Sogan dolma, idealan ručak za zimske dane

Piše: Redakcija

Foto: all-thats-jas.com

Sogan dolma jelo je koje potječe iz Turske, ali se već odavno smatra neizostavnim dijelom bosanske kuhinje.

Sastojci:

Luk/baza jela

600 g luka
100 ml octa

Fil:

100 gluka
400 g mljevenog junećeg mesa
80 g riže
2 kašike paradajz sosa
1 kašičica soli
1jaje
1 kašika ulja

Zaprška

3 kašike ulja
1 kašika glatkog brašna
1 kašičica slatke crvene paprike

Priprema:

1.Skuhajte luk

Ogulite glavice luka i odrežite vrhove pa ih stavite kuhati u vodu u koju ste dodali 100 ml octa, pazite da se ne prekuhaju, bit će dovoljno 15-ak minuta.

2.Pripremite luk za punjenje

Kada se luk skuhao ocijedite toplu i nalijte hladnu vodu. Lukovice moraju biti hladne kada razdvajate slojeve. Prstima istiskujte slojeve, tj. prstenove luka. Od jedne glavice luka dobije se više njih koje se pune filom.  Veći slojevi pune se prstima, a manji kašičicom ili desertnim nožem.

3. Pripremite fil

Sitno nasjeckajte luk i izmiješajte ga s mljevenim mesom. Dodajte rižu, koncentrat rajčice, jaje, sol, papar i ulje te sve dobro izmiješajte.

4. Napunite luk

Punite fil prstima, ali ne do vrha, jer će fil zbog riže nabubriti, pa postoji opasnost da dolme popucaju.

5. Skuhajte

Punjene dolme slažite u lonac i zalijte toplom vodom tako da budu pokrivene, pritisnite odozgo tanjurom ili drugim poklopcem koji je manji od lonca, te kuhajte oko 40 minuta.

6. Poslužite

Napravite klasičnu zapršku prženjem brašna i mljevene paprike na ulju te dodajte u lonac.

Poslužite uz kiselo vrhnje ili mileram.

Izvor: index.hr

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti