Pas mi je spasio život: Njuškao je i lizao nogu na kojoj mi je rastao melanom

Piše: Redakcija

Karolina je majka dvoje djece koja je 2015. godine primijetila novi madež na koljenu. Otišla je na pregled, ali doktor je rekao da madež ne izgleda problematično. Međutim 2016. godine počeo je rasti i svrbjeti je, a i njen pas ga je stalno njuškao. Ovdje počinje Karolinina priča.

– Primijetila sam još 2015. godine da mi se na lijevom koljenu pojavio madež. Nisam se brinula, ali nakon nekoliko mjeseci pomislila sam kako bih ga ipak mogla otići prekontrolirati. Doktor mi je rekao da je normalno da se u tridesetim godinama života još uvijek pojavljuju novi madeži te da moj izgleda normalno i da se ne trebam brinuti. Godinu dana kasnije, 2016. madež me počeo svrbjeti i boljeti me, a i povećao se.

Zanimljivo je, a to je primijetio i moj suprug da je naš zlatni retriver tada star dvije godine njuškao i lizao moju nogu na mjestu madeža svaki put kada bi bio uz mene na kauču. Opet sam otišla liječniku i naručila se za uklanjanje madeža. Nakon sedam dana stigli su nalazi, a dijagnoza je bila melanom prvog stepena. Dobila sam jako puno savjeta, obavila kompletan pregled i rekli su mi da će ići na dodatno uklanjanje tkiva na području gdje je bio madež kako bi bili sigurni da je sve uklonjeno.

Najraniji stadij melanoma je stadij 0, također poznat kao melanom in situ ili karcinom in situ. ‘In situ’ je latinski izraz koji znači ‘na mjestu’, a ta dijagnoza znači da su stanice raka prisutne samo u epidermi gornjem ili vanjskom sloju kože i nigdje drugdje. Kada se rak širi izvan epidermisa, on se više ne smatra stadijem 0. Tumor je između između 0,8 i 2 milimetra i ovisno o veličini te jesu li pod mikroskopom nisu vidljivi znakovi ulceracije ili razgradnje sloja epidermisa stanica, melanom se dijagnosticira kao 1a ili 1b. U oba slučaja, tumor se nije proširio na limfne čvorove ili druge organe, a liječenje je općenito isto kao i kod faze 0. To znači da liječenje ovog stadija raka uključuje hirurški zahvat, gdje se zahvaćena koža izreže, a rana se zašije i zavije. Važno je da se ukloni i dio zdrave kože na rubovima zahvaćenog tkiva, kako bi se osiguralo da nema preostalih stanica raka.

– Dvadeset i četiri sata nakon dijagnoze osjećala sam da mi se život raspada, nisam mogla prestati plakati. Mislila sam kako bi moja djeca, oboje mlađa od pet godina mogla ostati bez majke i kroz glavu su mi prolazili najgori crni scenariji. Povraćala sam od straha. Nisam vjerovala kako se rak kože lako može proširiti krvotokom. Otišla sam na drugi hirurški zahvat na kojem je srećom ustanovljeno da se rak nije proširio. Tri mjeseca nisam imala osjet u koljenu, ali to me nije previše brinulo. Početkom 2017. primijetila sam da se još jedan novi savršeno okrugao madež pojavio na istoj nozi, ali ovaj put na bedru. Istaknula sam to na redovnom pregledu i doktor je rekao da ćemo ga ukloniti iz predostrožnosti. Nakon uklanjanja ponovno su me pozvali da dođem u bolnicu, znala sam da to nije dobro. Liječnik je rekao da se radi o melanomu kao što je bio i na koljenu i da ponovno treba sve ukloniti.

Život mi se te 2016. godine promijenio, ali ne želim dopustiti da bolest vlada mojim životom no postoje trenuci kada sjedim i razmišljam o svojim strahovima. Onda se sjetim da srećom imam nevjerovatnu podršku supruga, porodice i prijatelja. Ne mogu vratiti sat, ali za sada je melanom pod kontrolom i mogu se nadati da će tako i ostati, a ono što mogu je ići redovno na kontrole i misliti pozitivno.

Izvor: miss7zdrava.24sata.hr 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti