Šesta supruga moćnog šeika: Kad ju je optužio za prevaru, pobjegla je koliko je noge nose u strahu za vlastiti život

Piše: Redakcija

Cijeli svijet bio je dirnut sudbinom princeze Latife, kćerke vladara Dubaija, Muhameda Bin Rašida Al Maktuma, koja je na svaki način pokušala pobjeći iz svog zlatnog kaveza, no njen je pokušaj osujećen kad su je očevi ljudi pronašli na jahti u Indijskom oceanu, a da nije dobrovoljno pošla s njima pokazali su i njeni krikovi.

-Ubijte me ovdje, ustrijelite me! Samo me nemojte vraćati nazad, vrištala je kada su ju zarobili.

Iako je vlada Dubaija, koja je prema pisanju stranih medija princezu pronašla uz pomoć FBI-ja, tvrdila da je princeza bila oteta i da su je oni spasili i doveli kući. Međutim te je tvrdnje porekao video koji je Latifa uspjela snimiti u zatočeništvu.

-Taokinja sam. Ova vila je pretvorena u zatvor. Ne mogu ni izaći iz nje na svježi zrak. Svaki dan sam zabrinuta za svoju sigurnost i život, ispričala je princeza Dubaija u videu koji je snimila mobitelom koji je uspjela prokrijumčariti. Njen rođak Marcus Essabri, koji živi u Engleskoj, rekao je u februaru ove godine za BBC da je prestala slati snimke prije šest mjeseci te da otada nije čuo ni riječ od Sheikhe.

Nešto bolje u životu je prošla princeza Haya Bint al-Hussain, bivša supruga Latifinog oca, koja je uspjela pobjeći na zapad, ali prošla je zaista teške prepreke da se konačno domogne slobode.

Haya je kćerka pokojnog kralja Jordana, Husseina i polusestra trenutnog kralja Abdullaha II. 2004. postala je šesta supruga šeika Mohammeda bin Rašid Al Maktouma, jednog od najmoćnijih muškaraca arapskog svijeta. Njen, sad već bivši suprug, potpredsjednik je Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i predsjednik vlade. Također je i ministar obrane, te se nalazi na čelu Emirata Dubai (jednog od sedam emirata koji čine UAE).

Njihov brak potrajao je sve dok 2019. kad je Haya pobjegla od supruga, te zatražila i dobila azil u Njemačkoj. Njen je bijeg privukao golemu medijsku pažnju, kao i sudska bitka s bivšim suprugom oko njihovo dvoje djece, princeze Jalile (rođene 2007.) i princa Zahyeda (2012.)

Inače, za 24 godine starijeg šeika se udala kad joj je bilo 30 godina, a u javnosti se smatralo da imaju skladan brak. Haya ga je često i sama hvalila, te govorila kako je odličan otac, ali onda je uslijedio mučan razvod, pun preokreta, koji su britanski mediji nazvali „najpoznatijim kraljevskim prekidom nakon Charlesa i Diane“.

Haya nije bila tipična arapska žena, te je i sama priznala da je imala puno slobode. Redovno je putovala, s njim se često pojavljivala u javnosti, bila aktivna na društvenim mrežama, a prije braka sa šeikom, Haya se takmičila na Olimpijskim igrama u preponskom jahanju 2000. godine u Australiji, te je od 2007. članica Međunarodnog olimpijskog odbora.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Haya Bint Al Hussein (@hrhprincesshaya)

Supruga je napustila 2019., nekoliko mjeseci nakon što je njegova kćerka, princeza Latifa prisilno vraćena kući i zatočena, te potražila azil u Njemačkoj, zemlji koja je slabo politički povezana s Emiratima. Nedugo nakon toga, ne otkrivajući svoje razloge, otišla je u Veliku Britaniju u kojoj i danas živi. Tvrdila je da „strahuje za svoj život“, a postojale su glasine o tome da je imala aferu sa svojim tjelohraniteljem. Sa sobom je povela svoje dvoje djece, a uslijedila je žestoka sudska bitka za skrbništvo.

Na sudu je ispričala da se bojala za sigurnost svoje porodice, te da je u dva navrata na svom krevetu našla pištolj s otkočenim sigurnosnim otponcem. Njen je odvjetnik tvrdio da je šeik iskoristio svoju moć kako bi joj prijetio, zastrašivao je, loše tretirao i ugnjetavao je, a sudac na Londonskom porodičnom sudu gdje se pravna bitka vodila presudio je u njenu korist.

Haya trenutno živi u Londonu, nedaleko od doma princa Williama i Kate Middleton. Jordanska ambasada u oktobru 2019. proglasila ju je diplomatkinjom, te joj tako osigurala diplomatski imunitet i zaštitu, kao i pravo da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Izvor: Story.hr

(I.J.)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti