Isprobajte recepte food blogerice Senade Karić za iftarsku trpezu

Piše: L. K. P.

Senada Karić, koja na svom food blogu @senadina_kuhinja od 2018. godine aktivno objavljuje tradicionalne recepte uz moderniju izvedbu. Ljubav prema kuhanju naslijedila je od mame, uz koju su ona i sestra pomno učile osnove kuhanja. Kroz odrastanje pronašla je neke svoje tajne, tako da joj je mama dala osnovni stub, koji je ona dalje nadograđivala.

– Što se tiče mjeseca ramazana svaki dan objavljujem prijedloge i recepte koji bi se mogli naći na vašoj trpezi – izjavila je Senada za portal magazina „Azra“.

U nastavku za naše čitatelje donosi nekoliko recepata koje možete uvrstiti na svoju iftarsku sofru.

 

Pileće šnicle u sosu

Sastojci:

  • 500 gr pilećeg filea (samljeti)
  • 3 jajeta
  • 3 kašike prezle (krušnih mrvica)
  • 2 kašike sira (ja sam koristila friški sir za sirnicu)
  • vegeta,biber,peršun,bijeli luk u prahu,kopar
  • vrhnje za kuhanje

Priprema

Meso, jaja, prezle,sir i sve začine osim kopra sjediniti i ostaviti smjesu u frižider na 30min. Oblikovati šnicle ni predebele ni pretanke da budu pečene i unutra.Pržiti ih u tavi. Kada su gotove preliti ih sa vrhnjem i dodati kopar.Ostaviti 2min samo da se sjedini sa šniclama.

Ja pravim ovu količinu pa sebi zaledim za obroke i kad sam u frci samo izvadim iz zamrzivača da stanu 5-10min i pripremim ih.

 

 

Staro bosansko jelo,punjene suhe šljive sa rižom i orasima

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @senadina_kuhinja

Skuhati rižu,procijediti je te u nju dodati malo kakaa,šećera i jedan vanilin šećer. Šljive i puniti rižom i orasima.Poredati u šerpu,preliti vodom u koju sam dodala 1 veliku kašiku slatkog pekmeza da ih potopi i kuhati oko 30-40min.

 

Lepinice kao iz pekare

Jedan od boljih recepata

Recept:

800 gr brašna

1,5 dl mlakog mlijeka

1 velika kaš. šećera

2 velike kaš.suhe germe

2 kaf. kaš. soli

1 dl.ulja

4 dl. mlake vode

1,5 dl jogurta

 

Priprema:

Mlijeko šećer i germu sastaviti i pustiti nekoliko minuta da nadodje. Brašno sol ulje jogurt sve staviti u jednu veliku posudu i sjediniti sa germom i zamjesiti Fino mekano tijesto. Tijesto treba da bude rijeđe nego hljeb ili sl. Treba da je mecavo i ostaviti da nadođe oko 50-60 min. Poslije ga odvojiti u loptice i staviti na pek papir , sačekati da opet malo nadođe i onda ih prstima pritisnuti u oblik lepine i nožem ili nekim drugim predmetom napraviti po lepini šare i premazati sa tečnim jogurtom i posuti sa čurukotom i opet ostaviti da malo nadođu. Za pečenje najbolja varijanta je da se peku na pek papiru i stave na vruću rešetku od rerne . Znači rernu predhodno zagrijati i peći na najjačoj temp. Peći oko 10 min. Ili koliko vi želite da porumene.

 

Podvara/pršulja/sutlija

Skuhati rižu,oprati je nakon kuhanja istresti u šerpu. Dodati mlijeko, šećer i vanilin šećer sve izmješati probati da li je slatko i staviti da prokuha u šerpi. Nakon toga sam napunila ove male zemljene posudice. Poredala ih po tepsiji i u rernu.Kad se ukuha i stvori se lijepa korica znak je da je gotovo. Ostavim još par minuta da fino porumeni i to je to. Otprilike je bilo gotovo za 50 min. na temperaturi 75°.

Pročitajte još