Je li ispijanje kafe loše za našu kožu?

Piše: Azra

Sada bih radije primila kafu nego komplimente’, rekla je spisateljica Louisa May Alcott, autorica romana ‘Male žene’. Na početku dana, ovo je stav većine kojoj će kafa ipak dati više poleta, no kao i s drugim namirnicama u kojima uživamo, postavilo se pitanje – koliko kafe je previše i kako ona utječe na našu kožu?

Mišljenja su podijeljena, s obzirom na to da kava ima svoje pozitivne, ali i negativne efekte, a bitan je i način na koji je konzumiramo.

Zrnca kafe bogata su antioksidansima koji imaju brojne benefite, uključujući i naš ten, no i tu presudnu ulogu ima porijeklo kafe i njena prerada. Stručnjaci preporučaju kvalitetnu, organsku kafu, crnu, bez mlijeka ili šećera, maksimalno 1-2 šoljice dnevno. Mliječni proizvodi i šećer mogu utjecati na crijevnu floru što je direktno povezano s kožom i može uzrokovati upalne procese, pa se mogu pojaviti i akne, posebno u predjelu čeljusti.

Ako se šećer u tijelu ne metabolizira pravilno, glukoza se veže za proteine kao što su kolagen i elastin u koži što uzrokuje glikaciju, zbog čega se gubi elastičnost i sjaj, te pojavljuju bore.

Sam kofein također može, kao diuretik, crpiti vodu iz organizma i dovesti do dehidrirane kože koja izgleda umorno. Stoga ispijanje velikih količina kafe može biti štetno za našu kožu, između ostalog.

No nije sve tako crno kao što bi trebala biti naša kafa. Mimi Luzon, kozmetičarka među čijim klijenticama su i Bella Hadid te Irina Shayk tvrdi da kafa kao izvor antioksidansa može imati pozitivan utjecaj na ten, ali da je bolje do njih doći topično – putem kozmetičkih proizvoda koji sadrže kafu.

Kofein smanjuje otečenost, pa ga zato često nalazimo u kremama za područje oko očiju.

Kafu ipak i dalje možemo konzumirati, no umjereno i uz preporuku da bude beskofeinska, po mogućnosti bez šećera i mlijeka, a da antioksidanse za blistavu kožu ipak potražimo u specijaliziranim proizvodima, a ne na dnu šoljice.

Izvor: elle.hr

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti