Njemački dvorac iz bajke: Čarobno putovanje kroz Neuschwanstein

Piše: Lejla Halimić

Ovog puta vas vodimo na putovanje unutar dvorca Neuschwanstein, a njegov interijer će vas zadiviti. Dvorac je sagrađen u vrijeme kralja Ludwiga ll, a za njegovog života završeno je svega 15-ak soba. Kralj je imao priliku provesti samo 11 noći u dvorcu, nakon čega je preminuo. Ovaj dvorac je zasigurno najbolje pokazao Ludwigov karakter i stil. Imao je nekoliko palača, ali dvorac Neuschwanstein je bio njegov najveći ponos.
Njegove ljubavi i čežnje oživljavaju se kroz murale njemačkih legendi koje su prikazane u cijelom dvorcu. Najupečatljivije od svega jesu motivi srednjovjekovne gradnje.
Ovaj dvorac je tehnološki daleko ispred svog vremena. Centralno grijanje, ispiranje WC-a i topla tekuća voda bili su pri ruci za kralja koji nije štedio.


Ludwig je također instalirao električni sistem zvona za pozivanje posluge, a njegovi obroci su „liftom“ podizani u njegovu trpezariju iz kuhinje koja se nalazila ispod.
Postojao je čak i telefon, ali Ludwig je mogao pozivati ​​samo na jedno mjesto, koje je bilo u obližnjem selu Fussen.
Uživajte u slikama unutar dvorca Neuschwanstein, a ako još niste odlučili da ga posjetite, nadamo se da će vas ove fotograije inspirisati da jednog dana krenete na čarobno putovanje u dvorac „Neuschwanstein“.

Soba prijestolja

Najzanimljiviji dio Neuschwansteinovog Thronsaala (prijestolja) uključuje mural Svetog Jurja koji ubija zmaja. Ludwig je za dvoranu prijestolja crpio inspiraciju iz klasičnih bizantskih crkava, a njezino veličanstvo pokazuje kako je sebe smatrao kraljem kojeg je postavio Bog lično.

Dvorana pjevača

Ova velika koncertna dvorana bila je jedan od Ludwigovih omiljenih dijelova Neuschwansteina. Soba je bila dizajnirana i za izvedbe opera Richarda Wagnera. U Ludwigovo vrijeme nisu održavane predstave u Dvorani pjevača, a prva je bila 1933. – na 50. godišnjicu Wagnerove smrti. I danas se povremeno koristi kao koncertna dvorana.

Spavaća soba

Ova fascinantna soba nalazi se između salona i radne sobe na trećem spratu Neuschwansteina. Spavaća soba je izgrađena u stilu pećine. Prepuna je stalaktita, a kroz nju je prolazio i improvizirani vodopad. Kralju je ovo bila omiljena soba, te zbog toga nije štedio.

Trpezarija

Trpezarija je bila opremljena pretečom električnog sistema zvona, kako bi Ludwig mogao pozvati sluge s bilo kojeg mjesta u dvorcu.

Telefon

Na ovoj fotografiji unutar dvorca Neuschwanstein možete vidjeti telefon ‘prve generacije’ koji je funkcionisao na principu cijevi koje su prenosile zvučne talase od jedne tačke do druge.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti