Harry Cooper, poznati bh. food bloger: Doktor u kuhinji

Piše: Samila Pilav

Na društvenim mrežama još ima mjesta za kreativne food blogere. Periodično više volim kuhati i smišljati nove recepte, dok u drugim periodima više volim biti iza kamere i realizovati kreativnu ideju kroz objektiv. Najviše mi se sviđa hrana u Turskoj, koristi se mnogo svježeg lokalnog voća i povrća, te razni začini

Prije pet godina u našem magazinu Hajrudina Šišića prvi put smo predstavili javnosti. Bila je to jedna pozitivna, lijepa priča o mladom momku i studentu stomatologije koji uživa u kuhanju i fotografiranju hrane. Tada je pod imenom Harry Cooper bio jedan od prvih food blogera u BiH, ali i našem regionu, a danas ovaj mladić, diplomirani doktor dentalne medicine, na svom Instagram profilu vodi ozbiljan posao. Više od 30 hiljada pratitelja svakodnevno uživa u njegovom zanimljivom i izrazito kvalitetnom sadržaju.

S Hajrudinom smo razgovarali o tome šta je potrebno da se na društvenim mrežama izdvojite, kako je biti food bloger u BiH, a otkrio nam je šta je njegova inspiracija, kao i nekoliko najboljih trikova u kuhinji. Mladi bloger ispričao nam je svoju viziju za budućnost, a samo za čitatelje “Azre” podijelio je i svoj omiljeni recept za ove hladne dane.

– Od našeg razgovora prije pet godina promijenilo se to da nisam više student. Skoro godinu sam diplomirani doktor dentalne medicine. Na svim ostalim poljima se, također, napredovalo, znanje u tehnikama pripreme jela, fotografiranje hrane, a i same društvene mreže su napredovale. Vjerujem da se na mom profilu može primijetiti znatan pomak kako u fotografijama, tako i u pisanju recepata. Pomak se nije desio slučajno, upravo u tom periodu sam odlučio da želim da mi ovo bude životni poziv, te svakodnevno učio i otkrivao nove tajne kako za pripremu i pisanje recepata, tako i u elementima fotografije – kazao je Hajrudin.

PRAĆENJE TRENDOVA

Prije nekoliko godina Hajrudin je bio jedini food bloger u BiH, a nakon toga je nastala invazija kulinarskih profila na društvenim mrežama. No, ipak je ostao prepoznatljiv i definitivno se izdvaja od ostalih.

– Na društvenim mrežama još ima mjesta za kreativne food blogere i nikada nije kasno krenuti s društvenim mrežama. Kao i u svakom poslu, potrebno je da svakodnevno usvajate nove informacije i primijenite u radu koji prezentujete putem društvenih mreža. Potrebno je pratiti i trendove razvoja društvenih mreža, te više nije dovoljno imati savršeno lijepu fotografiju nego savladati i kreiranje video formata s obzirom na to da gotovo sve društvene mreže migriraju ka favorizovanju video sadržaja. Kroz taj rad morate imati i nešto svoje prepoznatljivo, kako biste vezali publiku za sebe, pa tako bilo gdje da se uoči vaša fotografija, da se odmah može prepoznati da ste vi autor te fotografije.

Odnos Hajrudin-kuhanje postao je nerazdvojiv, a jače od toga je samo njegova ljubav prema fotografiji. Slobodno vrijeme najviše provodi u izučavanju kako kreirati što kvalitetniju fotografiju.

– Periodično više volim kuhati i smišljati nove recepte, dok u drugim periodima više volim biti iza kamere i realizovati kreativnu ideju kroz objektiv. Mislim da je upravo činjenica da ne mogu odvojiti kuhanje i fotografiju razlog zašto sam sebe pronašao u fotografiji hrane i food blogeru kao profesiji. Kako vrijeme prolazi sve više pronalazim svoje mjesto u svijetu fotografa i kreatora sadržaja. Mislim da je u tome moja budućnost i iz tog razloga mislim da me u budućnosti možete više vidjeti iza kamere u kreiranju zanimljivih fotografija i kampanja, nego u kecelji i kuhinji restorana – iskreno će mladi bloger.

SLATKIŠI KAO INSPIRACIJA

Hajrudin kaže da je pripremanje slatkih jela za njega najveća inspiracija, a da za svoj sadržaj uvijek ima svježe i isključivo svoje ideje.

– Uživam pripremati deserte. Ne tražim ideje od drugih kreatora, jer hranu shvatam kao nešto vrlo individualno i svi mi imamo svoje afinitete u ishrani. Svoju ideju za ukusan kolač prezentiram kako mislim da je najbolje u tom trenutku, uzimajući u obzir našu lokalnu ishranu, principe zdrave ishrane i dostupnost određenih namirnica. Uz nadu da će se upravo moja ideja svidjeti i podstaknuti nekoga da odvoji vrijeme u kuhinji.

Na pitanje s kim bi volio sarađivati, Hajrudin kaže da bi to mogao biti svaki kreativni kuhar ili fotograf za hranu.

– Kroz zajedničke projekte i saradnje se, vjerujem, najviše nauči, ponajviše oni mali tips and tricks koji olakšaju svakodnevicu i učine razliku između prosječnog jela i fantastičnog, isto vrijedi i za fotografiju. Volim da pratim mnogo kreatora tako da svakodnevno konzumiram sadržaj stranih food bloggera. Od domaćih food bloggera bih izdvojio kolegice Naidu i Arduanu, koje, također, već duži period objavljuju vrlo kreativne recepte.

Ko prati Hajrudinov rad, može vidjeti da često ostvaruje i sponzorske saradnje, pa nas je zanimalo da li su naši influenseri poput njega zadovoljni ovim tržištem, te da li smatra da je njegov rad dovoljno opažen.

– Digitalni marketing je veliki dio ovog posla i, osim kvalitetnog sadržaja, potrebno je savladati osnove digitalnog marketinga, kako bi vaš sadržaj došao do publike i osoba koje su zainteresovane za, u ovom slučaju, hranu i kuhanje. Sretan sam što je sve više kompanija prepoznalo kvalitet i trud koji stoji iza kreiranja sadržaja, tako da u ovom trenutku kreiram sadržaj i za kompanije koje objavljuju taj sadržaj na svojim društvenim mrežama. To je svakako i smjer u kojem vidim sebe da idem kada je riječ o društvenim mrežama – pojasnio je.

PLANOVI ZA BUDUĆNOST

Harry Cooper će se uskoro moći pratiti i na malim ekranima. Riječ je o projektu o kojem još ne smije mnogo govoriti, a osim toga u narednom periodu se može očekivati i objavljivanje prve autorske kuharice.

– To je jedan od velikih ciljeva koje sam sebi postavio na samom početku karijere – kaže Hajrudin.

U proteklom periodu je kao food blogger mnogo putovao, te nam je ispričao gdje mu se najviše svidjela hrana.

– Svakako da je hrana veliki dio putovanja i vrlo bitna pri samom donošenju odluke gdje ćemo putovati u narednom periodu. Ponajviše mi se sviđa hrana u Turskoj, koristi se mnogo svježeg lokalnog voća i povrća, te razni začini – kaže Hajrudin.

Otkrio nam je svoj omiljeni kulinarski trik.

– Najviše volim da dijelim trik da pri radu s kvascem temperatura vode ili mlijeka koji se koristi u pripremi ne smije biti viša od 37 Celzijevih stepeni, jer temperature iznad uništavaju kvasac. Mislim da je to vrlo čest razlog zašto poneki recept s dizanim tijestom ne uspije – zaključuje poznati Harry Cooper.

HARRY COOPER PREPORUČUJE – SUPA OD TIKVE

Sastojci:

500 g hokaido tikve

300 ml kokosovog mlijeka ili običnog vrhnja

1 velika kašika curry mješavine začina

1 velika kašika slatke crvene paprike u prahu

prstohvat čilija u prahu

1 kašičica đumbira u prahu

so i biber po želji

maslinovo ulje

1 l vode

Priprema:

Tikvu očistiti od sjemenki i oguliti, te staviti na pleh za pečenje. Posuti s malo maslinovog ulja i začiniti prstohvatom soli i bibera. Peći 15-20 minuta na 180 stepeni Celzija. U duboku šerpu staviti pečenu tikvu, kokosovo mlijeko ili vrhnje, začine i vodu. Kuhati 15 minuta na srednje visokoj temperaturi. Na kraju štapnim mikserom sve sjediniti i servirati.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti