Najbolja hrana za zdravu štitnu žlijezdu: 5 namirnica koje dokazano pomažu

Piše: Azra

Foto: Pinterest

Konzumacija hrane sa antizapaljenskim efektom može da se odrazi na stanje ove žlijezde, a nutricioniskinja Lisa Ričard, autorica tzv. Kandida dijete, kaže da unos hrane koja sadrži antiinflamatorna jedinjenja može da pomogne ljudima sa autoimunim bolestima, kao što su Grejvs-Bazedovljeva bolest i Hašimotov sindrom.

Borovnice

Ovo bobičasto voće je nadaleko poznata superhrana. Ukusno je, lako za pakovanje i grickanje, a obiluje polifenolima.

Borovnice su posebno korisne ako pokušavate da smršate zbog hipotireoze, jer sadrže mnogo vlakana, pa pružaju energiju, ubrzavaju metabolizam i produžavaju osjećaj sitosti.

Borovnice mogu da smanje oštećenje DNK, prevencija su kancera, usporavaju starenje, sprečavaju oksidiranje LDL holesterola, mogu da pomognu u snižavanju povišenog krvnog pritiska… A još su niskokalorične!

Sjemenke bundeve

Ovo sjeme vrlo je bogato magnezijumom i cinkom i brlo je korisno za zdravlje, a interesantno je to što ima najmanje dva sastojka koja čine čuda za raspoloženje.

Prvi je neurotransmiter glutamat, koji je ključan za smanjenje stresa, anksioznosti i razdražljivosti, a drugi triptofan, esencijalna aminokiselina, koja pomaže lučenje serotonina, tj. “hormona sreće”.

Naravno, najvažniji je cink, koji je neophodan za proizvodnju hormona štitne žlijezde.

Jabuke

Ovo voće smatra se hranom vrlo poželjnom kod problema sa štitnom žlijezdom jer sadrže pektine, vlakna koja pomažu u uklanjanju toksina iz organizma.

 

Otrovi, naročito metali, mogu da ometaju funkciju tiroidne žlijezde, konkretno živa smanjuje nivo njenih hormona, pa je jabuka uvijek zgodna užina.

 Jaja

Mala proteinska bomba, što jaja svakako jesu, odličan je izbor za zdravlje štitne žlijezde i superhrana.

Ona sadrže triptofan i tirozin, od kojih oba blagotvorno djeluju na zdravlje srca, što je objavljeno u studiji iz 2020. u medicinskom magazinu European Journal of Clinical Nutrition.

Uz to, jaja su bogata aminokiselinama, omega-3 mastima, jodom, selenom i antioksidantima.

Crna čokolada

Konzumiranje tamne čokolade može da pomogne u poboljšanju funkcije tiroidne žlijezde, pokazala je studija objavljena u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Kako je otkriveno u istraživanju, ljudi koji imaju sniženu funkciju ovog organa jeli su tokom osam sedmica svakodnevno crnu čokoladu i pokazalo se da imaju bolju funkciju štitne žlijezde od onih koji je nisu unosili.

 

Ipak, stručnjaci ističu da je važno da ona ima udio kakaoa od najmanje 70 posto.

Izvor: glossy.espreso.rs

(S.B.)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti