Neki zbog ljubavi, neki zbog skandala: Ovo su plemići koji su ostali bez kraljevske titule

Piše: Selma Hodo

Pravila kraljevskih porodica donesena su da bi se poštovala, a ako se krše u bilo kojoj mjeri, njihovi članovi snose posljedice. Historija je ispisala brojne primjere plemića koji su zbog svog nepromišljenog ponašanja, seksualnih skandala i kršenja pravila izgubili titule, no mnogi od njih su se i sami zbog ljubavi odricali ovih priznanja. Jedan od najstarijih takvih slučajeva je onaj kada se kralj Ujedinjenog Kraljevstva Edward VIII odrekao titule zbog ljubavi prema Wallis Simpson, koja je iza sebe imala dva propala braka. U ime ljubavi prema Wallis Simpson kralj Edward VIII abdicirao je 11. decembra 1936. uz riječi: „Shvatio sam da je nemoguće nositi težak teret odgovornosti i obavljati moje kraljevske dužnosti bez ljubavi i pomoći žene koju volim“.

Vojvoda od Yorka

Posljednji slučaj u nizu je slučaj princa Andrewa, sina Elizabethe II, kojem je britanska kraljica oduzela sve titule zbog optužbe za seksualno zlostavljanje tinejdžerice s kojom se suočava u Sjedinjenim Američkim Državama. Oduzete su mu i vojne počasti, te kraljevska pokroviteljstva. Princ Andrew se više ne može koristiti ni titulom Kraljevsko Visočanstvo, objavila je Buckinghamska palača sredinom ovog mjeseca. Vojvoda od Yorka bio je prisiljen da se povuče sa svih javnih dužnosti još prije tri godine zbog svoje veze s osuđenim američkim seksualnim prijestupnikom Jeffreyem Epsteinom.

– Uz kraljicino odobrenje i saglasnost, vojne titule i kraljevska pokroviteljstva vojvode od Yorka vraćeni su kraljici. Vojvoda od Yorka i dalje neće preuzimati nikakve javne dužnosti i u slučaju optužbe za seksualno zlostavljanje brani se kao obični građanin – stoji u saopćenju Buckinghamske palače.

Naime, princ Andrew optužen je da je seksualno zlostavljao Virginiju Giuffre dok je bila tinejdžerica. Giufrre tvrdi da su se zlostavljanja dogodila  u londonskom domu bivše Epsteinove saradnice Ghislaine Maxwell te na dva Epsteinova imanja.

Španska princeza Cristina

Godine 2014., tek okrunjeni španski kralj Felipe oduzeo je sve titule svojoj sestri Cristini, vojvojtkinji Palme de Mallorke, zbog finansijskog skandala. Naime, Cristinin suprug Inaki Urdangarin optužen je za utaju poreza te da je za to koristio svoje kraljevske veze. Naime, optužen je da je utajio 5,6 miliona eura javnog novca od „Noos Instituta“, dobrotvorne sportske udruge koju je vodio sa svojim poslovnim partnerom.  Tada je princeza sama tražila da joj se ukine titula, no kralj Filipe je donio odluku prije nego je vidio njen zahtjev. Princeza je tada poricala optužnicu za utaju poreza, a 2017. godine oslobođena je optužbi, dok je njen suprug osuđen na šest godina i tri mjeseca zatvora. Cristina je, inače, prvi član španske kraljevske porodice koji je izveden pred sud u historiji te zemlje.

Japanska princeza Mako

Prošle godine japanska princeza Mako odrekla se svoje kraljevske titule, kako bi se mogla udati za svoju ljubav s fakulteta Keija Komuroa. Naime, prema japanskom zakonu, ženski članovi kraljevske porodice gube kraljevski status ukoliko stupe u brak s partnerom koji nije plave krvi, dok se to ne dešava s muškim članovima loze. Ona je preskočila i uobičajene običaje kraljevskog venčanja i odbila novac koji se poklanja ženskim članicama porodice kada je napuštaju. Mako je prva žena koja je odbila i običaje i poklon. Lijepoj princezi je dijagnosticiran posttraumatski stresni poremećaj nakon što su njihove zaruke pratili novčani skandal, intenzivni medijski nadzor i trogodišnja razdvojenost para.

Uprkos tome princeza je napustila svoju zemlju i sa svojim se suprugom preselila u New York, gdje Kei radi kao advokat. Priča se da se princeza u potpunosti odrekla svog luksuznog života, te da sa svojim suprugom živi u jednosobnom stanu.

Princ Johan Friso

Drugi sin nizozemske kraljice Beatrix, princ Johan Friso 2004. odrekao se prava na prijestolje, kako bi mogao stupiti u brak s aktivisticom za ljudska prava Marbel Wisse Smith (51). Naime, problem oko njihovog vjenčanja nastao je kada se saznalo da je Marbel u prošlosti bila u vezi s dilerom droge Klaasom Bruinsmom, koji je 1991. godine ubijen u Amsterdamu. Kruna i država uvjetovali su zaljubljenom princu gubitak titule u slučaju vjenčanja, no Johan Frisco svega se odrekao kako bi proveo život s voljenom osobom. Nažalost, njihova sreća nije potrajala jer je nekadašnji  princ nastradao je u lavini na skijalištu, 18 mjeseci proveo je u komi, a 2013. je preminuo.

Princeza Ubolratana

Za tajlandsku princezu Ubolratanu odlazak na studiranje u Sjedinjene Američke Države bio je sudbonosan. Naime, dok je boravila u Bostonu zaljubila se u Amerikanca Petera Jensena. Ona se zbog toga 1972. morala odreći titule. No, priča Petera i tajlandske princeze nije imala sretan kraj pa su se 1998. razveli. Ona se tada vratila u rodnu zemlju, a prije dvije godine kandidirala za tajlandsku premijerku, međutim, morala se vrlo brzo povući jer se njena kandidatura kosila s tradicijom prema kojoj se tajlandska kraljevska porodica ne bavi politikom.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti