Ova žena ima sedam počasnih doktorata i sedmero djece i najveća je ljubav katarskog šeika

Piše: Azra

Sheikha Moza bint Nasser dugo se nije pojavljivala u javnosti, a danas je izdala dekret kojima je nadležnosti organizacije “Qatar Social Work” koju je osnovala prenijela na Ministarstvo porodice i rada.

Posvećena je socijalnom radu. Značajan je njen doprinos “Katar fondaciji”, kojom upravlja njen suprug, a koji je izgradio “Grad obrazovanja” u Dohi i doveo u Katar američke fakultete. U Gazi je Moza pokrenula izgradnju niza obrazovnih institucija, a njen rad je doveo do toga da ova žena poseduje sedam počasnih doktorata.

Moza je supruga često pratila na njegovim službenim putovanjima. Svjetsku javnost je privukla besprijekornim stilom, ali i stavom, koji je uvijek jasno iznosila držeći govore u vodećim političkim i društvenim instutucijama. Za nju kažu da je najveća ljubav šeika Hamada bina Khalifa Ala Thanija, a njihov sin Tamim, iako nije prvorođeno dijete katarskog vladala, proglašen je za prestolonaslednika i nosi titulu sadašnjeg emira. Majka je sedmoro djece, ima pet sinova i dvije kćerke.

Sheikha Moza bint Nasser je 1977. postala supruga katarskog emira, imala je tada 18 godina. U to vrijeme je bila student Univerziteta u Kataru, a zvanje diplomiranog sociologa dobila je devet godina nakon udaje.

Moza znanje sjajno primjenjuje u praksi, aktivna je u mnogim organizacijama, poput Arapske demokratske organizacije, Organizacije za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice i raznih programa za pomoć djeci.

Kada je u pitanju njen stil, “Vogue” ju je uvrstio u pet najbolje odjevenih žena svijeta, a “Vanity Fair” progasio je najljepše obučenom damom plave krvi.

Moza je jedna od rijetkih dama koja uvijek u javnosti oblači komade visoke mode, “Chanel” i “Dior” njene su omiljene modne kuće. Pojedini izvori tvrde da se u njenoj rezidendciji krije pravo modno bogatstvo.

Izvor: Zena.blic.rs

(E.M.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti