Sarajevska glumica Alisa Čajić otvoreno za „Azru“: Podržavam LGBT zajednicu u BiH, svi imaju pravo na slobodu, ljubav i prihvaćenost

Piše: L. K. P.

Sarajevsku glumicu Alisu Čajić bh. publika trenutno može gledati na malim ekranima u ulozi Kristine, u seriji „Na rubu pameti“ režisera Elmira Jukić u produkciji FIST-a. Nova humoristična serija, osim Alise, okupila je odličnu glumačku ekipu: Aleksandar Seksan, Tatjana Šojić, Admir Glamočak, Dragan Marinković Maca, Ivana Vojinović su samo neka imena koja se pojavljuju u ovoj bh. seriji.

Čajić otkriva da sa seta nosi toliko lijepe utiske da jedva čeka da počnu snimati novu sezonu.

– Zaista smo postali kao jedna prava porodica i poželimo se izvan snimanja. Toliko sam uživala raditi da sam shvatila napokon onu narodnu izreku “izaberi posao koji voliš i nećeš morati raditi niti jedan dan u životu”. Kad je riječ o reakciji publike, mislim da je isto tako dobra i da ljudi uživaju u ovoj komediji – istakla je ne početku razgovora i priznala šta je naučila od starijih kolega, kako se bori s tremom i šta ne bi nikada napravila pred kamerama.

Šta imaju zajedničko, a po čemu se razlikuju Alisa i Kristina?

– Mnogi me to pitaju, a ja mislim da mi je uloga Kristine zaista dobro “legla”, ali sam je i ja glumačkim sredstvima “navukla” na sebe. Adnan Kapetanović je scenarista serije i nismo se poznavali kada je pisao Kristinu, ali smo na prvu kliknuli i shvatila sam šta traži od uloge. Također, vrlo je pristupačan i posvećen, tako da to što svi smatraju da mi uloga odgovara je, zapravo, rezultat inspirativne i dobre saradnje s Adnanom.

Koliko Vas ipunjava rad sa starijim kolegama i šta ste od njih naučili?

– Velika mi je čast raditi sa svim glumcima na setu. Naravno da mi je poseban izazov igrati s Admirom Glamočakom, zato što je on bio moj profesor na Akademiji. Kao profesor je bio sjajan, a sada kao kolega i otac u seriji još bolji. Od svih kolega na setu sam naučila mnogo toga. S Acom je bila divna partnerska igra, od Glamočaka sam slušala savjete za bolju glumačku igru, s Ivanom sam kreirala svoj lik, Tanjinu spontanost i energiju sam upijala, a Jukinoj spretnosti u režiji sam se prepuštala.

Je li trema još prisutna ili ste na „ti“?

– Od prvog dana i prvog kadra trema je nestala. Shvatila sam da nema ni vremena ni prostora za nju, jer snimanje ide jako brzo. Umnogome mi je pomoglo to što igram s Ivanom koja je moja prijateljica i znam da me bodri i navija kao i ja za nju.

Na kojim projektima ste još trenutno angažirani?

– Igrala sam jednu zanimljivu ulogu u „Tenderu“ Srđana Vuletića, a nakon Kristine nasmiješila mi se uloga u seriji “Znam kako dišeš” Jasmile Žbanić.

Šta preferirate, u čemu je razlika i da li je ima između daski koje život znače i gluma pred kamerama?

– Razlika je u pristupu, ali gluma je uvijek jedna, tako da je volim i pred kamerama i u pozorištu. Ne mogu se odlučiti šta mi je draže. Pozorište je proces rada, a film i serija su temeljita priprema i akcija.

Šta je za Vas gluma?

– Za mene je gluma najljepši posao na svijetu. Kada bi me neko pitao za definiciju glume, uvijek bih se odlučila za onu  “Ti i ja činimo igrajući se”.

Kažete da ste jedna od sretnica u svijetu glume koja je dobila pravu ulogu u pravo vijeme. Koja je to bila uloga i šta je presudilo?

– Definitvno mislim na Kristinu. Kasting i uloga Kiki je došla u doba Covida, kada je moje glumačko biće spavalo tokom pandemije. Teško je bilo dvije godine pauzirati karijeru, ali na kraju sam shvatila da je došla baš u pravo vrijeme kada sam sazrela i privatno i poslovno.

Kakav je danas položaj glumaca u BiH, da li se situacija malo popravila nakon pandemije Covida, kada je cijeli svijet bio stao?

– Kako da ne. Ono što rade BH telecom i BH contant Lab je ogromna stvar za bosanskohercegovačku kinematografiju, ali i pojedince. Napokon naši glumci i glumice dobijaju prostor koji su zaslužili.

Postoji li nešto što ne biste nikada napravili pred kamerama?

– Vjerovatno nešto što je samo sebi svrha, pa šta god to bilo. Ipak, sve što je opravdano i ima smisla i u sklopu je zadatka bilo bi mi izazovno.

U seriji „Na rubu pameti“ razbijate predrasude, poljubili ste ženu. Kakav je Vaš stav prema  LGBT zajednici u BiH?

– U seriji „Na rubu pameti“ poljubila sam se s kolegicom Klarom Mucci. To je za mene bio glumački zadatak kao i svaki drugi. Što se tiče LGBT zajednice podržavam je svakako. Što se mene tiče svi imaju pravo na slobodu, ljubav i prihvaćenost.

Imali ste angažmane i u našem regionu. Ima li razlike u radu na setu i kako su Vas kolege prihvatile?

– Gdje god da radim trudim se da dam najbolje od sebe i to se uvijek cijeni.

Ima li Alisa neostavernih želja u vezi s glumom?

– Imam mnogo. I vjerujem da ću ih sve ostvariti.

Poznati ste po svom neobičnom stajlingu i frizurama. Gdje crpite inspiraciju?

– Uvijek sam voljela nositi odjeću koja mi je udobna i koja pristaje mojoj figuri, a kad je riječ o frizuri, također sam postepeno otkrivala šta mi odgovara i šta mi se dopada, tako da sam sama sebi inspiracija, a i moje raspoloženje tog dana.

Kako se najbolje odmarate?

– Volim aktivni odmor. Nikada se ne odmaram da ležim i ljenčarim. Kad idem na putovanja, biram mjesta u kojima ću moći da se krećem.

Kako biste opisali sebe u tri riječi?

– Prepuštam to drugima.

Gdje se vidite u budućnosti?

– Planiram biti sretna i zdrava, što znači raditi ono što volim, a privatno se okružiti svojim mikrokosmosom i uvijek raditi na sebi.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti