Najefikasnije kućne maske za rast i hidrataciju kose

Piše: Redakcija
Pouzdani pomoćnici za zdravlje kose na hladnoći.

Da li je istina ili mit da su domaće eko-maske bolje od onih koje se kupuju u prodavnici?

Počnimo sa popularnom maskom od senfa i prirodnih ulja. Kašika senfa, kašika ricinusovog ulja, kašika čičkovog ulja, kašičica šećera i žumance. Sve pomešajte i dodajte toplu vodu da maska postane tečna. Nanesite na kožu glave i malo umasirajte. Isperite nakon 15-20 minuta.

Ova maska zagrijava kožu i pospješuje cirkulaciju, a samim tim i hrani vaše vlasište. Ali takva maska nema važnih elemenata u tragovima, što znači da je vredno kupiti vitamine E, A i B5 u apoteci.

Nakon maske za zagrijvanje, nanesite koktel vitamina i aminokiselina na kožu glave i rezultat će biti primetan.

Da li ste čuli za hitnu pomoć za suvu i lomljivu kosu? Da, potrebna vam je kolagen maska. Kakva je to magična supstanca – kolagen? To je protein koji je osnova vezivnog tkiva, koji je prisutan u cijelom telu, a i u kosi. Ako ga ima puno u kosi, onda će lokne biti elastične i sjajne. Ali ako ima malo kolagena, kosa brzo postaje naelektrisana i izgleda dosadno.

Priprema kolagenske maske za kosu:

Uzmite 2 kašike kolagena, dodajte 2 kašike kokosovog ulja i 5-6 kapi eteričnog ulja nevena i ruzmarina.

Sve promešajte i nanesite na kosu. Ako je konzistencija previše gusta, možete dodati malo tople vode. Masku tgreba držati na kosi 20 do 30 minuta. Ova maska će smiriti naelektirsanu kosu i dati kovrdžama elastičnost. Ako je vaša kosa tanka, onda će izgubiti volumen, ali će biti sjajna.

Postoji još jedan proizvod za rast kose koji djeluje, niacin, koji se može kupiti u apoteci. Ne isušuje kosu i pogodan je za skoro sve tipove kose. Postoji, naravno, mala vjerovatnoća alergija, ali iz mnogih recepata koji koriste niacin, možete izabrati pogodan i siguran za sebe.

Za osjetljivu kožu preporučuje se vodeni rastvor niacina. Da biste to uradili, jednostavno pomješajte sadržaj ampule sa vodom i utrljajte u kožu glave 1-2 puta nedeljno.

Nikotinska kiselina djeluje na krvne sudove kože glave, proširujući ih i poboljšavajući cirkulaciju krvi, poboljšavajući metaboličke procese, što je korisno za rast kose. Treba ga koristiti samo na čistoj kosi i ne morate ga ispirati ako ga koristite u čistom obliku.

Za one koji vole hidratantne maske, predlažemo da isprobaju sljedeće recepte:

1 ampula niacina

ekstrakt aloje

2-3 kapi tečnog propolisa

Promješajte i nanesite dobijenu mješavinu na kožu glave 1-2 sata, isperite i nastavite sa stilizovanjem. Možete to raditi svaki drugi dan.

Ili evo još jednog recepta:

1 ampula niacina

10 ml vitamina E

15 ml lanenog ulja

1 žumance

Pomješajte sve sastojke i dodajte malo tople vode. Takvu masku držimo 1-2 sata, a primenjujemo je ne više od 3 puta nedeljno. Obavezno proverite skalp na alergijsku reakciju.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti