Kraljica Malezije šokirala priznanjem: Imala sam 17 vantjelesnih oplodnji prije nego što sam ostala trudna

Piše: Azra

Kraljica Malezije Aziza nedavno je objelodanila da se čak 16 puta podvrgla vantjelesnoj oplodnji, prije nego što je konačno uspjela da zatrudni nakon 17. IVF tretmana. Ona je progovorila i o emocionalnim posljedicama koje je ostavila borba za potomstvo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Royifazulmaldy Azroy Zakaria (@royifazulmaldy)

-Imala sam 16 rundi vantjelesne oplodnje, i tek 17. je uspjela, pa nikada nisam mislila da ću imati još petoro djece, uključujući blizance, rekla je ona nedavno za govoreći o Fondaciji za plodnost Tunku Azizah, koju je osnovala 2004. godine.

-Moja fondacija sponzoriše liječenje za parove sa niskim i srednjim primanjima. Znam koliko to košta i kroz kakvu emocionalnu borbu prolaze ljudi koji su uključeni u liječenje neplodnosti. Odeš na tretman, dođeš kući i možeš samo da plačeš, istakla je ova 61-godišnjakinja, koja se za malezijskog kralja Abudala udala 1986. godine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Royal Style Watch (@royalstylewatch)

Inače, Aziza i Abdula zajedno imaju četiri sina i dvije kćerke, a njihov najstariji sin Amir Naser (36) je zapravo usvojen. Par je svoje prvo dijete dobio 1990., ali je dječak rođen mrtav, a kraljica je tek 1995. na svijet donela sina i prijestolonasljednika Hasanala Ibrahima.

-Mora da sam jedina kraljica na svijetu koja je nosila četiri trudnoće zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji. Odlučila sam da imam sopstvenu fondaciju za plodnost jer sam željela da pomognem svim onim nesretnim parovima koji ne mogu da imaju djecu zbog određenih zdravstvenih problema. Znam kako je teško kada nemate dijete i kako je to nositi tu stigmu, i kako je kada se žene stalno krive za to, iako se ovaj problem odnosi na oba partnera, ispričala je ona svojevremeno.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Raja Permaisuri Agong XVI (@airtangan_tunkuazizah)

Sva djeca kraljevskog para su se školovala u Engleskoj u prestižnim privatnim školama i univerzitetima.

-Želim da svi rade, da budu izloženi stvarnom životu, da vide kako je drugim ljudima, rekla je ona u intervjuu za britanske medije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @kisahduludulu

Malezijska kraljica se pored svoje fondacije i humantiranog rada, bavi i kulinarstvom, pa može da se pohvali da je autor tri knjige tradicionalnih malezijskih recepata, koje je prikupljala širom zemlje.

Izvor: zena.blic.rs

(I.J.)

 

Pročitajte još