Antonija Čerkez: Šminkam se samo kada moram

Piše: Selma Hodo

 

Antonija Čerkez (26) iz Širokog Brijega zadivila je publiku širom Balkana svojim izvanrednim glasovnim mogućnostima na takmičenju „Zvezde Granda“. Iako je svojevoljno napustila ovo takmičenje, Antonija se izdvojila od ostalih kandidata, glasom, harizmom i energijom. S Antonijom smo razgovarali o tome kako ona vodi računa o njezi kože i tijela, ali i bez kojih kozmetičkih proizvoda ne može zamisliti svoj život.

Koliko vremena posvećujete dnevnoj njezi lica i šta ona podrazumijeva?

– U prosjeku jedan sat, po pola sata ujutro i navečer. Obavezno skidanje šminke ako je imam, umivanje i krema. Obično koristim istu i za ujutro i navečer.

Kojim trikom se služite kada Vam frizura nije u najboljem izdanju?

– Obično samo zavežem visoki rep i lakom za kosu ukrotim svoje baby dlačice kojih baš mnogo imam, hvala Bogu.

Ukoliko biste se odlučili za neki estetski zahvat, koji bi to bio?

– Nisam o tome razmišljala. Trenutno ništa, ali ko zna, možda s godinama i budem imala želju da promijenim nešto. Neka odgovor bude taj, jer obično u životu kad kažem “ne bih nikad” vrati mi se kao bumerang.

Šta Vas je iskustvo u šminkanju naučilo?

– Ako ćemo iskreno, naučila sam da se ne trebam šminkati ili bar, koliko je god to moguće, šminkati se u manjoj količini. Koristiti laganije pudere.

Koliko i na koji način se Vaš proces šminkanja mijenjao s godinama?

– Način i mjera u kojoj sam se prije šminkala i sada drastično se promijenio. Počela sam s nekih možda 16 godina intenzivnije, jer sam se i bavila šminkanjem šest godina. I to mi je onako bilo neizostavni dio svakodnevice. Sada, svi koji se druže sa mnom znaju koliko me mrzi da nanesem i puder recimo, koliko ne volim onaj težak osjećaj na licu. Šminkam se kad moram, kad su nastupi u pitanju ili neke prigode baš.

Često kažu da ljepota dolazi iznutra. Smatrate li da je to tačno?

– To je jedina istina.

Na koji beauty tretman ste u posljednje vrijeme išli, a da Vas je oduševio?

– Nisam baš odavno išla na neki od takvih tretmana. Morala bih posjetiti svoju kozmetičarku da mi malo pročisti pore i osvježi kožu lica. To mi je baš potrebno, osjetim, jer mnogo radim i provodim vremena u zadimljenim prostorima. Kad je riječ o nekim posebnim tretmanima, izbjegavam eksperimentirati.

Kako čistite svoj pribor za šminkanje?

– Svake dvije sedmice, jer ne šminkam se prečesto, mada spužvice čistim poslije svakog korištenja.

Na koji način se rješavate vrećica ispod očiju?

– Nemam problema s tim, hvala Bogu.

Kako oblikujete obrve?

– Prije nekoliko godina radila sam puder obrve, koje polako vape za skidanjem starog pigmenta. U posljednje vrijeme cure iz najboljeg “Threading bara” mi koncem čupaju višak dlačica i farbaju mi ih po potrebi.

Koje kozmetičke marke ste oduvijek željeli isprobati, a još niste?

– Sve što sam htjela, našla sam načina da to nabavim. Tako da trenutno nemam nešto neisprobano.

Možete li s nama podijeliti svoj zlatni beauty savjet?

– Ne znam da li ga imam uopće. Možda jedino to što baš pazim na higijenu i što pokušavam više jesti “domaće” iliti “maminu” hranu. Moram reći da sam s godinama postala zahvalnija što mama toliko vremena posveti voću i povrću koje imamo u vrtu. Sve zasluge idu njoj i tati. To tek shvatiš kad si dalje od kuće pa vidiš šta se jede “vani”.

Kako ste reagirali na svoju prvu boru?

– Nije me uplašila.

Jeste li tokom pandemije drastično promijenili svoje beauty navike?

– Mislim da to što se manje šminkam je od pandemije. Tada su svi shvatili da se bez svega može.

Koji je Vaš omiljeni parfem i zašto?

– Moj omiljeni parfem je „Baccarat Rouge 540“. Paše mi na koži. Ima tu neku opojnu notu, pomalo erotičan. Još nisam naišla na osobu da me nije pitala koji miris koristim kad njega nosim, i da mu se nije dopao.

Postoji li neka vrsta šminke bez koje ne možete napustiti kuću?

– Ne spada u šminku, ali, recimo, godinama imam ekstenzije trepavica. Bez njih nigdje ne idem. Tu je i Melem, bez njega ne idem nigdje.

 Šta se nalazi u Vašem neseseru?

– Većinom stvari za higijenu, uz njih kad bih pošla negdje ubacim crnu olovku za oči, nude olovku za usne i maskaru.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti