Ekscentrična i drugačija: Daphne Guinness, engleska plemkinja

Piše: Zerina Tihic

Kada je riječ o ekscentričnosti i drugačijem izgledu, na svjetskom nivou definitivno prednjači Lady Gaga sa svojim nezaboravnim i ekscentričnim modnim ekscesima. Malo ko zna da Lady Gaga ipak nije prva koja je stekla popularnost širom svijeta svojim nesvakidašnjim oblačenjem i ponašanjem, a tek da je prije nje sve to pokrenula jedna engleska plemkinja – Daphne Guiness (54), engleska umjetnica, muzičarka i pjesnikinja. Javnosti je najpoznatija kao modna ikona, ali i nasljednica jedne od najimućnijih porodica Evrope, porodice Guinsess.

 

Eksperimentiranje s modom

Daphne Guinness jedna je od potomaka prvog osnivača „Guinness“ pivare, ali i plemića koji vodi anglo-irsko porijeklo, Arthura Guinnessa. Arthur Guinness bio je irski pivar i osnivač Guinnessove pivarske firme i porodice. Daphne je kćerka Jonathana Bryana Guinnessa, trećeg baruna Moyne. Već od malih nogu vrijeme je provodila na imanjima svoje porodice diljem Irske i Engleske. Njene adrese stanovanja stalno su varirale od Londona do Pariza, dok je ljeta provodila u čarobnoj Kataloniji. Ta ljeta su posebno bila važna, jer ipak, tu je bila u direktnom kontaktu s nekim od najvećih umjetnika svijeta Salvadorom Dalijem i Diethricom Rothom. Navodno, Daphne je uživala priliku da pliva u Dalijevom bazenu, za čim mnogi žude. Vjerovatno su doticaji s umjetnošću od ranog djetinjstva imali mnogo veze s onim što će kasnije Daphne da postane. Stalni kontakt s umjetničkim miljeom oblikovao je Dafne u svestranu osobu koja je razvijala mnogo talenata – uživala je u muzici, glumi, pisanju, a još u mladosti počela je eksperimentirati s modom. Na početku inspiraciju je tražila u muzičkim pravcima – panku i novom romantizmu. No, za nju je u tom trenutku odjeća bila samo način da „sakrije svoje pravo lice“ i prilika da u društvu pronađe „svoje pleme“. Tek kasnije, ljepotica Daphne, postat će kraljica ekscentričnosti, modna ikona, žena čiji lični stil predstavlja oblik kreativnosti.

 

Lady Gaga prije Lady Gage

Početak osamdesetih godina prošlog stoljeća za Daphne je označio odlazak u New York. Omanuta svjetlima velikog grada, Daphne nije željela da troši vrijeme lutajući po gradu i tražeći „slobodu“. Dafne je tokom samog dolaska u New York željela postati operska pjevačica, ali ljubav joj je pomrsila konce – ubrzo po dolasku upoznaje Spyrosa Niarchosa, nasljednika grčke brodarske imperije. Udala se za njega u 19. godini, a supružnici su dobili i troje djece – sinove Nikolasa i Aleksisa i kćerku Ines. No, 1999. brak se okončava, a čini se da je sloboda tada 32-godišnjoj Dafne napokon zakucala na vrata.  Tada Daphne počinje svoj proboj u svijet mode i showbiza kao netipična pojava, Lady Gaga prije Lady Gage, savremena Cruelav de Vil, neko ko svoj stil gradi van vremena i prostora. Jednom prilikom je i sama istakla da je u braku bila poput “ptice u kavezu”.

Svjetska slava

Kontroverznu Daphne svi su upoznali zbog saradnji s već dobro poznatim imenima kao što je Alexander McQueen. Njih je dvoje spojila novinarka i stilistkinja Isabella Blow, a zanimljivo je da Daphne uopće nije htjela upoznati McQueena, iako je izuzetno cijenila i voljela njegov rad. Šetajući New Yorkom odjevena u svileni kimono s potpisom njegovog brenda, čula je da neko za njom viče: „Hej, to je moj kaput! Ja sam osoba koju ne želiš upoznati!“. Naravno, bio je to McQueen, a tada se rodilo prijateljstvo koje je trajalo do njegove smrti 2010. godine. S ciljem da se modno izrazi imala je i veliku pomoć dizajnera McQueena, “lošeg” dečka mode, i novinarke i stilistkinje Isabelle Blow – to su bili njeni najbliži prijatelji i ljudi koji su joj na neki način obilježili život. Njeni prijatelji, nažalost, okončali su svoje živote, a Dafne je na obje sahrane stigla u svom stilu – u dramatičnoj crnoj odjeći. Samoubistva dviju vrlo bliskih osoba bila su veliki udarci za Dafne.

– Stalno mislite „Šta ako?“. Ali, ne možete da promijenite ono što se desilo. Aleksandar je bio tako ljubazan, stidljiv, odan. Uvijek je bio tu ako ste tužni. Bio je pravi aristokrata, s plemenitošću duha kakva se veoma rijetko može pronaći – pričala je svojevremeno.

 

Sve, samo ne dosadna…

U svom stilu Dafne veoma rijetko koristi boje, njena odjeća najčešće je u crnim tonovima, a tek ponekad možemo je vidjeti u sivoj, bijeloj, srebrenoj ili zlatnoj. Uprkos monotonom koloritu, njen stil je sve samo ne dosadan. Upravo suprotno – njen stil je svojevrsan kompleksan projekt, umjetnost i izraz snažnog identiteta, koji ne podliježe nikakvim trendovima, niti mari za mišljenja. On jednostavno postoji da bude primijećen, a beskrajna igra formama, krojevima, materijalima i detaljima od Dafne su napravili ikonu ekstravagantne mode. Dafne je rekla da je u svaki komad koji je ikad obukla utkala svoje emocije, da je do srži cijenila rad dizajnera i kreatora koji ga je napravio. Svako Dafnino izdanje je iznenađenje, ali postoje komadi od kojih nikada ne odustaje – to su uske pantalone ili helanke, skupi sakoi, luksuzne tunike i cipele s platformom bez potpetice. Kosa je, također, zaštitni znak ove neobične žene – kombinacije platinaste kose s crnim pramenovima.

 

Ljubavnica 13 godina

Iako je u modi itekako nametljiva, u privatnom je životu i više nego suptilna. Osim Niarchosa, srce joj je osvojio i francuski filozof Bernard-Henri Levy, a mnogima je šokantno to što je on od samog početka u braku s glumicom Arielle Dombasle.

– Očito je on ljubav mog života. Moja najveća tuga je neriješeno pitanje statusa naše veze – priznala je Dafne.

Levy se ženio tri puta. Njegova najstarija kćerka iz prvog braka s Isabelle Doutreluigne, Justine Levy, spisateljica je najprodavanijih romana, a od druge supruge Sylvije Bouscasse ima sina Antonina-Balthazara Levyja.

Ona i Levy prvi put su se sreli na zabavi u Parizu 2005. godine, nakon čega su se upustili u strastvenu aferu, kada je on odsjeo u njenom stanu u Americi 2008. godine. Govoreći o žongliranju trosmjernom vezom, u prošlosti je govorila:

– Pokušala sam da budem što elegantnija u vezi s tim. Sigurno se ne osjećate dobro kada povrijedite nekoga, ali kada su stvari stvarne i kada postoji kolateralna šteta, morate pogledati ono što je najvrednije, a to je ljubav.

IZBILA SE IZ VLASTITIH CIPELA

Daphne Guinness ima svoju kolekciju ekscentričnih i krajnje neobičnih cipela. Za nju su posebno važne jer navodi da se potpuno drugačije osjeća kada ih nosi. No, bez obzira na njihov neobičan izgled, cipele nisu funkcionalne. U nekoliko navrata mediji su pisali o Daphne, kada su je paparazzi uhvatili tokom pada u njenim visokim potpeticama.

– Pa, čovječe, ponekad se desi pad. Ne smeta mi pasti, da budem iskrena. Kakav je tabu oko pada? Trebala bih se osjećati neugodno, ali znate, postoji gravitacija – rekla je Daphne.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti