Cara Delevingne, svijet joj je bio pod nogama, a sada gubi tlo: Iza „frajerskog“ stava sakrila nesigurnost

Piše: L. K. P.

 

Godinama je Cara Delevingne (30) bila „IT“ model sa izuzetno uspješnom karijerom. Pomicala je granice svojim kultnim izgledom. Svijet joj je bio pod nogama, no u posljednje vrijeme čini se da gubi tlo pod nogama. Sve češće se u posljednje vrijeme pojavljuje u rastrojenom i zabrinjavajućem stanju.

Pojavilo se niz zabrinjavajućih fotografija na kojima je izgledala raščupana i kako je izbačena iz Jay-Z-jevog aviona. Fanovi su se zabrinuli i nakon što nije prisustvovala predstavljanju sopstvene kolekcije kapsula s pokojnim Karlom Lagerfeldom u New Yorku.

Njeno ponašanje u posljednje vrijeme zabrinjava i njene prijatelje koji kao razlog njenog ponašanja navode isključivo stres zbog posla. Stres ili ne, činjenica jeste da manekenka nikad nije izgledala lošije.

Prošlog mjeseca je primijećena kako stoji na vrhu vozila dok je uživala na Ibizi s prijateljima glumicama Margot Robbie i Siennom Miller dok je slavila 30. rođendan. Njene preplanule noge tada su bile prekrivene modricama, a psorijaza od koje boluje u trenucima stresa ponovno je bila planula.

Nervi slom

Prije nekoliko mjeseci uhvaćena je dok je ljubila misterioznu damu s kojom uživa u Veneciji, a da toga ni sama nije bila svjesna. Cara, koja se inače deklarira kao panseksualka i biseksualka, strastveni je poljubac čak i zabilježila snimajući selfie mobitelom, a čini se kako paparazze nije ni primijetila.

U jednom intervjuu je otkrila da je imala vrlo stresno odrastanje. Manekenkina majka, Pandora Delevingne, borila se s ovisnošću o heroinu prije nego što je rodila Caru i njene sestre Poppy i Chloe Delevingne. Dok je Cara bila mlada, Pandori je dijagnosticiran bipolarni poremećaj.

– Dok sam odrastala, nisam imala žensku figuru na koju bih se ugledala. Imala sam starije sestre, ali mama je imala bipolarni poremećaj i bila ovisna o heroinu. Skoro sam umrla kada sam imala četiri ili pet godina, a sa sedam sam počela da povređujem sebe. Samo da bih osjetila nešto… Sa 16 sam imala nervni slom, ali tad sam prvi put vidjela svjetlo i shvatila koliko je sve loše – rekla je ona.

Priznala je da joj je trebalo određeno vrijeme da pronađe samu sebe.

– Nisam imala pojma ko sam, nisam imala identitet – rekla je ona.

Otkrila je i to šta bi sada poručila 15-godišnjoj Cari.

– Rekla bih sebi da treba više da komuniciram – istakla je, između ostalog.

– Svako ima nešto kroz šta prolazi sa svojom porodicom – objasnila je Cara te dodala:

– Osjećam da je moj život bio vrlo stresan, jer je bilo mnogo haosa, nisam bila sigurna jesu li neki ljudi dobri ili ne.

 

Deklarirala se kao panseksualka

Osim problema kod kuće, Cara se suočila s vlastitim mentalnim problemima, zbog kojih je napustila školu Bedales u Hampshireu u Engleskoj.

– Odustala sam od škole i samo sam željela dokazati da nisam promašaj kakvim sam se smatrala. Kad imate problema s mentalnim zdravljem, ništa ne vidite, to vas zasljepljuje – izjavila je.

Cara se nastavila boriti s mentalnim problemima kada je postala model sa samo 17 godina. Priznala je da je patila od teške depresije i tjeskobe dok se borila sa svojom seksualnošću. Naime, 2017. godine deklarirala se kao panseksualka (seksualna orijentacija koju karakterizira seksualna, emocionalna i duhovna privlačnost prema osobama bez obzira na njihov spol ili rodni identitet). U intervjuu je objasnila da bi manje “mrzila” samu sebe kao tinejdžerica da je bilo više LGBTQ+ javnih osoba.

Svojim ljubavnim životom privlači veliku pažnju, pa se tako prije nekoliko godina šuškalo da između nje i Kaie Gerber postoji nešto više od prijateljstva. Intenzivno su se družile, izmjenjivale nježnosti, zagrljaje i značajne poglede u javnosti, pa su mnogi pretpostavili kako su se djevojke upustile u romansu.

Iza nje je i propali brak s glumicom Ashley Benson, koja se nekoliko dana nakon razvoda već našla u zagrljaju muzičara G-Eazyja. U prošlosti je ljubovala s brojnim poznatim ženama, među kojima su navodno Miley Cyrus, Rita Ora, Michelle Rodriguez i Paris Jackson.

Još je prošle godine Cara izjavljivala da ima neke lične ciljeve za koje se nada da će ih ostvariti te je priznala da bi silno željela postati majka.

– Želim imati djecu. Ali ne još. Kupujem dječiju odjeću za svoje buduće dijete koje ne postoji. Dječije cipele mi slamaju srce. Nekidan sam išla u kupovinu i kupila ove male Air Jordanke, koje su ljubičaste i imaju lava na sebi. Manifestiram… – izjavila je tada.

Manekenstvo i gluma

Priznala je da je u prošlosti bila uvučena u uzimanje droga i ranije se borila da se nosi s pritiscima svijeta mode. Također joj je ranije dijagnosticiran  poremećaj pažnje i hiperaktivnost.

Njena dramatična promjena u izgledu daleko je od one svježe tinejdžerke koja je potpisala ugovor s agencijom za modeling kada je imala samo 17 godina, 2009. godine.

Cara, koja je iz porodice visokog društva i odrasla u londonskoj Belgraviji, veliki uspjeh u karijeri doživjela je 2011. godine kada je tadašnji kreativni direktor Burberryja, Christopher Bailey, angažirao u svojoj reviji na London Fashion Weeku 2011., kada je imala 18 godina.

Ubrzo je postala jedan od najtraženijih modela na svijetu, a kasnije je počela glumiti u hit filmovima, uključujući „Odred samoubistava“ 2020..

Delevingne je bila glavno lice kampanja velikih modnih kuća poput „Burberryja“, „Chanela“, „Yves Saint Laurena“ i „Manga“. Odmah su je počeli uspoređivati s Kate Moss pa su manekenke neke kampanje odradile zajedno.

Samosvjesna, lijepa i uspješna, najčešći su epiteti koji su definirali britansku manekenku i glumicu Caru Delevingne, čije su izražene obrve i prodoran pogled postali dio popularne kulture. Otkako se pojavila na modnim pistama imala je „frajerski” stav i ostavljala dojam odlučne žene koja se zna snaći u svakoj situaciji.

Sazrijevanje je bilo teško za britansku manekenku i glumicu, iza čijeg se frajerskog stava krila nesigurnost i borba sa sobom.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti