Vodič za uređenje doma u pariskom stilu

Piše: Azra

Parižani su prilično moderni kada je riječ o dizajnu interijera. Dok cijene svoje klasične stanove smještene u centru grada, vladaju tom mješavinom klasičnog i savremenog i stalnom ravnotežom između modernog i retro dizajna. Čak i ako obožavaju dizajnerski namještaj, antikvitete i savremenu umjetnost, u pariskim chic interijerima nema ničeg blistavog. Cijeni se jednostavnost, dok je umjetnost često velika i jedinstvena ili je jednostavno nema, čime se namještaju daje prostora da diše.

Paleta boja

U tipičnom pariskom stanu zidovi su obično obojeni u bijelo. Bijela boja omogućava naglašavanje detalja historijskih ukrasa i dobijanje što je moguće više prirodnog svjetla. Kako bi dodali kontraste i dubinu prostoriji, duboke boje poput plavo-sive, bež-sive, sive i crne ponekad koriste na zidu ili vratima. Boje dragulja poput smaragdno zelene, safirno plave, rubin crvene ili čak citrin žute također igraju ulogu. Ove boje samo trebaju biti akcent poput fotelje, kauča, jastuka ili svjetiljke.

 Podovi

Kako biste unijeli dašak pariskog stila u svoj dom, jednostavno ćete se morati odlučiti za parket.  Ne zaboravite obogatiti svoj pod prekrasnim tepisima. Za dnevnu sobu Parižani uglavnom biraju tradicionalne perzijske tepihe s bojama dragulja, još bolje ako su vintage, dok u spavaćoj sobi preferiraju tradicionalne marokanske ili egipatske tepihe izrađene od vune.

Rasvjeta

Luster je čarobni ukras kada je riječ o pariskom stilu. Možete birati između mnogo različitih stilova: rasvjetni lusteri iz sredine stoljeća, kristalni lusteri ili savremeniji rasvjetni dijelovi. Ako vaš dom već ima vrlo klasične i ukrašene letvice, zidne obloge od poda do stropa i parket, može biti zanimljivo dodati savremeniji luster, kako biste uravnotežili starije predmete koji izgledaju retro.

 Stil namještaja

Parižani savršeno vladaju umijećem miješanja klasičnog i savremenog. U najboljim pariskim interijerima, razdoblja i stilovi pomiješani su zajedno – porodično naslijeđe, starinski pronađeni predmeti, suveniri s putovanja i savremeni namještaj, za stil koji je uistinu osoben. Savremeni komadi pomažu uravnotežiti arhitektonske karakteristike pariskih stanova koji izgledaju retro.

Murali i ogledala

Ponekad su zidovi ukrašeni panoramskim, antiknim, egzotičnim ili slikovitim tapetama i ukrasnim pločama. Jednostavno postavljeno iznad veličanstvenog mramornog kamina, pozlaćeno ogledalo sastavni je dio pariskog dekora. Najbolji pariski interijeri ispunjeni su savremenom umjetnošću, suvenirima i fotografijama s putovanja, antičkim slikama i skulpturama.

 Biljke

Postoji nekoliko načina kako svoj dom ukrasiti biljkama i cvijećem na pariski način.  Možete stvoriti pariski egzotični unutarnji vrt i dati dojam s višim biljkama. Također, možete dodati buket svježeg cvijeća u različite prostorije vašeg doma. I suho cvijeće je, također, odlična alternativa.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti