Sanja Kužet: Ličnost karakteriše unutrašnjost, dok je fizički izgled samo prvi utisak

Piše: Zerina Tihic

Prošlogodišnja sezona je, prema mom mišljenju, bila najbolja do sada, od kada sam u „Zvezdama Granda“. Bilo je pomiješanih osjećanja i oscilacija, ali posao me je, uz porodicu, izvukao da ne klonem, već da se borim s osmijehom. Balans je najvažniji. U voditeljskoj profesiji je poželjno imati i više talenata, tako da su mi gluma i muzika samo plus više, što se kroz vrijeme i potvrdilo

Sanja Kužet  voditeljica je regionalno popularnog muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“, koji se svake subote prikazuje na NovojBH, a vrijedi i za jedno od najljepših TV lica, koje svojim osmijehom svake subote, putem malih ekrana, popravlja raspoloženje milionima gledatelja širom našeg regiona. Pažnju je privukla davno, vodeći vremensku prognozu u Jutarnjem programu. Megapopularnost stekla je pojavljivanjem u emisiji „Zvezde Granda“ već od 2013.

Sanja Kužet samo za „Azru“ otkriva kojim tokom ide nova sezona emisije, kako se ona snalazi u periodu snimanja, ali i slatke sitne stvari iz privatnog života.

– Svaka nova sezona predstavlja novi izazov, novu energiju i neizvjesnost. Snimili smo 17 epizoda i vrlo sam zadovoljna raspoloženjem i učinkom svih takmičara i članova žirija. Potrudili smo se da budemo inovativni, veseli, a ujedno i prepoznatljivi. Nova je scenografija mnogo je veća, impozantna, kao što ste vidjeli. Pjevale su se i nikad izvođene pjesme, različitih žanrova. Bilo je mnogo smijeha, prepirki… Novogodišnja emisija, koja će biti emitovana  1. januara je u znaku pjesme, igre, prijateljstva i ljubavi – otkrila je Sanja na početku razgovora.

 

S obzirom na to da je prošla sezona, usljed pandemije COVID-a, trajala dvije godine, kakvo iskustvo nosite? Jesu li Vam nedostajala redovna snimanja emisije?

– Prošlogodišnja sezona je, prema mom mišljenju, bila najbolja do sada, od kada sam u „Zvezdama Granda“. Postoji mnogo razloga zašto je to tako. Trajala je duže, vezala sam se za takmičare, koji su imali mnogo više vremena da se pripremaju i općenito više nastupa u emisijama, tako da su se konačno, oni najbolji opustili i dali sve što je neophodno ovom showu. Emocije su bile prenaglašene baš zbog COVID-a, na svaki zakazani snimajući dan gledala sam kao na dar i bijeg od surove realnosti. Bolnice su bile prepune svuda u našem regionu, a naš posao je da budemo veseli. I bili smo, morali smo. Bilo je pomiješanih osjećanja i oscilacija, ali posao me je, uz porodicu, izvukao da ne klonem, već da se borim s osmijehom.

 

Kako korespondirate s članovima žirija? Jesu li i prema Vama strogi kao i prema kandidatima?

– Moj odnos s članovima žirija se gradio godinama, polako i strpljivo. Nenametljivo i spontano. Baš zbog takvog čistog i fer odnosa imam kredibilitet da mogu da istaknem svoje mišljenje koje se mnogo puta ne poklapa s nekima od njih. Isto tako, umijem da prihvatim i šalu na svoj račun. Pronašla sam mjeru u svemu tome, ali ipak sam vrlo koncentrisana dokle god sam ispred njih, jer nikad se ne zna odakle “prozivka”može da naiđe.  Moja uloga u „Zvezdama“ je mnogo više od pukog voditeljskog posla, ona je, također, evoluirala, baš kao i ja.

 

Kako se pripremate za snimanje emisije? Imate li neke svoje male rituale?

–  Pripreme sam svela na minimum, jer ne želim da produžavam svoj ionako već dug snimajući dan. Mailovi s kandidatima su pročitani dan ranije i to je sve od priprema za emisiju, jer mi nemamo scenarij, što uvijek ističem. Sve reakcije su spontane i prirodne, jer mi kandidate upoznamo tek na sceni, baš kada i gledaoci. Haljine su moja odgovornost, njima se bavim mjesecima ranije. Važno mi je da budu sašivene po mojoj mjeri i da me čekaju spremne, jer ne želim stres u vrijeme snimajućeg perioda. Frizer i šminker su moji dugogodišnji saradnici, pa je i tu sve uigrano. Važno mi je da se naspavam, jedem laku i zdravu hranu, te da se naoružam pozitivom. Rituale zaista nemam ili su oni postali dio svakodnevice, pa ih i ne primjećujem.

 

Koliko dugo traje snimanje emisije i da li Vam je naporno?

–  Nakon toliko godina rada na ovom projektu zaista sam istrenirana da izdržim ovaj nimalo lak tempo rada. Možda zvuči čudno, ali fizički mi je najteža bila prva sezona 2013. godine, kada sam imala prvi susret s ovako zahtjevnim projektom. Sada, nakon dva mjeseca snimanja, prijaju mir i tišina. Balans je najvažniji.

 

Došlo je do promjene postavke članova žirija. Je li Vam teško naviknuti se na promjenu?

–  Navikla sam i na povremene promjene u žiriju, mnogo je vrsnih pjevača i velikih zvijezda bilo u showu, s kojima mi je bila čast raditi. Ostala bih profesionalna do kraja i ne bih mnogo uplitala privatne emocije u sve to, jer ovakve promjene su dio showbiznisa.

 

Za Vas muzika nije strana. Muzički ste obrazovani i talentirani. Biste li se ikada okušali u muzičkoj karijeri?

–  Volim muziku, ona je sastavni dio mog života i moje svakodnevice. Međutim, svoj profesionalni put sam odredila sa 21. godinom, znala sam šta me privlači, šta želim da učim i u čemu da se usavršavam. U voditeljskoj profesiji je poželjno imati i više talenata, tako da su mi gluma i muzika samo plus više, što se kroz vrijeme i potvrdilo.

 

Svirate li još klavir?

– Završila sam Osnovnu muzičku školu “Davorin Jenko”, Odsjek klavir. U tom periodu života to me ispunjavalo, sve do kasnog puberteta. Kada sam trebala da upišem srednju školu, prevagnula je gimnazija, tako da sam još tada raskrstila s klavirom. Nisam njegovala vježbanje sviranja klavira, počele su da me zanimaju druge stvari, manekenstvo, gluma. Danas je moj klavir kod mame u stanu kao divna uspomena na taj period života i ništa više.

 

Vrijedite za jednu od najljepših žena u našem regionu. Koliko je izgled bio presudan za Vašu karijeru?

–  Izgled nije bio presudan, ali je poželjan kada ste ispred kamere.  Mnogo više truda i dokazivanja mi je bilo neophodno kroz karijeru, ali i na to sam se navikla, jer je to bio moj jedini put. Veliki rad i ogromno strpljenje da sačekam svoje šanse.  Kasnije, kada sam ih iskoristila, ispostavilo se da su moja harizma i pozitivna energija podjednako došli do izražaja.

 

Možete li nam otkriti tajnu Vašeg besprijekornog izgleda?

– Oduvijek se njegujem, još kao djevojčica. Mislim da je redovnost najvažnija, a ne pretjerivanje i opterećenost.  Ne smije da ima onoga “Večeras me mrzi da očistim lice i sl.” Treba poštovati, voljeti i osluškivati svoje tijelo. Tako je kroz vrijeme bilo i s hranom, šta mi prija, šta je zdravo. Baš kao i s fizičkom aktivnošću, koju sam s godinama povećala, jer mi je to ozbiljan “ventil”.  Zavoljela sam zdrave navike, a ono što je podjednako važno su misli okrenute isključivo ka optimizmu i onom što često naglašavam: “S osmijehom je lakše”.

 

Osim iznimne ljepote koja Vas krasi, poznati ste kao odmjerena voditeljica, elegantnog stila, veoma suptilni u ophođenju. Jeste li zadovoljni slikom koju ste izgradili?

– Hvala za komplimente. Zadovoljna sam, jer to sam stvarno ja. Sve to što sada vidite je konačno Sanja Kužet. Kao što rekoh, trebalo je vremena i prostora da mogu da se izrazim i pokazem sebe u potpunosti. Naravno, da i iskustvo kao i godine idu u prilog tome. Imam potrebu više nego ikad da bez zadrške, iznosim stavove. Ličnost karakteriše unutrašnjost, dok je fizički izgled samo prvi utisak.

 

Biste li nešto mijenjali kod sebe?

– Za svojih 38 godina zavoljela sam sebe ovakvu kakva jesam i sve eventualne promjene su isključivo u radu na sebi, baš kao i do sada. Trudim se da učim od pametnijih, iskusnijih, to me motiviše da svakim danom budem bolja na svim životnim poljima. Nedostaje mi više mudrosti.

 

Prema Vašem mišljenju, šta može garantirati uspjeh u karijeri TV lica?

– Odavno sam naučila da garanciju ne tražim ni u čemu. Iako bih najviše voljela da to tako može, posebno u roditeljstvu. Najvažnije je, prema mom skromnom mišljenju, imati vizualizaciju i cilj. Zatim ogroman rad i vjeru u sebe.

 

Majka ste dva sina. Kako Vam je uskladiti porodične i karijerne obaveze?

– Karakter mi ne dozvoljava da kukam (smijeh). Reći ću samo da nije lako, ali ću i priznati da nisam svemoćna. Dobra organizacija, “vožnja kroz život” u četvrtoj ili petoj brzini, ogromna podrška porodice i neograničena ljubav. To su moji temelji da plivam lakše kroz svakodnevicu.

 

Šta Vam je najvažnije kad je riječ o Vašoj djeci?

– Moj problem je što je meni sve važno. Znajući to, teška srca popuštam i puštam neke manje bitne  stvari. Kao lavica u horoskopskom znaku, a takva sam i u životu, za porodicu dajem i posljednji atom snage, baš zato sam i zahtjevna. Mnogo puta u realnom životu 1+1 nisu dva, tako da se tada teže nosim s tim. Ali, kada se izmaknem i pogledam ono što smo suprug i ja do sada uradili, vidim dva sretna dječaka, vaspitana, željna znanja. Tu smo kao njihov najveći oslonac, da postanu ostvareni i dobri ljudi.

 

Bez čega ne možete početi dan?

– Prije dva-tri mjeseca rekla bih vam da dan počinjem kafom, ali nju sam zamijenila zelenim čajem. Činjenica da sam, doskoro, bila zavisna od jutarnje kafe me poražavala. Jednostavno mi je zasmetalo i rekla sam kraj.  Dan počinjem dobrom organizacijom.

 

Šta uvijek nosite sa sobom?

– U torbi uvijek nosim ključeve od auta, stana, telefon, novčanik, maramice, labelo, masku, ogledalce, žvake. Eto, ništa tako senzacionalno.

 

Koji je Vaš najdraži odjevni predmet?

– Definitivno, sva vrsta obuće. Koliko volim sportske patike, toliko i moderne čizme, sandale s visokom štiklom. Ma sve volim (smijeh).

 

Koliko vremena trošite na spremanje: šminka, frizura, oblačenje?

– Treba mi otprilike pola sata za to, ako izuzmem vrijeme za frizuru, jer to najčešće radim kod frizera.

 

Volite li shopping?

– Mnogo volim shopping, ali nisam kupoholičar.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti