjerovatne iluzije na ljudskom tijelu. Za svoj je rad osvojila brojne nagrade, a nisu joj strani ni televizijski show programi, jer se pojavila i u italijanskoj verziji „Supertalenta“, dok je 2019. bila učesnica i hrvatskog „Supertalenta“. Mirjana pomoću boje na ljudskom tijelu stvara likove iz crtića, pretvara se u kosture, historijske ličnosti ili utvare, a zbog svoje vještine uspjela je sakupiti i više od pola miliona pratitelja na YouTubeu, na kojem svakodnevno objavljuje nove videe svojih transformacija. Njena ljubav prema crtanju i oslikavanju prati je cijeli život, a strast koju osjeća prema onome što radi osigurala joj je uspjeh. Mirjana je i majka, i to samohrana, dvojice dječaka. Ovog puta samo za „Azru“ Mirjana otkriva kako je počela njena karijera, koji su najteži momenti bavljenja ovim poslom, ali i kolika su joj motivacija i podrška njeni sinovi.

– Ja ne znam kad je moja karijera počela. Još kao mala voljela sam da crtam po zidovima i čudnim površinama. Tek kasnije sam zavoljela da crtam po dječijim licima. Prije toga radila sam murale i bila sam jedan od najpopularnijih dječijih muralista. Kada sam shvatila, dok crtam dječija lica, da mogu više od toga, te da to nije nešto što mi je jako zanimljivo i što mi crpi energiju, počela sam raditi mnogo jače, upoznala iluzije na tijelu i tako sam, zapravo, počela s karijerom – otvoreno nam je rekla Mirjana.

Jasno je da ste svestrana umjetnica. Odakle crpite inspiraciju i ideje za Vaše radove?

– Inspiraciju vidim svuda oko sebe. Mnogo volim da gledam filmove, veliki sam fan horor filmova. Inače najveću inspiraciju mi daje muzika. Kada sjednem da crtam, kakvu muziku slušam, takav mi je i rad. Desi se da pustim soundtrack iz nekog horor filma i da napravim nešto strašno i jezivo, nekada muziku za opuštanje pa onda napravim neku vilu ili neki fantasy look. Mnogo su me inspirisale moje emocije. Nekoliko mojih najpopularnijih radova bili su inspirisani mojim emocijama, ali ne tako zavidnim. Imala sam neke periode u svom životu kada se nisam osjećala dobro i iskoristila sam taj trenutak. Čvor u stomaku iluzija je najgledanija iluzija. Ta iluzija je nastala u trenutku kada se nisam osjećala dobro, kada nisam mogla da jedem, mršala sam i osjećala sam se da će mi se zapetljati crijeva.

Na društvenim mrežama i digitalnim platformama veoma ste poznati. Kako je došlo do toga?

– Kada sam počela da se bavim ovim poslom, nikada mi nije palo na pamet niti sam željela da postanem popularna ili poznata na društvenim mrežama. Ja sam htjela samo da zarađujem novac od svog talenta i svojih deset prstiju. Kada sam se prijavila za NYX Face Awards 2016. godine, ja sam se prijavila ne da bih samo pobijedila, naravno, odlazak u Hollywood je bio nagrada, već eto što su oni popularni make-up brand. Tom pobjedom htjela sam da se zasposlim i da sarađujem s tim brendom. Međutim, do toga nije došlo, meni je zaista bilo žao i pala sam u neku depresiju jer sam mnogo uložila u to takmičenje i vjerovala da će biti nešto bolje. Ipak, jedan poznati DJ Zan, podijelio je na Facebooku moj rad, to je drvena lutka, i ja sam preko noći imala gotovo 40 miliona pregleda. Nastao je haos, nisam znala šta se dešava, mislila sam da su mi se blokirale društvene mreže, tu je bilo mnoštvo lajkova, komentara, novih pratitelja… Ja sam bila u šoku. To je trenutak kada je sve počelo.

Smatrate li sebe uspješnom ženom?

– Da, sebe smatram uspješnom ženom i to s ponosom kažem. Odlučiti se za nešto novo, nešto nepoznato u Srbiji i rizikovati sve i svašta je jako hrabro i vjerujem da svaka žena koja je uspješna i ima to u sebi, može da postigne mnogo toga. Posljednjih pet godina redam samo uspjehe i ja jesam uspješna žena.

Da li Vaš rad prepoznaje publika koja Vas prati? Kako reagirate na njihove komentare?

– Prepoznaje, iz prostog razloga što sam postala poznata širom svijeta po tome što radim iluzije po svome tijelu. Moja zaštitna boja je crna, jer radim iluzije s crnom bojom, tačnije crnom pozadinom. Komentari na društvenim mrežama su zaista sjajni, ljudi su mi velika podrška i ja sam mnogo sretna zbog toga.

Kako ste došli na ideju da se bavite body paintom?

– Dosta dugo sam crtala i oslikavala, kada sam krenula da upoznajem crtanje na tijelu, ja sam vježbala na svom tijelu. Doslovno sam vježbala na butini dok sam sjedila, onda drugi dan sam proširila taj rad, pa sam crtala po cijelom tijelu. Potom sam shvatila da je to body art. Body art je nešto što je živo, odlučila sam samo time da se bavim.

Koliko je potrebno vremena da se usavrše tehnike crtanja po tijelu? Koliko je Vama trebalo?

– Ja i dalje učim. Ne mogu za sebe reći da sam sveznalica,  dan-danas učim i volim da se edukujem. Idem na seminare, volim da upoznajem različite tehnike, a izgradila sam i svoju tehniku, ali volim da vidim kako drugi umjetnici rade i kako su oni došli do svojih rezultata. Smatram da bi svako to trebao da radi. Mogu reći da sam posljednjih 5-6 godina učila tehnike crtanja. Svaki put kada nešto nacrtam na sebi, ja tog dana naučim nešto.

Koji je do sada najzahtjevniji trenutak u karijeri? A koji Vam je lično najdraži?

– Najzahtjevniji rad i istovremeno i najdraži rad je upravo ta lutka, koja me odvela u svijet i okrenula mi život za 360 stepeni. Nju sam radila 10 sati i emotivno sam vezana za nju, zato što je ta lutka napravila od mene mnogo većeg borca, a ni sama nisam znala da mogu takvo nešto da uradim. Dobila sam ime i u svijetu i ovdje, baš zbog te lutke.

Jeste li sarađivali s regionalnim ili svjetskim zvijezdama? Ko su te zvijezde?

– Sarađivala sam s mnogo umjetnika i zvijezda kako domaćih, tako i svjetskih. Radila sam sa Severinom, Jelenom Karleušom, Adilom, Sandrom Afrikom, Alegro Bendom, Hurricanom… zaista ih ima mnogo. U inozemstvu sam radila s velikim modnim kućama i modnim industrijama. Radila sam s Barbarom Palvin, Annom Dello Russo, koja je urednica japanskog „Vougea“ i modna ikona, prije nekoliko godina me kontaktirao i Will Smith. Radila sam i s Tillom Lindemannom iz Rammsteina, što je zanimljivo spomenuti.

Koju vrstu make-upa Vi lično najviše preferirate?

– Moja omiljena vrsta make-upa je no make-up. Željna sam da odmorim lice. Kada vidim tako mlade djevojke, jako mi je žao što koriste toliko šminke, a nisu svjesne koliko je to štetno i koliko je koža bez šminke najzdravija. Kada bih morala da biram neku vrstu make-upa, odabrala bih neki blag puder, rumenilo, dobra maskara i plave obrve.

Koji Vam je najdraži dio posla kojim se bavite?

– Putovanja, upoznavanja drugih kultura, ljudi… Nisam ni sanjala ni planirala to, a sada sam veoma sretna zbog toga.

 Koliko je danas teško razlikovati se i biti drugačiji od ostalih, pogotovo kada nam se na društvenim mrežama plasiraju profili s gotovo istim produktom? 

– Jako teško. Društvene mreže su preplavljene šminkom, što prelazi sve granice. Kada sam počela da se bavim s ovim, Instagram nije bio popularan, a o TikToku da ne pričam. Bilo je mnogo lakše izdvojiti se nego sad. Savjet za novajlije i ljude koji se bave make-upom, jeste da trebaju biti originalni i da ne bi trebali da gledaju ostale artiste, jer samim tim podsvjesno počinju koristiti tuđe tehnike i izgled.

U teškim trenucima, koja je Vaša najveća motivacija?

– Moja djeca. Kada dođu teški trenuci, gledam ih i shvatim da ne želim da ih razočaram. Želim da se ponose mnome. Svih ovih godina gledali su koliko sam se trudila, zato sada ne želim da gledaju kako odustajem ili posustajem.

Majka ste dvoje djece. Koliko Vam oni pomažu ili odmažu u poslu?

– Moja djeca mi pomažu, jer su mi velika motivacija. S druge strane, mogu da mi odmažu, zato što biti majka dvoje djece i baviti se ovim poslom je gotovo nemoguće. Doslovno samu sebe iznenadim kada pomislim kako sam došla do ovdje gdje se sada nalazim. Teško je da putujete, da vas čekaju djeca kući, a pri tome morate da radite i budete koncentrisani na posao. Teško je, ali opet je jača ta motivacija i definitivno mi više pomažu nego što odmažu. Kad je riječ o pravom pomaganju u mom poslu, fizički, nedavno smo nas troje radili jedan video za kinesko tržište i bilo je uzbudljivo. Mlađi sin mnogo živi u YouTube svijetu i voli sa mnom gledati i komentarisati videe, dok je stariji sin već tinejdžer, prije je mnogo pomagao, a sad već teško da hoće.

Je li teško uskladiti karijeru s porodičnim obavezama?

– Jeste, prvenstveno zato što sam živim sama s dva sina, ali jednostavno navikla sam na taj stil života. Kada sam krenula da se bavim ovim poslom, moj mlađi sin je imao sedam i po mjeseci. Sve je to nekako dosad bilo usput i navikla sam na sve to. Navikla sam da sam sama i da nemam nikakvu pomoć. Nikada se nisam žalila i evo kada pogledam unazad, to je tako brzo prošlo, a bilo je dosta teških situacija. Hvala Bogu, oni su danas veliki, mama u najvećoj ekspanziji ima vremena i za sebe i za karijeru.

Ko Vam pruža najveću podršku u radu?

– Mama, nekoliko prijatelja i djeca.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti