Boja laka za nokte može postarati vaše ruke: Saznajte koje nijanse birati, a koje izbjegavati

Piše: Redakcija

Izgled ruku otkriva mnogo toga o osobi i zato je važno da odaberete najprikladniju boju laka kako bi vaše ruke izgledale mladoliko.

Istraživanja su pokazala da se žene koje nose lak za nokte doživljavaju mlađima nego što zapravo jesu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OPI (@opi)

Prije nego što krenete po prvu bočicu laka koju vidite, znajte ovo: neke nijanse mogu privući pažnju na znakove starenja na vašim rukama, dok drugi mogu imati suprotan učinak, čineći da vaše ruke izgledaju mlađe za nekoliko sekundi.

Možda mislite da bi nježne nijanse poput bež ili svijetlo roze bile dobre, ali kako se ispostavilo, budući da su prirodne nijanse bliske nijansi vaše kože, one zapravo ističu vaše ruke i problematična područja poput vena, bora i neujednačenog tona. Međutim, ako želite zadržati pažnju na noktima, a ne na rukama, razmišljajte potpuno suprotno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OPI (@opi)

Boja laka

– Za pomlađivanje ruku najbolje odgovaraju nijanse narandžaste ili na bazi boje breskve, kaže Colette Keenan, nacionalna terenska voditeljica butter LONDON kozmetike, dodajući da nijanse s narandžastim tonovima, kao što su crvene ili koralne, odvlače pažnju od bilo kakvih znakova starenja. Narandžasti tonovi laka također će pomoći da se pokaže prirodni sjaj vaše kože.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OPI (@opi)

– Narandžasta je mladenačka, svijetla i oživljavajuća boja i pomaže odvratiti pažnju od znakova starenja ruku kao što su staračke pjege, vene i bore, kaže slavna manikuristica Deborah Lippmann.

SPF rješenje

Kako bi vaše ruke izgledale mladoliko čak i bez lakiranja, essie manikuristica Michelle Saunders kaže da je uvijek dobra ideja nositi kremu s SPF-om na vrhovima ruku. Svakodnevno na lice dodajete kremu za zaštitu od sunca i smanjenje bora; trebali biste učiniti isto za svoje ruke.

Lippmann se slaže, dodajući kako su naše ruke stalno izložene sunčevoj svjetlosti, one su jedno od prvih mjesta na kojima se pojavljuju oštećenja uzrokovana suncem. Njeno rješenje broj jedan? Odlučite se za kremu za ruke koja je također pojačana SPF-om.

Mijenjanje oblika

Iako mnogi od nas ne razmišljaju o obliku svojih noktiju, Lippmann kaže da bismo možda trebali početi.

– Nokat ovalnog oblika pomaže prstima da izgledaju duže, a zauzvrat čini da ruke izgledaju mlađe, objašnjava ona.

Još jedan savjet za njegu od profesionalaca: obratite pažnju na svoje zanoktice!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OPI (@opi)

– Pazite da vam prsti budu dobro njegovani, kaže ona. Čisti i njegovani nokti – sa ili bez laka – pomažu da ruke izgledaju mlađe.

Zaštitite i hidratizirajte

Za mlađe ruke, Lippmann savjetuje da koristite rukavice.

– Uvijek nosite rukavice kada radite s rukama – perete suđe, čistite, itd. – kako vam se ruke ne bi osušile i oštetile, što će s vremenom uzrokovati prerano starenje ruku.

Još jedan savjet: Očistite ruke kao i lice, kaže stručnjakinja.

– Napravite piling ruku bar dva puta sedmično kako biste se riješili mrtve kože. To će pomoći da ruke budu ne samo glatke i meke, već svježe i svijetle što ih čini mlađim. Nakon pilinga, ne zaboravite ih hidratizirati.

Izvor: story.hr

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti