Ručak na poslu uz koji ćete zaboraviti na dostavu: Znate šta jedete i štedite novac

Piše: L. K. P.

Većina ljudi svoj najduži dio dana provede na poslu. Vjerovatno ste probali sve što nude obližnje pekare, fast foodovi, picerije i restorani. Međutim, postoji mnogo recepata i ideja koje možete spremiti za 20-25 minuta noć prije posla, što za doručak, što za ručak.

Nošenjem hrane na posao, čak i ako ste na određenom režimu ishrane, u svakom trenutku možete kontrolirati unos namirnica u svoje tijelo

 

Brze špagete s tunom

 

Sastojci:

 

200 g makarona

1 konzerva tune u maslinovom ulju

2 kašike domaćeg vrhnja

2 kašike umaka od paradajza

2 kašike parmezana

so

biber

origano

 

Priperema:

 

Skuhajte makarone i ocijedite pa dok one stoje u cjediljki, u loncu pomiješajte sve sastojke za umak. Vratite špagete, dobro promiješajte, ostavite nekoliko minuta da se sve dobro poveže i poslužite. Po želji ih nakon stavljanja na tanjir možete posuti svježim lukom izrezanim na kockice.

 Slani muffini od krompira

 

Sastojci:

3 šoljice pire krompira

1 jaje

1 šoljica naribanog sira po izboru

3 kašike nasjeckanog svježeg vlasca

so i biber

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 190 Celzijevih stepeni, a kalup za muffine malo nauljite. Potom u velikoj posudi pomiješajte pire krompir, jaje, 3/4 šoljice sira i dvije kašike nasjeckanog vlasca. Posolite i pobiberite. Rasporedite smjesu u kalup i pecite otprilike pola sata, dok ne postanu zlatno smeđi po rubovima, pa ih pospite ostatkom sira i vratite u rernu da se sir otopi, dvije-tri minute. Izvadite ih i pospite preostalim vlascem.

Salata u tegli

 

Sastojci:

 

100 g tjestenine

50 g mahuna – nasjeckanih

50 g konzervirane tune u maslinovom ulju – ocijeđene

1 kašika majoneze

1 kašika jogurta

malo svježeg vlasca – nasjeckanog

50 g cherry paradajza – izrezanih na četvrtine, paprika – narezana na kockice

50 g kukuruza iz konzerve – ocijeđen

 

Priprema:

 

Skuhajte tjesteninu tako da bude al dente, a nakratko prokuhajte i mahune, dvije minute. Pomiješajte tunu s majonezom, jogurtom i vlascem. Tjesteninu stavite u teglu sa širim otvorom, kako biste na poslu mogli viljuškom dohvatiti sve sastojke. Zatim na to stavite preljev od tune pa redom, mahune, paradajz i kukuruz, i to je to.

Palačinke sa sirom i špinatom

 

Sastojci za dvije osobe:

 

150 g nasjeckanog smrznutog špinata

250 g ricotta svježeg sira

malo više svježe ribanog muškatnog oraščića

2 kašike umaka od paradajza

1 kašika ribanog cheddara, parmezana ili nekog drugog sira

so po potrebi

6 palačinki

 

Priprema:

 

Napravite malo gušću smjesu za palačinke, slanu varijantu, i ispecite šest komada. Potom uključite rernu da se zagrije na 200 Celzijevih stepeni. Špinat odmrznite u mikrovalnoj rerni, ostavite da se ohladi 1-2 minute pa iz njega istisnite što više tekućine. Nakon toga ga pomiješajte s ricottom, muškatnim oraščićem i malo soli. Premažite palačinke tom smjesom špinata, zarolajte ih i složite na protvan. Potom ih prelijte umakom od paradajza i na to stavite naribani sir. Pecite 15 do 20 minuta.

Lepina sa svježim sirom i šunkom

 

Sastojci:

1 lepina

svježi sir i vrhnje

malo kuhane šunke

so

crvena paprika

pola svježeg krastavca

 

Priprema:

Izrežite šunku na kockice pa pomiješajte sa sirom, vrhnjem i začinima. Premažite time lepinu pa na to poslažite krastavac izrezan na tanke ploške. Umjesto krastavca možete u sir i vrhnje nasjeckati malo mladog luka ili bijelog luka. Sir i vrhnje ne morate nužno staviti u lepinu. Ponesite ga u posudici pa jedite kašičicom s hljebom koji ste, također, ponijeli od kuće.

Smoothie s voćem i zobenim pahuljicama

 

Smoothie je jedan od najlakših načina pripreme zdravog obroka koji se može popiti prije odlaska na posao ili pak ponijeti sa sobom u flašici.

 

Priprema:

 

U blender stavite sezonsko ili smrznuto voće, kašiku zobenih pahuljica, kašiku lanenih sjemenki ili chia sjemenki, 1 probiotik/kefir, vodu po potrebi, začinite prema odabiru cimetom, đumbirom u prahu ili bourbon vanilijom. I to je to.

 

Nošenje hrane na posao ima više prednosti

 

  1. Znate šta jedete.

 

  1. Ekonomičnije je.

 

  1. Birate sami šta je na meniju, s obzirom na to da, ako radite duže od tri mjeseca na istoj lokaciji, već ste probali sve iz obližnjih restorana ili pekara, prodavnica hrane.

 

  1. Nema iščekivanja u stanju gladi dok čekate dostavu da vam hranu donese, odnosno čekanja u redu da biste kupili hranu.

 

  1. Istina, možda ćete morati da ponesete jednu kesicu na posao, ali ipak svi ovi glasovi „za“ prevagnuli su kada je riječ o nošenju hrane na posao.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti